Het ketogeen dieet: gevaarlijk of niet?

Het ketogeen dieet: gevaarlijk of niet?

Het ketogeen dieet is niet gevaarlijk voor gezonde personen. De personen die het ketogeen dieet als gevaarlijk beschouwen hebben niet voldoende kennis over hoe een koolhydraatarm dieet werkt. Het ketogeen dieet kan volgens deze personen gevaarlijk zijn voor diabetici. Dit heeft te maken met dat het lichaam niet voldoende insuline produceert bij deze personen. Uit onderzoek blijkt echter dat het ketogeen dieet de insulinegevoeligheid tot 75 procent kan verbeteren. Sommige mensen met de conditie kunnen zelfs met medicatie stoppen. Maar dit geldt niet voor alle diabetici, en het dieet is geen oplossing voor diabetes.

Ketose, ketoacidose en de vetten in het ketogeen dieet zijn de voornaamste kritieken. Als er wordt gevraagd of ketose veilig is, dan zijn er mensen die je vertellen dat het enorm gevaarlijk is. Dat is niet het geval en ketose wordt in deze gevallen waarschijnlijk verward met ketoacidose. Dit is echter heel wat anders. Ketose is een natuurlijke metabolische staat van het lichaam terwijl ketoacidose een conditie is dat niet te licht genomen mag worden.

Ketose

Ketose is een andere metabolische staat dan wat het lichaam gewend is. Het lichaam gebruikt normaal glucose voor energie en dit verandert tijdens ketose naar vetten. Er zijn personen die hier niet mee kunnen omgaan. Met name in het begin van het ketogeen dieet kunnen bijwerkingen optreden zoals vermoeidheid en een afwezig gevoel. Bij gezonde personen zijn er geen blijvende problemen voor de gezondheid.

Ketoacidose

Het dieet wordt door sommigen als gevaarlijk bestempeld doordat er vaak de connectie wordt gelegd met ketoacidose. Dit is een gevaarlijke toestand van het lichaam waarbij de zuurgraad van het bloed te hoog is. Er bevinden zich dan te veel ketonen in het bloed. Ketoacidose komt echter alleen voor bij diabetici. Doordat er niet voldoende insuline wordt geproduceerd worden de ketonen niet gereguleerd.

Vetten

De meeste mensen denken dat alle vetten slecht zijn. Dat is ons jarenlang ingeprent door de media. Een dieet waarbij meer dan 80% uit vetten bestaat komt dan heel vreemd over op deze mensen. Hoe kunnen er zoveel vetten gegeten worden terwijl vetten zo slecht zijn? Dat is tegenstrijdig met wat iedereen is aangeleerd. Er zijn onderzoeken gedaan naar de vetten in het ketogeen dieet. In dit onderzoek van het John Hopkins Medical School wordt aangetoond dat het ketogeen dieet beter is voor de gezondheid dan een standaard dieet met veel koolhydraten. De vetten die gegeten worden tijdens het ketogeen dieet worden gebruikt voor energie en niet direct opgeslagen op het lichaam als vetten.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

3 reacties op “Het ketogeen dieet: gevaarlijk of niet?

  1. Ketogeen dieet gevaarlijk voor mensen met diabetes?
    Het tegenover gestelde is waar !
    Het ketogene dieet kan diabetes melitus type 2 volledig onder controle krijgen (niet genezen), zonder medicijnen en zonder extra insuline te hoeven innemen.
    Dit alles wel onder begeleiding van een medicus, gespecialiseerd in keto dieet.
    Ketose en ketoacidose zijn twee volledig verschillende toestanden. Ketose is uiterst gezond, ketoacidose is uiterst gevaarlijk. Daarom is medische begeleiding zo belangrijk.

  2. ik houd de koolhydraten niet precies in de gaten maar blijf tussen de 50/150 per dag en nu ongeveer ruim 2 maanden geen brood of graan producten gegeten in deze tijd 10 kilo aggevallen, het laten staan van rijst en bami valt niet mee met een Aziatische vrouw maar ik ga hier rustig mee door 1 keer per week op zaterdag zondig ik met een dubbele boterham met kaas(een soort beloning, erg actief met bewegen valt niet mee na een cva in 2006, en dit dieet is duidelijk wel duur, want het kost mij een paar nieuwe jeans ( geen kont meer in mijn broek dit heb ik er wel voor over ik ben een man 182 cm en nu van 98 naar 88 kilo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *