Ketonen

Ketonen

Het lichaam haalt de energie in een normale situatie voornamelijk uit koolhydraten. Als er geen koolhydraten aanwezig zijn dan wordt de energie gehaald uit vetten. Bij het ketogeen dieet wordt het aantal koolhydraten drastisch verminderd zodat het lichaam al snel overgaat op vetten voor energie.

Wat zijn ketonen?

Ketonen worden aangemaakt in de lever als vetten niet volledig worden afgebroken. De ketonen komen daarna in de bloedbaan terecht en worden gebruikt voor energie of verlaten het lichaam via de urine. Bijna ieder orgaan in het menselijk lichaam kan overleven op vetten voor energie. Alleen de hersenen en het zenuwstelsel hebben koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Toch kunnen ook de hersenen tot driekwart van de energie uit ketonen halen.

Drie soorten ketonen; bèta-hydroxyboterzuur, acetylazijnzuur en aceton.

Het aantal ketonen dat wordt aangemaakt stijgt naarmate de tijd dat het ketogeen dieet gevolgd wordt. De glucose wordt steeds minder gebruikt door het lichaam. Het lichaam past zich in feite aan op de nieuwe brandstof. Zodoende maakt het lichaam steeds meer gebruik van de ketonen.

Hoe weet je of er ketonen aanwezig zijn?

Of er ketonen in je lichaam aanwezig zijn als gevolg van het ketodieet kun je inschatten op basis van meerdere tekenen. Bij de één zijn het vooral de bijwerkingen die opvallen, de ander merkt alleen de positieve effecten van ketose zoals gewichtsverlies, minder eetlust en een verbeterde concentratie. De bijwerkingen die kunnen optreden zijn slapeloosheid, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Gelukkig doen deze bijwerkingen zich vrijwel alleen voor in het begin. Zodra je de beginfase heelhuids doorgekomen bent nemen de bijwerkingen af.

De aanwezigheid van ketonen, en de ketose staat van het lichaam, heeft voor iedereen een andere uitwerking maar veel mensen kunnen het “voelen”. Of er ketonen aanwezig zijn kun je met al deze tekenen in de gaten houden maar je kunt het ook meten om het zeker te weten. Een redelijk accurate manier om te meten of je in ketose bent is met behulp van de zogenoemde ketose teststrips.

Bekijk de strips
Ketonen
4.3 (85.71%) 7 stemmen

4 reacties op “Ketonen

  1. Onze hersenen functioneren in eerste instantie altijd op glucose. Zo verbruiken onze hersenen in minimaal 15% tot maximaal 20% van onze dagelijkse energievoorraad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *