Cyclisch ketogeen dieet

Cyclisch ketogeen dieet

Het ketogeen dieet is een dieet waarbij het lichaam min of meer gedwongen wordt om vetten te verbranden voor energie. Het lichaam verkeert dan in ketose. Dit is een andere metabolische staat dan wat het lichaam gewend is. Het lichaam is gewend om vooral koolhydraten te gebruiken voor energie. Als koolhydraten aanwezig zijn, meestal in de vorm van glycogeen in de spieren, dan zal het lichaam daar als eerst voor kiezen. Tijdens ketose gebruikt het lichaam de vetten als brandstof.

Om in ketose te raken moet een strikt dieet gevolgd worden met heel weinig tot geen koolhydraten. Het lichaam heeft dan geen andere keuze dan over te schakelen naar vet voor energie. Bekende diëten zoals het Atkins dieet zijn voorbeelden van een ketogeen dieet. Diëten met weinig koolhydraten zijn voor velen moeilijk vol te houden. Er is in het begin weinig energie waardoor vooral het begin moeilijk is.

Wat is het cyclisch ketogeen dieet?

Het cyclisch ketogeen dieet is gebaseerd op een normaal ketogeen dieet. Doordeweeks volg je het gewone ketogeen dieet. Anders dan bij het normale ketogeen dieet mag je bij het cyclisch ketogeen dieet in het weekend koolhydraten eten. In het weekend ga je koolhydraten laden zodat de voorraden weer gevuld worden. De koolhydraten worden dan opgeslagen in de spieren zodat er meer energie is gedurende de week voor trainingen. Hierdoor heb je minder moeite met de trainingssessies en behoud je makkelijker je kracht. Het kracht wordt meestal wel minder maar niet zo veel als bij het normale ketogeen dieet.

Je voorkomt zo ook dat het lichaam in de uithongermodus gaat als je continu te weinig calorieën binnenkrijgt. De dagen dat je koolhydraten eet gelden dan ook als refeed dagen. Op deze dagen krijgt je lichaam opeens veel meer eten dan het gewend is tijdens de dagen zonder koolhydraten. Het weekend met koolhydraten geldt voor veel mensen ook als een traktatie op de harde week diëten zonder koolhydraten. Het helpt daardoor om het dieet vol te houden.

Bij het cyclisch ketogeen dieet begin met twee weken zonder koolhydraten of heel weinig. Deze periode is erop gericht om in ketose te raken. Als je eenmaal in ketose verkeert dan kun je overgaan op het cyclisch ketogeen dieet. Je eet dan vijf dagen geen koolhydraten en in het weekend mag je vervolgens koolhydraten laden. Het sporten doe je in de dagen zonder koolhydraten. Dit is een wekelijkse cyclus die je voor een bepaalde periode kunt blijven volgen tot je tevreden bent.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

One reactie op “Cyclisch ketogeen dieet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *