Ketogeen dieet en het bloedsuikergehalte

Ketogeen dieet en het bloedsuikergehalte

Bij een normaal eetpatroon worden veel koolhydraten gegeten. De koolhydraten worden afgebroken tot glucose en gebruikt voor de basis functies. Het bloedsuikergehalte stijgt door de glucose waardoor meer insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. De insuline laat de glucose toe tot de lichaamscellen. Als er meer insuline wordt geproduceerd dan er opgenomen kan worden dan wordt het opgeslagen als glycogeen. De spieren en lever slaan de glucose op in de vorm van glycogeen. Als deze voorraden vol zijn dan wordt de glucose opgeslagen als vetten op het lichaam.

Bloedsuikergehalte zonder glucose

Bij het ketogeen dieet worden maar weinig koolhydraten gegeten. Het bloedsuikergehalte blijft hierdoor op een stabiel niveau. De alvleesklier hoeft niet meer insuline te produceren om het bloedsuikergehalte te laten dalen. De lever produceert glucagon om de glycogeenvoorraden te kunnen gebruiken door het om te zetten naar glucose. Het lichaam gaat over naar het gebruik van vetten als de glycogeenvoorraden leeg zijn. De hersenen kunnen de vetten niet direct gebruiken voor energie. Vetten kunnen niet voorbij de bloed-hersenbarrière. Als vetten worden verbrandt worden ketonen aangemaakt in de lever. De ketonen voorzien de hersenen van energie. Doordat vetten en ketonen de voornaamste energiebron zijn blijft het bloedsuikergehalte op een stabiel niveau. Eiwitten worden voornamelijk gebruikt voor functies zoals het opbouwen van cellen en in mindere mate gebruikt als glucose.

Insuline

Het voordeel van het ketogeen dieet is dat een hoog insulineniveau niet van toepassing is. Een hoog insulineniveau zorgt voor het opslaan van vetten en het aankomen in gewicht. Insuline opent de deuren van de cellen. Als het insulineniveau laag is, dan kunnen de vetten de cellen niet bereiken.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

3 reacties op “Ketogeen dieet en het bloedsuikergehalte

  1. is het ook belangrijk om (meer) te sporten als je meer eiwitten eet? En hoe wordt het eventuele teveel aan eiwitten afgebroken door het lichaam? (Kan elk ‘normaal’ lichaam zoveel eiwitten afbreken?)
    ik zie dat er al geruime tijd geen activiteit meer is op deze pagina, ik hoop dat ik toch een reactie krijg.

  2. Hallo Aatje, beter laat dan nooit. Sporten is belangrijk om te voorkomen dat (bij gebrek aan koolhydraten) je lijf spieren gaat verbranden in plaats van vetten. Zeker als je keto doet in combinatie met beoogd afvallen, is (enige) sport belangrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *