Epilepsie en het ketogeen dieet

Epilepsie en het ketogeen dieet

Epilepsie is een neurologische aandoening die zich uit in herhaaldelijke aanvallen. In 2010 hadden circa 120.000 Nederlanders een bepaalde vorm van epilepsie. Het wordt veroorzaakt door een tijdelijke verstoring bij het overdragen van elektrische prikkels in de hersenen. De elektrische prikkels zijn boodschappen die van cel naar cel worden overgedragen. De hersencellen geven informatie aan elkaar door met behulp van de elektrische prikkels en neurotransmitters. De verstoring die plaatsvindt bij een epileptische aanval is te vergelijken met kortsluiting. Aangezien alles wat je denkt en doet door de hersenen wordt aangestuurd heeft een aanval een grote invloed.

Wat is een aanval?

Een epileptische aanval kan zich op verschillende manieren uiten. Het ligt met name aan het deel van de hersenen waar de verstoring plaatsvindt hoe een aanval zich uit. Het is ook mogelijk dat de verstoring verspreid over de hersenen plaatsvindt. Een epileptische aanval kan invloed hebben op het bewustzijn, de lichaamsfuncties, spieren, zintuigen of een combinatie hiervan. Het is mogelijk dat de persoon het bewustzijn verliest, begint te schokken, op de grond valt of vreemde bewegingen begint te maken.

Wat is de rol van het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet wordt al sinds 1929 gebruikt bij het behandeling van epilepsie. Pas nadat er verschillende medicijnen op de markt kwamen werd het dieet steeds minder gebruikt als therapie. Het ketogeen dieet heeft het beste effect bij kinderen met epileptische aanvallen. Het dieet wordt in de regel alleen toegepast op kinderen met een moeilijk te behandelen vorm van epilepsie.

Soorten epilepsieaanvallen

Er zijn twee soorten epilepsieaanvallen: partiële aanvallen en gegeneraliseerde aanvallen. Bij een partiële aanval is er sprake van een verstoring in een bepaalde gedeelte van de hersenen. De persoon raakt niet het bewustzijn kwijt en kan de aanval beschrijven na de tijd. De partiële aanval kan overgaan op een gegeneraliseerde aanval. Bij een gegeneraliseerde aanval is er een verstoring verspreid over de hersenen. De persoon raakt het bewustzijn kwijt en kan na de tijd niets herinneren.

Epilepsie begint bij de meeste personen voor het 20e levensjaar. Het is echter mogelijk dat het op latere leeftijd pas begint. Bepaalde soorten epilepsie komen op een jongere leeftijd voor maar verdwijnen op latere leeftijd weer. Epilepsie wordt voornamelijk veroorzaakt door een hersenbeschadiging of hersenziekte of de genen. Bij de meeste mensen is echter geen duidelijke oorzaak te vinden. Er is sprake van epilepsie als er geregeld epileptische aanvallen zijn en het door middel van onderzoeken aangetoond is dat het gaat om een verstoring in de hersenen. Er zijn vormen van epilepsie die op een bepaalde leeftijd voorkomen maar verdwijnen als men ouder wordt.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

One reactie op “Epilepsie en het ketogeen dieet

 1. Interessant om dit nog eens te lezen.
  Ik ben nu 87 jaar. Ik ben gedurende ca 6 jaar onderhevig geweest aan zgn duizelingen, waarbij ik als het ware een aantal secondes buiten bewustzijn raakte.
  Na zo’n aanval was alles weer gewoon, behalve dat ik moest constateren dat ik in de sloot lag of tegen een boom gefietst was en meer soortgelijks.
  Ik ben, na veel gezoek door mijn ouders , ten leste in contact gekomen met een consultatie bureau in Leeuwarden (verbonden met het epileptisch centrum in Heemstede). Van daaruit werd mij zo’n bovengenoemd dieet voorgeschreven.
  Nooit eerder heb ik geweten wat hier wordt vermeld.
  Volgens mijn ouders had ik deze kwaal opgelopen tijdens een zeer zware kinkhoest in mijn derde levensjaar. Met 9 jaar, dus rond de zomer van 1938 werd ik tenslotte van deze ernstig kwaal bevrijd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *