Bijwerkingen

Wil jij je gezondheid verbeteren, gewicht verliezen en je energieniveau verhogen? Het ketogeen dieet kan de oplossing zijn die je zoekt. Maar zoals bij elk dieet, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen en symptomen. In dit uitgebreide overzicht nemen we je mee op een reis door de wereld van het ketogeen dieet, waarbij we je informeren over alles wat je moet weten om dit dieet succesvol te volgen. Van mogelijke bijwerkingen tot symptomen waar je op moet letten, we hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Bijwerkingen van het ketogeen dieet

Wanneer je begint met het ketogeen dieet, kan je te maken krijgen met verschillende bijwerkingen. Een van de meest voorkomende bijwerkingen is de zogenaamde “ketogriep”. Dit is een fase waarin je lichaam zich aanpast aan het gebruik van ketonen als brandstof in plaats van glucose. Je kunt symptomen ervaren zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.

De ketogriep wordt veroorzaakt doordat je lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vetten. Tijdens deze overgangsfase kan je lichaam moeite hebben om energie te genereren uit de nieuwe brandstofbron. Gelukkig is de ketogriep meestal van voorbijgaande aard en verdwijnen de symptomen vanzelf na een paar dagen tot een paar weken.

Een belangrijk onderdeel van het omgaan met de ketogriep is het zorgen voor een goede hydratatie en het behouden van een evenwichtige mineralenbalans. Het ketogeen dieet heeft vochtafdrijvende eigenschappen, dus het is belangrijk om voldoende water te drinken. Daarnaast kan het nuttigen van voedingsmiddelen met elektrolyten, zoals zout, kalium en magnesium, helpen om mogelijke tekorten aan te vullen en bijwerkingen te verminderen.

Op de lange termijn kan het ketogeen dieet ook fysieke bijwerkingen hebben, vooral op het gebied van de spijsvertering en hartgezondheid. Sommige mensen ervaren tijdens het ketogeen dieet een vertraging van de spijsvertering, wat kan leiden tot obstipatie. Het is belangrijk om voldoende vezels binnen te krijgen en je vochtinname te verhogen om deze bijwerking te voorkomen.

Daarnaast kunnen de veranderingen in de voedingsinname die gepaard gaan met het ketogeen dieet ook van invloed zijn op je cholesterol- en hartgezondheid. Het dieet is over het algemeen rijk aan verzadigde vetten, wat het LDL-cholesterol kan verhogen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat dit niet voor iedereen geldt en dat het ook afhangt van je individuele metabolisme en genetica. Het is altijd raadzaam om regelmatig je cholesterol- en hartgezondheid te laten controleren door een arts.

Naast fysieke bijwerkingen kunnen er ook psychologische en cognitieve bijwerkingen optreden bij het volgen van het ketogeen dieet. Sommige mensen ervaren veranderingen in hun stemming en energieniveaus. Aan de ene kant kunnen ze zich energieker en mentaal scherper voelen, terwijl anderen zich mogelijk vermoeider en prikkelbaar kunnen voelen. Deze bijwerkingen kunnen sterk variëren afhankelijk van het individu en het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en je dieet aan te passen indien nodig.

Daarnaast kunnen concentratie- en geheugenproblemen ook voorkomen tijdens het ketogeen dieet. Dit kan te wijten zijn aan de veranderingen in de brandstofbron van de hersenen. Terwijl je lichaam normaal gesproken glucose gebruikt voor energie, schakelt het tijdens het ketogeen dieet over op ketonen. Sommige mensen ervaren in het begin enige cognitieve “mist” die na verloop van tijd kan verdwijnen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en jezelf de tijd te geven om aan deze veranderingen te wennen.

Veelvoorkomende symptomen bij aanhangers van het ketogeen dieet

Wanneer je het ketogeen dieet volgt, kan het zijn dat je te maken krijgt met verschillende symptomen. Deze kunnen zowel fysiek als mentaal zijn en kunnen variëren van milde ongemakken tot meer ernstige bijwerkingen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze symptomen en te weten hoe je ze kunt herkennen en aanpakken. Dit zijn de veelvoorkomende fysieke symptomen en de invloed van ketose op het dagelijks leven.

Fysieke symptomen en hoe je ze herkent

Vermoeidheid en krachtverlies: Het kan zijn dat je je vermoeider voelt dan normaal en dat je merkt dat je kracht en energie niveaus merkbaar afnemen. Dit kan vooral optreden in de beginfase van het dieet, wanneer je lichaam nog moet wennen aan het gebruik van ketonen als brandstof in plaats van glucose.

Huidveranderingen en haaruitval: Sommige mensen merken veranderingen in hun huid en haar wanneer ze het ketogeen dieet volgen. Dit kan variëren van een drogere huid tot haaruitval. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en ervoor te zorgen dat je een uitgebalanceerd dieet volgt om deze symptomen te verminderen.

Invloed van ketose op het dagelijks leven

Slaappatronen en kwaliteit van de nachtrust: Het kan zijn dat je slaappatroon verandert wanneer je het ketogeen dieet volgt. Sommige mensen merken dat ze beter slapen en meer uitgerust wakker worden, terwijl anderen juist moeite hebben om in slaap te vallen of te blijven slapen. Het is belangrijk om een regelmatig slaappatroon te behouden en te zorgen voor een ontspannen slaapomgeving.

Sociale en eetgelegenheden: Het volgen van het ketogeen dieet kan invloed hebben op je sociale leven en de keuzes die je maakt in eetgelegenheden. Je zult merken dat veel traditionele maaltijden en snacks rijk zijn aan koolhydraten, wat je kan beperken in je keuzemogelijkheden buitenshuis. Het kan ook zijn dat je rekening moet houden met je macro- en micronutriëntinname om in ketose te blijven. Het is belangrijk om jezelf voor te bereiden en alternatieven te vinden die passen binnen je dieet en levensstijl.

Aanpassingen bij bijwerkingen

Als je start met het ketogeen dieet, is het belangrijk om te weten dat je mogelijk bijwerkingen kunt ervaren. Gelukkig zijn er verschillende aanpassingen die je kunt toepassen om deze bijwerkingen te minimaliseren en het proces soepeler te laten verlopen.

Voedingstips bij neveneffecten

Voeding speelt een cruciale rol bij het verminderen van bijwerkingen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden in macro- en micronutriënten. Dit betekent dat je voldoende vetten, matige hoeveelheden eiwitten en weinig koolhydraten consumeert. Daarnaast kunnen bepaalde voedingssupplementen nuttig zijn bij het verlichten van specifieke symptomen. Hierbij kun je denken aan elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium, die je kunt aanvullen met supplementen om de mineralenbalans op peil te houden.

Doe de keto-test

Wil je overheerlijke ketorecepten ontvangen die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn? Doe dan de keto-test. Met deze test vul je een aantal vragen in en ontvang je de recepten gratis - op maat gemaakte keto-gerechten.

Doe de Keto-test

Activiteiten en levensstijlkeuzes

Naast voeding zijn er ook andere aanpassingen en keuzes die je kunt maken om bijwerkingen te beheersen. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijvoorbeeld helpen bij het behouden van ketose en het verminderen van symptomen zoals vermoeidheid en krachtverlies. Daarnaast is ontspanning en stressmanagement van essentieel belang. Het ketogeen dieet kan invloed hebben op je energieniveaus en het kan soms even duren voordat je lichaam gewend is aan de nieuwe brandstofbron. Maak daarom tijd vrij voor ontspanning en stressverminderingstechnieken, zoals meditatie, yoga of wandelen in de natuur.

 • Probeer dagelijks minimaal 30 minuten matige tot intensieve lichaamsbeweging te krijgen. Dit kan wandelen, fietsen, zwemmen of andere activiteiten zijn die je leuk vindt.
 • Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om te ontspannen en je stressniveaus te verlagen. Dit kan door middel van meditatie, ademhalingsoefeningen of simpelweg even tijd nemen voor jezelf.

Hoe je lichaam signalen geeft en wanneer extra hulp nodig is

Wanneer je begint met het ketogeen dieet, is het belangrijk om te leren luisteren naar je lichaam. Je lichaam communiceert voortdurend met je en geeft signalen af om aan te geven hoe het zich voelt. Het is essentieel om deze signalen serieus te nemen en te begrijpen wanneer extra hulp nodig is.

Waarschuwingssignalen om niet te negeren

Sommige bijwerkingen van het ketogeen dieet zijn mild en van voorbijgaande aard, zoals de zogenaamde “ketogriep”. Deze symptomen, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid, kunnen optreden tijdens de eerste paar dagen of weken van de dieetovergang en zullen meestal verdwijnen.

Echter, er zijn situaties waarin het belangrijk is om de signalen van je lichaam serieus te nemen en actie te ondernemen. Als je extreme bijwerkingen ervaart, zoals aanhoudende misselijkheid, duizeligheid, hartkloppingen of ernstige uitdroging, is het raadzaam om een arts te raadplegen. Deze symptomen kunnen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat onmiddellijke aandacht vereist.

Bijwerkingen versus onderliggende gezondheidsproblemen

Het is belangrijk om op te merken dat sommige bijwerkingen van het ketogeen dieet kunnen lijken op symptomen van andere gezondheidsproblemen. Bijvoorbeeld, als je last hebt van spijsverteringsproblemen, zoals maagpijn of diarree, kan dit een bijwerking van het dieet zijn of het kan wijzen op een onderliggende gastro-intestinale aandoening. Het is verstandig om deze mogelijkheid te overwegen en eventueel een arts te raadplegen om andere oorzaken uit te sluiten.

Verantwoord omgaan met het ketogeen dieet

Een verstandige benadering van het ketogeen dieet omvat periodiek medisch advies. Hoewel het dieet vele voordelen kan bieden, is het belangrijk om regelmatig contact te houden met je arts om je gezondheid te monitoren. Bespreek eventuele veranderingen in je symptomen, bijwerkingen of andere zorgen die je hebt. Je arts kan je adviseren over eventuele nodige aanpassingen in je dieet of aanvullende maatregelen.

Het is ook van vitaal belang om te balanceren tussen de voordelen van het ketogeen dieet en de mogelijke risico’s. Hoewel het dieet het potentieel heeft om gewichtsverlies, verbeterde energie en mentale helderheid te bevorderen, moet je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt. Hoewel het dieet hoog in vetten is, is het belangrijk om ook voldoende eiwitten, vezels en micronutriënten binnen te krijgen. Maak voedingskeuzes die je lichaam en gezondheid ondersteunen, en raadpleeg indien nodig een diëtist die bekend is met het ketogeen dieet.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

Comments 43

 1. Marie says:

  Ik ben 12 dagen bezig met het Ketose dieet en vanaf dag 2 was ik in ketose.(via urinestick gemeten) De eerste week ben ik 1 kg afgevallen en sindsdien niets meer. Ik weeg al het eten af en eet ongeveer 1300 calorieën, ik neem extra magnesium en calcium en vitamine C en D. Ik eet minder dan 25gram koolhydraten per dag, eet kokosolie en lijnzaad olie. Ondertussen ben ik extreem moe, heb ik koud, kan ik niet meer naar toilet, is mijn zicht duidelijk verslechterd en kan ik mij amper concentreren. (vandaag kon ik onmogelijk gaan werken) Ik ben in mijn normale doen een actieve persoon. Sinds het dieet wandel ik 1u tot 1,5u per dag.. Hoe komt het dat ik niets meer afval? En hoelang duurt deze extreme vermoeidheid?

  • Jan Hendrik says:

   Als je onder je metabolise grens komt gaat je lichaam zichzelf afsluiten om te overleven. Door niet te poepen, temperatuur verlagen enz. Probeer vooral niet te weinig te eten. Gooi het eerst eens omhoog naar 2000 en verlaag het dan langzaam naar 1800. Hopelijk gaat het dan een stuk beter!

  • Tiny says:

   Hallo Marie
   Volgens mij eet jij te weinig!
   bij het Ketose dieet mag je best 1500 Calorieen per dag nuttigen hoor!En denk aan de Vezels voor die stoelgang problemen, zelf kreeg ik vreselijke diaree door het gebruik van mct olie, Zelfs een heel klein beetje van deze olie zorgde bij mij voor water diaree,
   daardoor ben ik moeten stoppen met deze mct olie, ik gebruik nu kokosolie en olijfolie .
   eet vooral veel vezels in de vorm van bijv havervlokken door je smoothie ,zonnebloempitten als tussendoortjes De eerste maand vond ik echt afzien, ik was niet meer echt aanwezig, had een super lage bloeddruk en sliep waar ik stond,
   Was tot niet veel meer in staat ,
   na de eerste maand ging het heel goed met mij, nu ben ik helemaal op mijn ideale gewicht en zie er heel goed uit, slaap goed en Mijn bloedtest was keurig volgens de huis arts.
   ik neem per dag 50 gram koolhydraten , Ik denk echt dat dit niet te veel zou zijn voor jou,
   Maar ik hoop dat inmiddels alles een beetje beter gaat Marie?
   we zijn alweer een paar maanden verder nu, ik ben heel benieuwd naar hoe jij je nu voelt
   hartelijke groet
   Tiny

  • Esther says:

   Beetje late reactie, maar die verschijnselen die je noemt zijn gevolg van lichaam dat zich verder aanpast aan vetverbranding als energiebron. Heel normaal maar ook vervelend. Bij mij duurde het bijna 7 weken. Maarvriendin had het maar 3 weken. Dit is de fase waar je doorheen moet, maar waar ook de meesten, vanwege de ongemakken, afhaken..

   • Jamie says:

    Ik ben ju 3 dagen bezig en heb ineens een klap gehad…duizelig de trap bijna ni opkunnen zonder te hijgen, spierverzuring en extreem moe….moet j hierdoorheen want zelfs het zuurstofgehalte in mn bloed staat op t randje??

  • Sylvia says:

   Hallo allemaal,
   Ik ben nu een week geleden begonnen.
   Vind het lastig om precies uit te zoeken hoeveel.je van alles op een dag mag eten! Van vetten welke vetten, Koolhydraten, en eiwitten.
   Ik weeg 90 kilo op dit moment.
   En hoop er snel wat van af te krijgen.
   Verder zou ik graag willen weten of er iemand last heeft van jullie , in de lever streek .

  • Patrick says:

   Op je 2e dag al in ketose zijn is feitelijk onmogelijk. @marie

   • Isabelle says:

    Nee hoor,dit kan best…als je low carb door het leven gaat en zware sportinspanningen doet is dat helemaal normaal..je zit nog niet in je vetverbranding maar je urinestick zal het zo wel aangeven.

  • Jeroen says:

   Doorzetten! Ik ben 3 maanden door een hel gegaan maar nu voel ik mij beter dan dat ik mij ooit gevoeld heb. Een stemmetje achter in mij hoofd vertelde mij om niet op te geven. En dat heeft zich ten goede uitbetaald! Je bent op de goede weg al voelt dat niet zo.. Volhouden!

 2. Giny Tulp-Thoma says:

  Hallo, dit lijkt mij eenzelfde dieet als het Dr. Adkings-dieet. Een rage van de jaren 80, waar ik aan mee deed. Hoe paarser mijn ketonenstic was hoe meer ik af viel en hoe fitter ik mij voelde! Ook was ik binnen no-time 25 kg. kwijt, een fijne bijkomstigheid toen. Ik was toen 32 jr. nu ben ik vanaf overmorgen 69. Zeven jaar geleden is bij mij MS vastgesteld. Ik vroeg mij af of ik het Adkingsdieet weer zou kunnen doen, ik ben wat aan de zware kant (86 kg. -1.70 m. lang) omdat ik minder beweeg (slecht lopen) wil ik niet zwaarder worden en graag zo’n 10 – 15 kg. kwijt willen, dat lukt nu ook wel vanaf het moment dat ik een kwart van mijn “normale” porties eet, maar het gaat heeeeel traag, met soms een “onsje” per week. Ik heb nog steeds mijn Adkings dieetboek dus zou er graag weer aan beginnen en graag uw mening willen lezen.
  Vr. Groet Giny Tulp-Thoma

  • Astrid Tanis says:

   Halo Ging. Kijk eens naar het Wahls Protocol. Licht ketogeen en werkt tegen MS.

   • Ton says:

    Met ms is het verstandig om te kijken wat voor voedsel , uitval veroorzaakt , schrijf per dag op wat u eet , en als je volgende dag problemen hebt , zet deze voedings middellen op een aparte lijst , zo ontdek je waar je imuunsysteem niet blij mee is en afweerreactie start , het keto dieet zou bij kunnen dragen aan minder afweer reacties doordat je nu als brandstof vetten gebruikt en geen glucose glutamine , waardoor er minder vaak door het lichaam een afweer reactie plaatsvind

  • Ilonka says:

   Ik zou het doen als ik u was! Hoe gaat het nu ? Bent u ermee begonnen?

 3. Sabine says:

  Zijn er mensen die dit ketogeen dieet volgen omwille van de ziekte van MC Ardlle?
  Ik probeer sinds vandaag maar heb al meer spierpijn dan voordien zn kan minder… vraag me af het eigenlijk wel een goed idee is…

 4. Mischa says:

  Het is een normale genetische reactie waar je last van hebt. Het feit dat je niet afvalt komt doordat er extreem weinig poly- en mono-sachariden (meervoudige en enkelvoudige suikers) binnen komen. Dit is bij natuurvolkeren en onze voorouders geen enkel probleem omdat die geen resistenties hebben door verkeerde voeding want die eten vrijwel EV en MV suikers. Die leven hoofdzakelijk op dierlijke eiwitten, plantaardige en dierlijke vetten. Het westerse voedingspatroon betaat voor bijna 70% uit EV en MV suikers. Zetmeel (poly-sacharide)is namelijk na vertering gewoon de kristalsuiker (mono-sacharide) in de suikerpot.

  Doordat wij is het westen al vele generaties zo 70% suiker eten per dag is ons lichaam gewend geraakt aan alleen maar energie op slaan. Want door het eten van al die suiker is onze bloedglucosewaarde altijd eerder te hoog dan te laag. Daardoor put bij iedereen de alvleesklier uit want die kan die hoeveelheid insuline niet leveren. Dat verklaart ook de explosie en ernstige toename van diabetus melitus (zoete stroom) type 1 en 2.

  Door een rem te zetten op het uitputten van van de eilandjes van langerhans die de insuline produceren om o.a. de bloedsuiker te reguleren onstaat er verschillende resistenties. resistenties worden gereguleerd door diverse soorten genen in ons dna. Genen kunnen door door aan of uit staan en dit is om te kunnen aanpassen om zo te kunnen overleven indien dat nodig is. Bij de meeste mensen staan er een aantal genen uit die eigenlijk moeten aan staan. Dat maakt namelijk dat onze lichamen geen vet meer willen verbranden doordat er een constante hoeveelheid en te veel suiker word gegeten. Het lichaam zegt nu ga maar eten wanneer je slap, moe, trillerig, wazig gaat zien, prikkelbaar en koud word. Want mijn gen om vet te verbranden wanneer er te weinig energie voor handen is staat uit!!! De symptomen zijn namelijk het gevolg van een te laag bloedsuiker (energie) en het lichaam kan de energie niet vrijmaken uit het vetweefsel. Want het gen ( P 52 / 53) staat uit.

  Dit gen kan weer eenvoudig worden aangezet mits de suiker inname drastisch word verminderd. Dus helemaal geen suiker meer eten en alle zetmeel producten vervangen. Indien je lichaam één of meerdere symptomen zoals slap, moe, trillerig, slechte concentratie, wazig gaat zien, prikkelbaar en koud is dan doe je het volgende. Ga onmiddellijk en exact 3 minuten zo hard mogelijk sprinten of zo hard mogelijk op de plaats rennen of zo hard mogelijk de trap op en af rennen.

  Omdat je energie al te laag is en het met super snel en heel hard rennen voor je leven nog meer energie verbruikt word je lichaam gedwongen om het gen aan te zetten en energie te leveren vanuit vet. Want als die dat niet doen dan val je flauw en dat gebeurt niet want anders eten de wilde dieren je op. Na circa 2 minuten keihard sprinten springt het gen weer aan voor de vetverbranding. Blijf dan nog Maar je moet wel 3 minuten inspannen alsof je leven ervan afhangt anders werkt het echt niet!!!

  Na die 3 minuten mag je een uur lang echt NIETS ETEN!!!! Wel water drinken. Daarbij moet je een maand lang twee maal daags 100 micrograam (mcg) CHROOM PICOLINAAT slikken. Daarbij leren eten wanneer je echt honger hebt en niet trek en iedere dag een half uur voluit sporten. Daarnaast kun je gewoon door gaan met je ketodieet.

 5. Danielle says:

  Wauw mischa, ik heb echt vol bewondering je kennis gelezen. Waar zijn alle mensen zoals jou met deze kennis gebleven? Geweldig. Meest nuttige reactie wat mij betreft.

 6. Yvonne van horst says:

  Mijn lever werkt op het moment nog maar voor 25% . Is het ketodieet hierbij af te raden?

 7. Mary says:

  Wat kan je aan een slechte adem doen?

  • Jerry says:

   Vaker tandenpoetsen, ook je tong want daardoor komt ook slecht adem. Kauwgom nemen, frisse mintjes, kan allemaal.

 8. caro says:

  Hallo,

  Ik volg nu bijna 14 dagen het kets dieet en heb sinds gister enorme maagpijn. Kan iemand me vertellen of dit een van de bijwerkingen van keto griep is? Ik heb ook al een tijdje een vieze smaak in mijn mond en was ook behoorlijk crumpy dus volgens mij is er wel wat gaande. Ik ben overigens nauwelijks afgevallen. Ik hoor graag jullie bevindingen. Gr. Caro

 9. Pat says:

  Hallo,
  Reeds drie weken keto maar nu veel last van pijnlijke kuitspieren? Voor het dieet ging ik veel wandelen (12 tot 24km) en doe dit nu nog steeds maar dus wel met pijnlijke kuitspieren als gevolg? Zou er een verband met het dieet kunnen zijn?

  • Karin says:

   Spierkramp kan je magnesium tegen slikken. Ik denk dat je electrolyten te laag zijn

   • Jeroentje says:

    Niet alleen magnesium. Kramp tijdens het lopen wordt meestal veroorzaakt door een kalium tekort. Heb je s’nachts kramp dan is dat te wijten aan een magnesium tekort. Ik zou electrolyten zout aan willen raden. Veel webshop bieden dat aan. Doe een paar schepjes in je drinkfles en de hele dag van blijven drinken. Zo ongelofelijk belangrijk!

  • Koen says:

   Hoi Pat,

   Krampverschijnselen kunnen er wel bij horen. Van belang is om de juiste balans in je lichaam te houden tussen natrium, magnesium en kalium. Door het vele plassen icm te weinig kalium inname kan dat kleiden tot een tekort. Natrium krijg je via de voeding en keuken zout (NaCl) meestal ruim voldoende binnen. Magnesium en kalium spelen (samen met natrium)een belangrijke rol in de functie van het spierstelsel en het zenuwstelsel. Zelf heb ik wat last van oa hart kloppingen gehad. Toen is mijn dagelijkse maaltijden (ik eet 1x per dag een grote maaltijd) op de hoeveelheid kalium ging controleren kwam ik erachter dat hierin bij lange na niet de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zit (3500 mg). Als hardloper weet ik dat kalium en magnesium van belang zijn bij duurinspanningen. Nu kun je kalium alleen op recept via de huisarts krijgen (hoge doseringen, mogelijk gevaarlijk bij overdosering), bloedtest noodzakelijk. Dat is meestal ook niet nodig. Zelf gebruik ik nu Lo Salt uit de supermarkt als keuken zout., wat bedoelt is voor mensen die natriumarm moeten eten. Hierin is 66% van het natrium vervangen voor kalium (Kaliumcholoride ipv natriumchloride (normaal keukenzout). 1 gram zout komt overeen met 17% van je dagelijkse behoefte. aan kalium. Je kunt dus dit zout in het eten gebruiken, of als je veel moet aanvullen een bouillon ermee maken (kan wat laxerend werken als je hem sterk maakt). Het beste is om zoveel mogelijk kalium via de voeding binnen te krijgen: spinazie 600 mg per 100 gr, zalm 600mg per 100 gr, hele avocado 650 mg, broccoli 400mg per 100 gr. Dit zou voor jou ede krampklachten (vermoedelijk) moeten verhelpen. Voor magnesium zijn bij de drogist ook supoelmenten te krijgen (neem dan magnesium citraat, ipv magnesiumoxide omdat dat beter wordt opgenomen. Succes! Gr, Koen

 10. Arie says:

  Hallo, ik ben nu 3 weken in ketose, de kilo’s vliegen eraf, maar de bloeddruk wil voor geen meter zakken. Blijft rond de 140 / 90. Ik ben 68 jaar, weeg 78 kilo, middenomtrek, 97 en lengte is 172 cm. Ik wandel elke dag 10 km. Wat kan ik nog meer doen om de bloeddruk te verlagen? HELP

  • An says:

   Dag Arie,
   Als reactie op jouw vraag om de bloeddruk omlaag te halen. Heb je weleens bittermeloenthee of hibiscus thee geprobeerd. Bittermeloen kan je ook eten overigens alleen moet je het wel weten hoe klaar te maken. Het is een buitenlandse groente die veelal in de Aziatische en Surinaamse keuken wordt gebruikt.

 11. Saskia says:

  Ketogeen is voor mij geen dieet maar een gezonde levenstijl. Ik doe het nu al een poosje en wil niet meer anders. De eerste weken moest ik wennen, zelf een paar daagjes ziek gevoeld. Ketogriep, dit wist ik en was erop voorbereid. Maar nu voel ik mij heel goed erbij. Ik doe het zelf niet voor af te vallen maar voor een gezonde levensstijl. Wat dit dieet echt doet en als cadeau val ik op plekken af waar ik al jaren niet meer afgevallen ben. Ook ben ik in de menopauze en had heel erg last van nachtelijke opvliegers. Nu heb ik ze nog maar ze zijn niet meer zo heftig en slaap door sommige opvliegers heen. Het maakt mijn menopauze wat aangenamer. Maar zo heeft het nog zoveel voordelen

  • Annet says:

   Vorig jaar keto gedaan. Bevoel me prima. Ik viel enkele kilo’s af, maar dacht dat ik ook in de overgang kwam omdat ik ontzettende last kreeg van opvliegers. Ba een half jaar ging het door verschillende reden mis en begon ik weer met “ gewoon” eten. Ik werd tot mijn verbazing na een half jaar ( in december)weer ongesteld. Daarna bleef t rustig. Geen opvliegers meer en geen menstruatie .
   Door de Coronamaatregels kwam ik echter al snel weer aan. Ik besloot weer kha/ keto te eten. Het begon hetzelfde als de keer ervoor. Een weekje moe en hoofdpijn. Daarna voelde ik me superfit.
   Mijn verbazing was wel groot toen ik weer last kreeg van heftige opvliegers en nachtzweten. Echt zeker 5 opvliegers in een uur. Ze houden niet lang aan, maar ze zijn heftig. Daarna weer ijskoud door het transpiratievocht. S nachts is hetzelfde verhaal. Ik merk dat als t warm weer is het euvel nog erger wordt.
   Wat ik me afvraag is:kan dit ook aan deze manier van eten liggen? Ik lees namelijk alleen maar dat klachten afnemen.
   Ik val deze keer ook niet zo snel af. Alles Ben elkaar in drie maanden tijd 5 kilo ( weeg70 kilo nu en daar blijf ik al weken hangen,soms 1 kilo meer en soms een kilo minder) voor mij is dat geen probleem,ik zie wat taille en dat is prima. De vorm van eten bevalt me ook prima… alleen die vervelende opvliegers en bijna contstante oververhitting is zo vreselijk

   • Astrid van den Berg says:

    Hallo, heb je weleens van het Terry Wahl’s dieet ( protocol) gehoord ?
    Is gebaseerd op de behandeling van MS .
    Ik zou het zeker aanbevelen om er eens naar te kijken . Is een Internist en zij heeft zelf MS

 12. pascale says:

  beste Annet ik heb hetzelfde dan jij. ik ben 54j en denk ook dat ik mijn menopauze zit door het felle zweten; opvliegers s’nachts en overdag. zou dit kunnen liggen aan het dieet denk je?

  • Ria says:

   Ook ik heb ‘s nachts last van extreem zweten en oververhitting.Dat is erger geworden nu ik het ketodieet volg.Ook slaap ik heel slecht 1 uur slapen ,wakker worden en dat gaat de hele nacht zo door.Komt dat door het ketodieet?

 13. sanne says:

  Ik ben reeds een week met ketose dieet bezig maar heb ongelofelijk veel pijn in mijn lijf, onderrug/heupen/benen? Is dit verzuring? En wat kan ik doen?

  • Jennifer says:

   Ik ben ook een week
   Bezig en heb dit ook.. op de gekste plekken spierpijn ..
   wat heb je hier uit eindelijk aan gedaan ?

  • Wesley says:

   En is t weg gegaan? Of ben je gestopt ik lees meerdere mensen er last van hebben. Had je ook wisselde ontlasting?

 14. Daniëlle says:

  Hallo Sanne,
  Jammer dat er geen reactie komt op jou vraag. Ik herken precies wat jij schrijft. Ik ben nu 7 weken bezig, waarvan 6 weken met ongelooflijk pijn in mijn onderrug, heupen (slijmbeursontsteking), boven benen en knieën. Het word eerder erger dan minder.
  Hopelijk weet iemand hoe dit.komt.

 15. Luyckx brigitte says:

  Hallo, ben 3 dagen met keto bezig, booral ook voor man om te proberen want hij moet 20a 25kg afvallen. Ik voel me vanaf de avond in de eerste dag slecht aan mijn maag, heb wel een minimaal maagbreukje en normaal al heel veel last voor grote toiletbezoeken. Gebruik daarvoor 3x 2 tabletten psyllium en voor de rest nog extra vezels maar geeft niet veel voorruitgang, maar het is mijn maag die echt opspeelt voel me altijd misselijk en ben aan mijn maag gevoelig vooral met amanandelmeel en noten. Maar dit is voor mij een groot deel te gebruiken in deze voeding, bv ketobrood, wafels voor ontbijt etc.. Ook hebben verschillende dingen die je maakt een uitgesproken vissmaak (bij 1 bepaald ketobrood bv) alsook heel veel eiersmaak en lust niet graag eitjes. Hoe los ik dit alles op, vooral mijn maagprobleem denk echt dat dit van het amandelmeel en de noten zijn. Vind het ook moeilijk om te weten of je nu juist bezig bent, want niet alle weekgerechten lusten we of kunnen verdragen, dus neem ik maar lukraak uit de boeken, totaal geen ide hoeveel je nu juist binnen neemt, let bij aankoop in de winkel al goed op de koolhydraten die in de verpakking zitten. Heb ook een voze tonggevoel. Hoe los ik dit alles op of is dit echt geen dieet voor mij?
  Dank u voor de snelle reacties, grtjs

  • Richard says:

   Ik heb ook een middenrifbreuk en gebruik nu voor de ketomaaltijd appel cider azijn. Twee theelepels aca, halve citroen en dan glas water er bij. Wel met een rietje opzuigen ivm zuuraaanval op je tanden! Gebruik nu al 4 weken geen maagzuurremmers meer en totaal geen last van maagzuur. Google hier maar eens op, is echt een aanrader voor maagproblemen. Met uitzondering van een maagzweer!

  • Pluisjesketokeuken says:

   Kan komen dat je lichaam moet wennen aan de vetten. Je eet meer vet dan normaal. Mijn man heeft ook maagklachten. Van de huisarts omeprazol gekregen..

 16. Pluisjesketokeuken says:

  Kan komen dat je lichaam moet wennen aan de vetten. Je eet meer vet dan normaal. Mijn man heeft ook maagklachten. Van de huisarts omeprazol gekregen..

  • Ron Harlem says:

   Ik ben in 3 maanden tijd 28 cm aan buikomvang kwijt geraakt door het Keto dieet, van 111 cm naar 83 cm. Nu eet ik af en toe wat koolhydraten maar nooit meer dan 50 op een dag. Vandaag voor het eerst wat duizelig geweest en denk eraan om toch meer koolhydraten te gaan eten. Het heeft mij veel gebracht, fitheid, een platte buik en gezonder voelen. Bij meer dan 85 cm aan buikomvang, ben een man, ga ik weer aan het volledige Keto dieet. Een aanrader dus.

 17. Lotte says:

  Hoi Sanne en Daniëlle, ik ben nu een week bezig en bij mij is ook pijn in mijn onderrug en benen ontstaan. Ik kan er gewoon niet van slapen. Dit heb ik steeds als ik keto probeer. Daardoor geef ik op.

 18. Lian Vermeer says:

  Ik ben nu bijna 2 jaar bezig met keto en ik wil niet anders meer, alleen blijft mijn stoelgang keihard en heb ik vaak buikpijn, omdat ik niet naar het toilet kan

 19. mowi says:

  Heb regelmatig een bloedneus. Ook haarverlies. Ik volg ook een ketogeen dieet. Kan dit de oorzaak zijn?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *