Gevaren en nadelen van ketose

Gevaren en nadelen van ketose

Vermoeidheid

Tijdens de eerste weken van een ketogeen dieet komt het lichaam in een situatie dat het niet gewend is. Het gaat over naar een andere metabolische staat. Het lichaam is niet gewend om een andere energiebron te hebben dan glucose. Dit zorgt ervoor dat er bijwerkingen kunnen optreden zoals vermoeidheid en een gevoel van afwezigheid. Als het lichaam gewend raakt aan de nieuwe energiebron dan heb je echter meer energie. Je hebt dan ook niet meer te maken met de schommelingen van het bloedsuikergehalte. Ketose is niet gevaarlijk voor gezonde personen.

Cholesterol

De verzadigde vetten die gegeten worden tijdens het dieet zijn het onderwerp van discussie. Er zijn personen waarvan het cholesterol daalt terwijl er ook personen zijn bij wie het cholesterol stijgt. Er worden bij het ketogeen dieet veel vetten gegeten. Een groot deel daarvan zijn verzadigde vetten. Het is bijna niet mogelijk om alleen maar gezonde onverzadigde vetten te eten. Het is echter wel verstandig om de onverzadigde vetten de basis te laten zijn van het ketogeen dieet.

Tekort aan voedingsstoffen

Tijdens het ketogeen dieet worden de koolhydraten sterk gereduceerd waardoor er een tekort kan ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen. Een tekort aan vezels komt wel eens voor bij een ketogeen dieet. Dit heeft een negatieve invloed op de darmwerking. Een vezel supplement kan daarbij helpen. Het is belangrijk dat er voldoende groene groenten met vezels worden gegeten tijdens het ketogeen dieet. Om te voorkomen dat er tekorten ontstaan is het verstandig om twee keer per dag een multivitamine te nemen.

Slechte adem

Een slechtere en soms zelfs wat stinkende adem kan het gevolg zijn van ketose. Het is een symptoom dat geregeld genoemd wordt door personen die in ketose zijn. De adem ruikt vaak wat fruitachtig, afkomstig van aceton dat het lichaam verlaat via de adem. Het is misschien niet leuk om continu geconfronteerd te worden met een rare geur maar als je wilt weten of je in ketose bent dan is dit een teken. De slechte adem is gelukkig maar tijdelijk. Bestrijdt de slechte adem met veel water drinken, vaker je tanden te poetsen en kauwgom.

Ketoacidose

Ketoacidose komt niet vaak voor bij gezonde personen die het ketogeen dieet volgen. Het doet zich voor als het ketonen gehalte in het bloed te veel wordt. Het ketonengehalte kun je meten met de ketostrips. De ketonen zijn zuur waardoor de zuurgraad van het bloed te hoog wordt waardoor de pH waarde van het bloed daalt. Dit kan in ernstige gevallen leiden tot overlijden maar dat gebeurt bijna nooit in Nederland. Als niet-diabetici hoeft niemand zich er druk over te maken. Het bloedsuikergehalte wordt laag gehouden bij gezonde personen waardoor de aanmaak van ketonen goed gereguleerd wordt.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

13 reacties op “Gevaren en nadelen van ketose

 1. Hmmm heb al veel antwoorden zelf gezien nu, had beter eerst wat gelezen… Enkel de berekening en het sporten dus, daar zou ik nog graag antwoord op wensen. Thanx!

 2. Ik heb prostaatkanker en jicht. Er is dus al extreme verzuring in mijn lichaam. Vreemd dat er niet dwingender wordt gewaarschuwd voor de gevaren van een Ketonendieet, want dat lijkt me voor velen niet bepaald gezond toch?

 3. De mensen die dit schrijven moeten zich wel beter informeren vind ik, ketoacidose komt enkel voor bij mensen met diabetis en mag niet verward worden met ketonen van een dieet, een tekort aan voedingstoffen is nog nooit vastgesteld bij mensen die jaren onafgebroken in ketose hebben geleefd. Dan de cholesterol: de “slechte” cholesterol stijgt bij dit dieet maar er moet wel gekeken worden naar de partikel grote van de ldl, en dat zijn in dit geval grote partikels en die zijn niet schadelijk. Ik stel voor om even een paar boeken te lezen: the art and sience of low carb living, van Jeff Volek en steven phinny, en fat for fuel va dr mercola, deze mensen hebben samen meer dan 50 jaar ervaring met dit soort van voeding en hebben meerdere testen gedaan met mensen en dieren om tot hun conclusies te komen.
  mv kim

 4. Heeft er iemand ervaring met Keto dieet voor personene met een te hoog cholesterol gehalte ( ik neem dagelijks Atorvatatine teva 40 mg en allopurinol 300 . Gevaarlijk ?

  1. Zoek op YouTube dr Jason Fung,dr Eric Berg DC dr Stephen Phinney
   Low carb down under neerlands Dr Hanno Pijl Ivor Cummins
   High intensity health keto and if

   Dit is zomaar een greep uit informatie verstrekking. Het zijn stuk voor stuk geleerde met onderbouwde studies en ja er zal een wereld voor je opengaan en waarschijnlijk zal je snel van je medicatie af zijn.

  2. Wie trapt er tegenwoordig nog in de cholesterolmaffia? Dan ben je toch wel erg dom.
   Helemaal geen troep nemen zoals medicijnen.

   1. Al gehoord van aangeboren te hoog cholestorol? Ben blij dat er medicatie bestaat,gooi toch niet alles op een hoop

 5. Ik heb een traag werkende schildklier en gebruik momenteel 0,175 mcg per dag. Helaas heb ik 30 kilo overgewicht, een versleten knie en een kunstheup. Ik zou graag die 30 kilo kwijtraken. Kan ik dit ook met keto dieet doen ondanks mijn schildklierprobleem?

  1. Goedendag cora, ik heb ook een zeer trage schildklier en loop sinds begin februari bij diëtiste en gestart met weinig koolhydraten tussen 15 en 50 per dag, helaas ben ik niets afgevallen ook gesport 3x per week, wel extreem moe en haaruitval. Na dit gelezen te hebben ga ik de dietiste vragen om een andere aanpak. Je schildklier raakt van veel minder koolhydraten uit balans. Bij mij werkt het dus na 7 weken totaal niet, zelfs geen fruit gegeten…helaas wel meer thyrax moeten slikken. misschien ga ik toch overstappen naar weightwatchers daarmee viel ik traag af maar in ieder geval iets.

  2. Ik ben van mening dat wanneer je iets mankeert, wat dan ook, vooral ook moet ontzuren!! Uit ervaring weet ik dat bijvoorbeeld Celery-sap heel goed ontzuurt. Maar dan wél op je nuchtere maag een halve liter sap drinken van het liefst biologische Celery. Om aan een halve liter sap te komen moet ik wanneer het dunne struiken zijn 1½ struik persen met de slowjuicer .
   Mijn persoonlijke resultaat na zeven weken dagelijks een halve liter was m’n zeer pijnlijke knie verleden tijd. gewoon foetsie en niet meer terug gekomen. Terwijl ik mij er al bij neergelegd had dat het wel een artrose knie zou zijn. Daarnaast veegt het je darmen schoon. Nou..wie wil dat niet??

 6. Ik ben nu 5 dagen met het dieet bezig en vandaag mijn regels doorgekregen terwijl die eigenlijk over 10 dagen moeten komen (ik heb pcos en neem medicatie om ze regelmatig te laten doorkomen). Ik hoor en lees dat keto ook je menstruatie op z’n kop zet en dat sommige vrouwen tijdens het dieet 3 weken hun regels hebben!! Enig idee hoe dat komt? Je hormonenhuisdouding zal ongetwijfels ook verbteren door het dieet, maar 3 weken is wel lang (en voor zover ik reacties lees, geen uitzondering!)
  Mvg, Kathleen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *