Het Atkins-dieet en ketose

Het Atkins-dieet en ketose

Het Atkins-dieet is een dieet waarbij ketose kan optreden, net zoals bij het ketogeen dieet. Sommige mensen volgen dit dieet enkel en alleen om af te vallen, anderen kiezen ook voor de gezondheidswinst die het zou moeten opleveren. Maar wat is het Atkins-dieet en waarom komt je lichaam bij het volgen van dit dieet in een ketogene toestand?

Het Atkins-dieet

Het Atkins-dieet is een koolhydraatarm dieet. Niet alleen koek, snoep en frisdrank ontbreken in dit dieet. Ook mag je tijdens dit dieet geen brood, graanproducten, pasta, rijst en aardappels. Het Atkins-dieet kent 4 fasen, waarbij bovenstaande producten alleen in fase 4 beperkt toegestaan zijn. Recepten worden vaak gemaakt zonder deze producten, maar met extra producten die vet en eiwitten bevatten. Er bestaan wel pasta’s die speciaal ontworpen zijn voor mensen die dit dieet volgen.

Wat eet je wel tijdens het Atkins-dieet?

Je eet zo min mogelijk koolhydraten. De verhouding in fase 1 is bijvoorbeeld 25% eiwit, 70% vet en 5% koolhydraten. Je eet dus wel koolhydraten, maar dit komt ook doordat er in veel producten toch nog iets van koolhydraten zit. Je eet met dit dieet meer eieren, room, crème fraîche en vlees en vis. Er zijn ook speciale Atkins producten. Dit is bijvoorbeeld speciaal brood, speciale muesli en speciale koekjes met weinig koolhydraten.

Wat is ketose?

Ketose is een proces wat in de lever plaatsvindt. Als er te weinig glycogeenvoorraad in de lever aanwezig is, dan heb je het over ketose. Glycogeen is een soort glucose. Je lichaam zal zijn energie gaan halen uit vetten. Deze vetten zal het lichaam eerst moeten transformeren, want je lichaam kan niet direct uit vetten energie halen. Dit is een ingewikkeld proces.

Waarom ontstaat er ketose?

Bij het Atkins-dieet eet je dus bijna geen koolhydraten. Je eet niet geheel koolhydraat-vrij, aangezien dat bijna niet haalbaar is. Dat kleine beetje koolhydraten wat je nog binnenkrijgt, dat zal vrij direct verdwenen zijn. Na verloop van tijd zal jouw glycogeenvoorraad leeg zijn. Je lichaam zal dus opzoek moeten naar vetten. Gelukkig eet je met het Atkins-dieet ook veel vetten, dus zal je lichaam die vetten ook gaan gebruiken. Wanneer je die hoeveelheid vet niet zou nemen, dan zou je lichaam het wel heel erg moeilijk krijgen. Ketose is iets wat heel vaak voorkomt bij het Atkins-dieet. Je kunt ook ketosticks kopen, zo weet je of daadwerkelijk in ketose bent.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *