Afvallen

Afvallen

Afvallen met het ketogeen dieet? Of het ketogeen dieet bij je past is op voorhand niet te zeggen. Iedereen heeft een individueel metabolisme, een ander lichaam en andere wensen en eisen. Dan hebben we het nog niet eens over de levensstijl en smaak. Het ketogeen dieet werkt op een wat andere manier dan de reguliere diëten die je op het internet tegenkomt. Voor mensen met overgewicht en die risico lopen op chronische aandoeningen is het een geschikt dieet. Dit hebben verschillende onderzoeken aangetoond. Het ketogeen dieet is beter dan een dieet met weinig vetten en een klein aantal calorieën per dag. Dit is duidelijk te zien in de onderstaande grafiek, waarin Very Low-Carbohydraat gelijk staat aan het ketogeen dieet.

Afvallen ketogeen dieet

Hoe werkt het?

Bij het ketogeen dieet verminder je de koolhydraten waardoor de glycogeenvoorraden leeg raken en niet meer bijgevuld worden. De lever begint als reactie hierop met de productie van ketonen. De ketonen worden uit vetten gemaakt en komen in het bloed terecht. Als dit gebeurt dan gebruikt het lichaam vetten voor energie. Zelfs delen van de hersenen kunnen ketonen als energie gebruiken. Als dit proces in gang is gezet dan is er sprake van ketose: een toestand van het lichaam waarbij vetten verbrand worden.

Lange termijn afvallen

Het ketogeen dieet is niet alleen voor korte termijn bedoeld maar kan voor een langere periode gevolgd worden tot je ideale gewicht bereikt is. De eerste resultaten zijn al binnen een week zichtbaar maar als volledig wilt profiteren van de voordelen van ketose dan is het vereist om het dieet langer te volgen. Dit vraagt wel om wat discipline omdat je je moet houden aan het dieet. Als dit lukt dan kun je voor langere tijd gewicht verliezen.

De eerste fase

Om in ketose te raken is het nodig om de hoeveelheid koolhydraten tot een minimum te verlagen. Normaal gesproken gebruiken de cellen in je lichaam glucose als voornaamste energiebron. Wat veel mensen niet weten is dat er ook andere energiebronnen zijn. Daarom spreekt men ook over vet “verbranden”. De vetten kunnen ook gebruikt worden als energiebron. Als dit gebeurt dan maakt je lever meer ketonen aan die ook voor energie benut kunnen worden.

Koolhydraten naar een minimum

Hoeveel je precies moet verminderen verschilt per persoon. Het is een individuele hoeveelheid dat bij niemand gelijk is. Bij de één betekent het maximaal 50 gram koolhydraten per dag om in ketose te raken terwijl de ander er al moeite mee heeft met 25 gram per dag. Het Atkins dieet, dat ook van ketose gebruikt maakt, geeft aan dat het aantal koolhydraten verminderd moet worden tot maximaal 20 gram per dag. Dit wordt voor twee weken gedaan zodat er een garantie is op ketose. Nadat de ketose eenmaal bereikt is worden meer koolhydraten toegelaten, maar niet veel meer. Dit gebeurt geleidelijk waarbij je in de gaten moet houden of er nog sprake is van ketose.

Voor wie is het niet geschikt?

Voor veel mensen is het vette eten lekker en dat mag juist veel gegeten worden tijdens het ketogeen dieet. Als je deze voedingsmiddelen echter niet lekker of zelfs vies vindt dan kan het misschien moeilijk zijn om het dieet te blijven volgen en af te vallen als gevolg daarvan.

Sporters

Het ketogeen dieet is niet geschikt voor sporters die iedere dag zwaar trainen. Daarvoor levert het ketogeen dieet vaak niet voldoende energie. Afvallen lukt wel maar de prestaties worden aanzienlijk minder. Recreatief sporten is echter wel mogelijk op het dieet, met mogelijk alleen in het begin wat minder energie.

Veganisten

Het ketogeen dieet is erg moeilijk voor veganisten. Doordat je geen vlees, vis, eieren en zuivel eet blijft er maar heel weinig over wat je dan wel kunt eten. Het ketogeen dieet is een strikt dieet maar als je het als veganist wilt volgen, dan mag je wel spreken over een superstrikt dieet.

Bestaande gezondheidsklachten

Het ketogeen dieet is mogelijk niet geschikt voor personen die bepaalde medicatie nemen. Als je bestaand gezondheidsklachten hebt en wilt beginnen met het ketodieet neem dan eerst contact op met de huisarts.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet