Ketonen

Ketonen

Het lichaam haalt de energie in een normale situatie voornamelijk uit koolhydraten. Als er geen koolhydraten aanwezig zijn dan wordt de energie gehaald uit vetten. Bij het ketogeen dieet wordt het aantal koolhydraten drastisch verminderd zodat het lichaam al snel overgaat op vetten voor energie.

Wat zijn ketonen?

Ketonen worden aangemaakt in de lever als vetten niet volledig worden afgebroken. De ketonen komen daarna in de bloedbaan terecht en worden gebruikt voor energie of verlaten het lichaam via de urine. Bijna ieder orgaan in het menselijk lichaam kan overleven op vetten voor energie. Alleen de hersenen en het zenuwstelsel hebben koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Toch kunnen ook de hersenen tot driekwart van de energie uit ketonen halen.

Drie soorten ketonen; bèta-hydroxyboterzuur, acetylazijnzuur en aceton.

Het aantal ketonen dat wordt aangemaakt stijgt naarmate de tijd dat het ketogeen dieet gevolgd wordt. De glucose wordt steeds minder gebruikt door het lichaam. Het lichaam past zich in feite aan op de nieuwe brandstof. Zodoende maakt het lichaam steeds meer gebruik van de ketonen.

Hoe weet je of er ketonen aanwezig zijn?

Of er ketonen in je lichaam aanwezig zijn als gevolg van het ketodieet kun je inschatten op basis van meerdere tekenen. Bij de één zijn het vooral de bijwerkingen die opvallen, de ander merkt alleen de positieve effecten van ketose zoals gewichtsverlies, minder eetlust en een verbeterde concentratie. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn slapeloosheid, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Gelukkig doen deze bijwerkingen zich vrijwel alleen voor in het begin. Zodra je de beginfase heelhuids doorgekomen bent nemen de bijwerkingen af.

De aanwezigheid van ketonen, en de ketose staat van het lichaam, heeft voor iedereen een andere uitwerking maar veel mensen kunnen het “voelen”. Of er ketonen aanwezig zijn kun je met al deze tekenen in de gaten houden maar je kunt het ook meten om het zeker te weten. Een redelijk accurate manier om te meten of je in ketose bent is met behulp van de zogenoemde ketose teststrips.

Bekijk de strips

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

10 reacties op “Ketonen

 1. Onze hersenen functioneren in eerste instantie altijd op glucose. Zo verbruiken onze hersenen in minimaal 15% tot maximaal 20% van onze dagelijkse energievoorraad.

  1. Hersenen functioneren naast glucose ook op ketonen. Vandaar dat sommige mensen zich mentaal scherp voelen zodra ze in ketosis zijn. Het is een alternatieve energiebron voor de hersenen die nauwelijks gebruikt wordt door een continue overschot aan glucose.

 2. Eet als gezond mens vooral gevarieerd, onbewerkt en volgens energiebehoefte. Het menselijk lichaam is niet gemaakt om eenzijdig te eten. Dat geeft zijn gevolgen op lange termijn.
  Voldoende suikers, eiwitten en vetten, vezels, mineralen en indien nodig vitamines. Vergeet ook niet te bewegen.

 3. Het lichaam kan zelf ook glucose produceren uit vet. Dit proces heet gluconeogenese. De hersenen krijgen dus altijd voldoende energie om optimaal te functioneren. Mensen die vasten (meerdere dagen helemaal niet eten) zijn uitermate helder en scherp en de energie lijkt onuitputtelijk.

  1. De mens is van origine alles behalve carnivoor. Dat zou immers willen zeggen dat ze zouden kunnen overleven door enkel vlees te eten .

   1. De mens is uiteraard een omnivoor… maar kunnen ook prima overleven door enkel vlees te eten. Dat is meerdere malen bewezen (zelfs al in 1930: http://www.jbc.org/content/87/3/651.full.pdf) , en ook door stammen in praktijk gebleken (bv de Inuiten in Canada). Als je de diverse trektochten van de homo sapiens bekijkt, dan zie je ook wel dat er op bepaalde trajecten alleen vis was om te overleven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *