Hoe kun je zo snel mogelijk in ketose raken?

Hoe kun je zo snel mogelijk in ketose raken?

Een dieet met veel vetten en vooral weinig koolhydraten is de snelste manier om in ketose te raken net als een lange periode van vasten. Vasten voor lange periodes wordt doorgaans niet aangeraden en is de ongezondste optie. Een dieet met veel vetten, weinig eiwitten en geen koolhydraten heeft de voorkeur. Er wordt in de beginfase een verhouding aangehouden van 80% vetten en 20% eiwitten. Koolhydraten worden gereduceerd tot het absolute minimum. Als het mogelijk is worden alle koolhydraten uit het dieet verwijderd om zo snel mogelijk in ketose te raken. Denk hierbij aan maximaal 20 gram koolhydraten per dag. Eiwitten worden laag gehouden in het dieet doordat ook eiwitten afgebroken kunnen worden tot glucose. Er worden weinig eiwitten gegeten zodat het insulineniveau niet veel stijgt. Ketose wordt hierdoor sneller bereikt.

Beginfase

In de beginfase van het ketogeen dieet blijft het aantal koolhydraten tot een minimum beperkt. De beginfase duurt twee tot drie dagen. Deze beginfase is erop gericht om zo snel mogelijk in ketose te raken. Nadat de ketose staat bereikt is worden de vetten verminderd in het dieet. Het aantal eiwitten wordt verhoogd net als het aantal koolhydraten. Het aantal koolhydraten blijft echter weinig. De koolhydraten die gegeten worden tijdens ketose komen bijna alleen maar uit groenten en fruit. Dit is ervoor bedoeld om het lichaam in ketose te houden. Na de beginfase kun je terug gaan naar de standaard verdeling van 65% vet, 30% eiwitten en 5% koolhydraten.

Korte periodes van vasten

Vroeger toen hongersnood veel vaker voorkwam dan nu waren er periodes waarin gevast werkt: er was simpelweg niet genoeg eten. Het kwam toen vaak voor dat mensen hierdoor in ketose raakten. Door niet te eten worden in eerste instantie de glycogeenvoorraden gebruikt waarna het lichaam uiteindelijk overgaat tot het gebruik van vetten. Dit kun je nabootsen door een aantal uren niet te eten. Door periodes van vasten in te lasten kun je sneller in ketose raken. Veel mensen doen dit onbewust door niet te eten na het avondeten en voor het ontbijt. Tijdens de nacht is er dan sprake van een milde vorm van ketose.

Meer bewegen

Door actief te zijn en meer te sporten kun je sneller in ketose raken. Als je sport dan verbruik je energie waardoor de glycogeenvoorraden aangesproken worden. Om in ketose te raken wil je deze voorraden juist legen. Normaal gesproken worden de voorraden na het sporten weer aangevuld door koolhydraten in voeding maar tijdens het ketogeen dieet gebeurt dit niet. Het gevolg is dat de voorraden laag blijven waardoor de lever meer ketonen gaat produceren. Sporten kan helpen om sneller in ketose te raken maar het kan even duren voor het lichaam aan de nieuwe situatie gewend is. Dit kan tot ruim meer dan twee weken duren, soms zelfs een maand.

Kokos/MCT olie

Kokosolie is een interessante soort olie dat kan helpen om je sneller in ketose te krijgen. Het bevat vier soorten MCT vetten die snel opgenomen worden. MCT is de afkorting van medium-chain triglyceriden. In tegenstelling tot veel andere vetten worden MCT’s snel geabsorbeerd en naar de lever gestuurd. In de lever kunnen ze gebruikt worden voor energie of omgezet worden naar ketonen. Olie met MCT vetten worden al lange tijd gebruikt om kinderen met epilepsie in ketose te krijgen. Door de eigenschappen van de olie is het dan niet nodig om het aantal koolhydraten drastisch te verlagen zoals bij het klassieke ketogeen dieet.

Hoe weet je of je in ketose verkeert?

Je kunt erachter komen of je in ketose bent door de urine te testen. Dit kan worden gedaan met speciale urinestrips: ketostix genaamd. Deze urinestrips zijn te bestellen op het internet en te koop bij de drogist. De urine wordt opgeslagen in een container waarna de strip in de urine wordt gehouden. Als de strip van kleur verandert dan zitten er ketonen in de urine. Hoe donkerder de kleur wordt, hoe meer ketonen zich in de urine bevinden. Met behulp van de strips kan bepaald worden of je in ketose bent of niet. Het kan ook gemeten worden door het bloed te testen op ketonen. Dit kan worden gedaan door producten die door diabetici gebruikt worden. Een ander hulpmiddel is het ruiken van de adem. Als iemand in ketose verkeert dan heeft de adem een andere geur. De adem ruikt dan naar aceton.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

67 reacties op “Hoe kun je zo snel mogelijk in ketose raken?

  1. Hoeveel gram koolhydraten krijg je dagelijks binnen? 15 dagen is wel erg lang om in ketose te raken. Dan klopt er ergens iets niet, waarschijnlijk in het dieet. Controleer of je op de één of andere manier koolhydraten binnenkrijgt. Mogelijk nuttig je een product waar meer koolhydraten in zitten dan je denkt.

   1. Bij mij is/was het probleem.
    Teveel gewone kaas – 1 plak per dag gaat goed
    Verkeerde zoetstof – erythritol gaat wel goed
    Teveel yoghert/kwark – 1 dl per dag gaat goed

    Succes

  2. Bij mij ook… Ik at een maand minder dan 20 g khd per dag en mijn sticks verkleurden niet. Frustrerend! Dan eens een week gewoon gegeten. Terug keto en dan verkleurden ze wel, maar alleen 2 uur na mijn avondeten. Blijven keto eten en nu verkleuren ze weer niet meer.

 1. Je moet voldoende vetten binnen krijgen, veel gemaakte fout tijdens het ketondieet, met kipfile of biefstuk verkleurt je stripje niet.

 2. Ik ben nu 12 dagen bezig en zit zag een lichte verkleuring op de ketostix, de eerste naast neutraal. Ik heb s’morgens ook een vieze smaak in de mond maar geen aceton adem (voor zover ik weet) Wel zit er een ander luchtje aan de urine. Zijn dit allemaal tekenen van ketose?

  1. Als de ketostix verkleuren is er sprake van ketose. Een vieze smaak of adem, tenminste meer dan normaal, kan een gevolg zijn van ketose.

 3. Nu een dikke week bezig met dieet en vandaag getest, stick heeft de op één na donkerste kleur. Ik voel me wel vrij slap en soms is concentratie moeilijk. Heb laatste dagen wel iets te weinig gegeten, dus mss daarom… De berekening 20 proc eiwitten en 80 procent vet vind ik moeilijk. Moet je dat gokken of is er een trukje voor..? Moet men ook niet uitkijken voor ketoacidose? Omdat ik nu zovéél ketonen heb blijkbaar. En trainen, heeft dat momenteel zin? Wil geen spieren afbreken. Of moet ik dan meer eiwitten en minder vet eten? Veel vragen sorry… alvast bedankt!

  1. Eventuele bijwerkingen zijn in het begin het sterkst maar worden minder gedurende het dieet. Je kunt er bij sporten maar ook dat is in het begin misschien moeilijk door minder energie. Bij het samenstellen van het dieet, bijvoorbeeld 80/20, is een eetschema met calorieberekening het beste. Dan weet je zeker dat de verhouding en aantal calorieën kloppen. Hier kun je ook een app voor gebruiken die dit bijhoudt.

    1. Calorieën bijhouden kan bijvoorbeeld met de MyFitnessPal app. De vetten die gegeten worden tijdens het dieet komen uit voedingsmiddelen zoals oliën, vis, vlees, eieren en boter. Het zijn onverzadigde maar ook verzadigde vetten.

    2. Schat n app aan dat was voor mij het beste wat ik gedaan heb. De juiste verhouding wordt hier in afgegeven. Ik gebruik nu fitness pal.

     1. voedingscentrum app kan je ook heel makkelijk je calorieen, vetten, eiwitten en koolhydraten zien.

  2. Schat n app aan dat was voor mij het beste wat ik gedaan heb. De juiste verhouding wordt hier in afgegeven. Ik gebruik nu fitness pal.

 4. Als je een ketogeen dieet volgt en je haalt uiteindelijk je streefgewicht. Hoe ga je dan verder? Moet je altijd doorgaan met dit dieet?

  1. Na het dieet kun je de koolhydraten weer langzaam verhogen. Daarbij is het belangrijk dat je je gewicht in de gaten houdt en aanpassingen maakt aan je voedingspatroon als je snel aankomt. Het principe van minder koolhydraten werkt op de lange termijn, maar je hoeft het niet voor altijd zo strikt te doen als bij het ketogeen dieet. Als je afgevallen bent dan weeg je minder waardoor je lichaam minder calorieën nodig heeft. Als je weer gaat eten in dezelfde hoeveelheid als voor het dieet, dan is de kans groot dat je weer aankomt, wat je eet is dan simpelweg meer dan wat je verbruikt.

  2. Ik heb tien jaar gekeden zelfde regim gedaan zials de wever
   Zelfde dokter 85 kgnu terug 120 kg zal nu eens proberen meg jullie tips en zobder dokter

 5. Ben type 1 diabeet nu 9 dagen bezig met koolhydraatarm dieet. Nu was vanmorgen na het sporten met een bloedsuiker van 13.5mmol zag ik voor het eerst verkleuring op de ketostic. Vanmiddag na een lunch van een uitsmijter met 3 eieren en5 plakken ontbijtspek en suiker weer 7.0mmol was er geen verkleuring meer te zien. Vraag is zit ik nu wel of niet in ketose? Zo niet hoe komt het dan dat ik maar niet in ketose kom?
  Gr.
  Ronald

 6. Er staat een stukje over het gebruik van kokosolie. Om hoeveel kokosolie gaat het dan per dag om verschil te merken

  1. Je kunt de kokosolie gebruiken als aanvulling op het koolhydraatarme dieet. Daarbij kun je denken aan 2 tot 3 eetlepels per dag (45 ml).

 7. Ben vier dagen bezig, vooral speciale shakes (prowell ) aangevuld met eieren , ei met spek of mengeling van sla met fetakaas. Als tussendoortje wat noten en blokjes kaas. Na 1 dag en half in ketose, maar de dag erna niet meer. Weet zeker dat ik geen koolhydraten of suiker genomen heb. Ben heel voorzichtig. Hoe komt het dan dat ik weer uit ketose ben? Heb op deze vier dagen wel al zes eieren op…

  1. Ik ben niet bekend met Prowell shakes maar is het mogelijk dat er koolhydraten in zitten? Dat kan de reden zijn waarom je niet meer in ketose bent.

 8. De prowell shakes zijn zonder koolhydraten. Zijn speciaal voor een koolhydraat arm dieet. Momenteel dus wel in ketose maar ik val niets af.

  1. Geef het wat tijd. Het komt vaker voor dat gewichtsverlies een paar dagen stopt. Dat is niet vreemd. Als je echter in ketose bent maar langere tijd geen gewicht kwijtraakt dan eet je misschien teveel. De meeste mensen eten automatisch minder door de combinatie van eiwitten/veel vetten. Mocht je juist meer gaan eten (in calorieën) dan kan dit mogelijk een reden zijn.

 9. Ik volg kh arm dieet, nu stick ik me de eerste avond (pure nieuwsgierigheid), en de stick verkleurt al !
  Velen zeggen dat dit niet mogelijk is. Maar het is wat ik zie. Is er iets mis met mijn lichaam ?

  1. Dat is wel heel snel. Normaal gesproken duurt het minimaal drie dagen. Of je echt in ketose bent is moeilijk te zeggen. De ketose teststrips liegen niet, er zal wel degelijk sprake zijn van ketonen in de urine. At je voordat je begon misschien weinig koolhydraten of in de avond ervoor en vervolgens in de ochtend getest?

 10. Hoi, hoeveel gram vetten en eiwitten PRECIES moet je nemen per dag? Dat 80/20 % is een beetje onduidelijk voor mij. Dank je wel.

  1. Het ketogeen dieet kun je gebruiken als je diabetes hebt. Het dieet kan het bloedsuikergehalte verbeteren en tegelijk ervoor zorgen dat je minder of geen insuline nodig hebt. Mocht je het proberen, overleg het dan eerst met de behandelend arts.

   In vergelijking met andere diëten zorgt het ketogeen dieet voor meer vooruitgang mbt het bloedsuikergehalte en insulinebehoefte dan andere diëten. In deze review uit 2013 is dit te lezen.

 11. Ik ben suiker patient type 2 met 1xdgs 6mg glimeperide.
  Dag 1: na ketogeen dieet met zo min mogelijk koolhydraten, Hypo gekregen, waarde 3,5. Meteen glimeperide gehalveerd naar 3 mg.
  Dag 2: volgende dag nog steeds Hypo, waarde 2,9. Snel 2 energie repen gegeten.
  Dag 3: gestopt met medicatie van 3 mg naar 0 mg glemeperide.
  ketonen in urine gemeten met ketostix, een na de donkerste 8 mmol/L.
  Dus werkt als een tierelier bij mij.
  Afvallen gaat wat minder snel.

 12. Hoi. Ik ben al 30 dagen in ketose, gisteren is er iets mis gegaan en ik ben uit ketose. Dat zal zeker minim hoeveelheid van koolhydraten zijn maar toch ben ik uit ketose. Moet ik nu op nieuw 3 dagen wachten tot mijn lichaam terug in ketose gaat?
  Gr Milka

 13. Meeste recente studies laten zien dat het eten van eiwitten geen effect heeft op ketose. Je hoeft dus niet bang te zijn dat eiwitomzetting je uit ketose haalt….

 14. hoi
  ik ben nu een week bezig, maar ben toch redelijk humeurig en zelfs wat weemoedig. Ik was voorheen natuurlijk wel een wandelende suiker- en vetpot.. Misschien is het verschil té groot? Kilo’s vliegen er wel af moet ik zeggen…

 15. Ik lees toch met enige verbazing uw artikel. Een koolhydraatarm (kha) dieet, wil niet zeggen dat je zo weinig mogelijk koolhydraten gebruikt. Als je 20 gram koolhydraten per dag eet/drinkt, is dat al heel erg weinig. Onder de 20 gram mag je zelfs niet komen! Een kha dieet wil zeggen dat je plm 30 koolhydraten per dag binnenkrijgt. Je eet geen brood, rijst, pasta en aardappelen. Je eet zo veel mogelijk groenten en zeer weinig fruit. Dat staat ook al verkeerd in de eerste alinea van uw artikel. De meeste fruitsoorten bevatten nl veel koolhydraten.

 16. Verder bestaat er ook een koolhydraatbeperkt (khb) en daarbij gebruik je tussen de 30 en 50 gram koolhydraten per dag. Heb je je gewenste gewicht bereikt, dan kun je dat volgen.
  Ik heb zelf overigens veel meer energie sinds ik kha eet/drink.

  1. Tot 50 gram is koolhydraat arm. Tussen 50 en 100 is beperkt. Tijdelijk onder de 20 word wel meer geadviseerd. Maar meestal tussen 30 en 50 gram.

 17. Ik ben al 3 weken in ketose nu plots uit ketose, weet niet wat ik verkeerd heb gedaan, heb het zelfde gegeten dan wat ik anders eet,
  Hoe kan dit?
  Hoe geraak ik nu terug rap in ketose

 18. Ik zit nu 5 dagen in goede ketose.heb per ongeluk een kop blanke vla gedronken…
  Balen….
  Hoelang duurt het eer ik weer terug ben in ketose?

 19. Beste, dit is de 16e dag dat ik bezig ben, ik houd alles keurig bij en neem per dag meestal maar 1200 calorieën, waarvan maximaal 30gr koolhydraten, toch ben ik pas krap 1kilo kwijt en blijf niet in ketose.
  Ik ben 57 1.75 en weeg 92 kilo ik wil dolgraag afvallen maar wat gaat er mis?

 20. Wat een heerlijk dieet. Ik houd niet van groenten, maar nu mag ik gesmolten kaas als dressing gebruiken. Jong belegen 0 koolhydraat (381 kcal, 31,3 vet waarvan 21,3 verzadigd, 24 eiwit, 1,9 zout). lol

  Ik ben al 6 dagen bezig met het keto dieet. Op de derde dag was mijn ketostrip donker paars. Yahoo! Wordt meer vet in energie omgezet wanneer het zo donker is? Dus verlies ik meer vet wanneer het zo donker is?

  Ik ben in die 6 dagen 2.7 kg afgevallen. De eerste twee weken verlies iemand vocht. Maar ik drink meer dan 2L water per dag en ik sport niet. Verlies ik vocht of vet?

  In de ochtend verkleurt mijn ketostrips niet. Zelfs wanneer mijn laatste maaltijd heel vet was. Niet ontbijten heeft dus geen zin, want mijn ketostrip verkleurt alleen na het eten. Dus tijdens het slapen stop de ketonen productie?

  Geen koolhydraten en weinig vet (bv kipfilet). Mijn ketostrip verkleurt niet. Dus zelfs bij 0 koolhydraat moet ik vet eten. Waarom heb ik vet nodig? Geen koolhydraat betekent dat mijn lichaam mijn lichaamsvet moet gebruiken voor energie, toch? Ik begrijp dit niet goed.

 21. Hoi,

  Ik ben nu 3 weken bezig het gaat goed! Alleen vind ik dit raar. Ik eet via een voedingsschem die gemaakt is door een man die dit ook volgt (deskundige) na het avondeten test ik me dan is de strip donker van kleur. Voordat ik na bed ga test ik me nogmaals maar dan de strip erg licht tot bijna niet verkleurd.? Hoe kan dit? Ik eet gewoon wat er op schema staat.

 22. Hoe erg/ schadelijk is het om steeds in en uit ketose te raken? Vaak door de week in ketose en in het weekend weer uit ketose door voeding/ drank. Is dit slecht voor het lichaam?

 23. Hallo,
  Iemand die mij advies kan geven?
  Ik ben twee jaar geleden goed afgevallen met het koolhydraat arm dieet. Nu ben ik weer terug bij af omdat ik geen aandacht meer aan mijn voeding heb besteed. Ik probeer het dieet nu al weer 2 maanden maar het werkt op een of andere reden niet meer. Ik val niet af of kom aan. Ik doe precies hetzelfde als 2 jaar geleden. Ik kom wel in ketose (ik gebruik van die ketostix) maar dat gebeurt pas aan het einde van de dag. Avonds ben ik ook nog in ketose maar ochtends opeens niet meer…
  Iemand een idee of iets wat ik kan raadplegen?

 24. Ik ben nu ook bezig met een koolhydraatarm dieet. Ik merk dat mijn transpiratie boterachtig begint te ruiken. Ik ruik geen aceton, maar roomboter. Kan dat ook? Ik ben wel in ketose.

 25. Tot 50 gram is koolhydraat arm. Tussen 50 en 100 is beperkt. Tijdelijk onder de 20 word wel meer geadviseerd. Maar meestal tussen 30 en 50 gram.

 26. Hallo , ben nu een week bezig , ben al goed in ketose geraakt , de stick kleur zeer donker. Heb na exact 6 dagen zware keto griep .
  Gewoon volhouden mensen, weg met die koolhydraten, ben na 1 week 4 kilo kwijt…

 27. Beste

  Ik ben al 5 dagen in ketose. Ik test dit smorgens en s avonds. Nu merkte ik gisteren dat ik opeens uit ketose (2keer getest) ben maar ik had niks “verkeerd” gegeten. Nu deze ochtend werd mijn stick wel paars en wat kan dit liggen?

  Mvg

 28. Beste iedereen,
  Het berekenen van je macro’s (=gram/% vet, ewit en vet) is erg belangrijk zo zie je PRECIES hoeveel je binnenkrijgt van wat. Ja een keukenweegschaal is dan echt handig.
  BELANGRIJK: veel zoetstoffen zorgen voor insuline en laten de ketonen sterk dalen in je lichaam. Dus dan kun je nrt zo goed bezig xijn, 1 zoetje, kauwgum met xylitol maltitol e.d., maar ook light drinken o. I. D. Is voor vermoedelijl echt veel van de reagerende mensen een oorzaak. Ook teveel eiwitten(=>25% doet net dat wat je niet wil met je insulinespiegel en je ketonengehalte. Dan ben je inderdaad niet in ketose meer.
  Een goed begin (meten en wegen) is meer dan het halve werk. Succces!

 29. Ik ben op 2 jaar tijd 15 kilo bijgekomen. Elke maand 500 gram dat erbij kwam terwijl ik koolhydraatarm deed. Nu doe ik proday. 7 dagen onder de 15 koolhydraten en onder de 700 calorieën. Geen ketose en geen gram vermagerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *