Ketostix

Ben je gefascineerd door het ketogeen dieet en wil je graag weten of je in ketose bent? Dan ben je vast benieuwd naar het mysterieuze KetoStix. Deze kleine urine teststrips beloven je inzicht te geven in je vetverbrandende status, maar hoe werken ze eigenlijk? In dit uitgebreide overzicht duiken we dieper in op de wereld van Ketostix en andere ketose teststrips.

Wat zijn Ketostix?

Ketostix zijn teststrips die gebruikt kunnen worden om ketonen te meten in je urine. Ze zijn een handig hulpmiddel voor mensen die het ketogeen dieet volgen en willen controleren of ze in ketose zijn. Ketostix werken op basis van een chemische reactie die plaatsvindt wanneer ze in aanraking komen met ketonen.

Ketostix worden vaak gebruikt door mensen op een ketogeen dieet om de aanwezigheid van ketonen in hun lichaam te detecteren. Ketonen zijn moleculen die het lichaam aanmaakt wanneer het vet afbreekt voor energie in plaats van koolhydraten. Wanneer je lichaam in een staat van ketose verkeert, betekent dit dat het vetverbrandingssysteem is geactiveerd en je lichaam efficiënter vet verbrandt. Het meten van ketonen kan je helpen bevestigen dat je in ketose bent en je doelen op het gebied van gewichtsverlies en vetverbranding ondersteunen.

Werking van Ketostix voor het meten van ketonen

Ketostix werken door middel van een chemische reactie. Wanneer je de teststrip in je urine dompelt, reageert deze met de aanwezige ketonen en verandert van kleur. De kleurverandering geeft aan in welke mate je ketonen aanwezig zijn en kan dienen als een indicatie van je mate van ketose.

 • Belangrijk om te weten is dat Ketostix alleen ketonen meten die je lichaam in je urine uitscheidt. Ze meten geen ketonen in je bloed, wat een nauwkeuriger indicatie kan zijn van je ketoseniveau.
 • De testresultaten kunnen variëren op basis van factoren zoals hydratatie, voeding, lichamelijke activiteit en individuele variaties in metabolisme. Daarom moeten de resultaten van Ketostix altijd met een korreltje zout genomen worden en niet als absolute waarheid gezien worden.

Gebruiksaanwijzing van Ketostix

Als je net begint met het ketodieet, kan het meten van ketonen in je lichaam een handige manier zijn om te controleren of je in ketose bent. Ketostix zijn een eenvoudige en gemakkelijke manier om dit te doen. Dit is een stap-voor-stap proces van hoe je ketonen kunt meten met behulp van ketose teststrips, evenals enkele tips om ervoor te zorgen dat je accurate resultaten krijgt.

Stap-voor-stap proces van ketonen meten

Volg deze eenvoudige stappen om je ketonen te meten met behulp van Ketostix:

 1. Was je handen grondig voordat je begint. Zorg ervoor dat er geen residu of urine op je handen achterblijft.
 2. Verwijder een Ketostix-strip uit de verpakking en sluit de verpakking direct om de andere strips te beschermen tegen vocht en lucht.
 3. Houd de teststrip in de urinestraal terwijl je plast of dompel de teststrip in een monster van je verse urine. Zorg ervoor dat de hele strip wordt bedekt.
 4. Wacht de aangegeven tijd (meestal rond de 10-15 seconden) voordat je het resultaat afleest. Dit kan variëren afhankelijk van het merk dat je gebruikt, dus controleer altijd de instructies op de verpakking.
 5. Houd de teststrip tegen het kleurenschema op het flesje of de verpakking en vergelijk de kleur van de teststrip met de kleuren op het schema.
 6. Noteer de kleur die het beste overeenkomt en raadpleeg de instructies van het merk om de bijbehorende ketonenwaarde te bepalen.

Het meten van ketonen met behulp van Ketostix is zo eenvoudig als dat. Het kost maar een paar minuten van je tijd en het kan je nuttige informatie geven over je ketosestatus.

Tips voor het verkrijgen van accurate resultaten

Om ervoor te zorgen dat je de meest nauwkeurige resultaten krijgt bij het meten van ketonen met Ketostix, volg je deze tips:

 • Zorg ervoor dat je de teststrip volledig bedekt met urine om ervoor te zorgen dat alle ketonen worden gedetecteerd.
 • Lees de resultaten binnen de aangegeven tijd af om een nauwkeurige interpretatie te krijgen. Het wachten te lang kan leiden tot verkleuring van de strip en onnauwkeurige resultaten.
 • Bewaar de Ketostix in de originele verpakking en op een koele, droge plaats om hun integriteit te behouden. Voorkom blootstelling aan vocht en lucht, aangezien dit de nauwkeurigheid van de strips kan beïnvloeden.
 • Houd er rekening mee dat Ketostix alleen ketonen in de urine meten en geen informatie geven over de ketonen in het bloed. Voor een nauwkeuriger beeld van je ketosestatus kun je overwegen om een bloedketonenmeter te gebruiken.

Verschillende uitkomsten en interpretatie

Als je een Ketostix-test uitvoert en de kleur van de teststrip verandert, kan het handig zijn om te weten wat deze kleurveranderingen betekenen. Hieronder leggen we de mogelijke betekenissen van de kleurveranderingen uit, zodat je een idee hebt van je ketonenstatus.

Betekenis van de kleurveranderingen

De kleur van de teststrip kan variëren van lichtroze tot dieppaars, afhankelijk van de hoeveelheid ketonen in je urine. Dit zijn de mogelijke betekenissen van de verschillende kleurveranderingen:

 • Lichtroze of geen kleurverandering: Dit kan betekenen dat je niet voldoende koolhydraatarm eet en je lichaam geen ketonen produceert. Het kan ook betekenen dat je net bent begonnen met het keto-dieet en je lichaam zich nog aanpast.
 • Licht tot matig roze: Dit geeft aan dat je in een milde staat van ketose bent en je lichaam begint ketonen te produceren. Je bent op de goede weg.
 • Matig tot donkerroze: Dit duidt op een matige ketose. Je lichaam produceert voldoende ketonen en je bevindt je in een optimale vetverbrandingszone.
 • Donkerroze tot paars: Dit wijst op een diepe staat van ketose. Je lichaam produceert veel ketonen en je bent waarschijnlijk goed vet aan het verbranden.
 • Dieppaars: Dit is een teken van een zeer hoge ketonenproductie. Hoewel het soms als een positief teken van een diepe ketose wordt gezien, is het belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat het ook een teken kan zijn dat je lichaam is uitgedroogd. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en let op eventuele symptomen van uitdroging.

Onthoud dat de kleurverandering slechts een indicatie is en geen exacte meting van je ketose-niveau. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en eventuele symptomen van ketose te observeren, zoals verbeterde energie, mentale helderheid en gewichtsverlies.

Wat te doen bij hoge ketonen-niveaus

Als je je Ketostix-test uitvoert en je ketonen-niveaus zijn hoog, kun je je afvragen wat je moet doen. Dit zijn enkele tips om in gedachten te houden:

Raadpleeg een gezondheidsprofessional

Als je je zorgen maakt over je ketonen-niveaus of als je ongewone symptomen ervaart, is het altijd een goed idee om een gezondheidsprofessional te raadplegen, zoals je huisarts. Zij kunnen je helpen om je situatie te begrijpen en eventuele gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Hydrateer voldoende

Een hoog niveau van ketonen kan een teken zijn van uitdroging. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Een goede hydratatie is essentieel voor een goede gezondheid, ongeacht je ketonenstatus.

Luister naar je lichaam

Je lichaam geeft vaak signalen als er iets niet in balans is. Luister naar eventuele symptomen of ongemakken die je ervaart en pas je dieet en levensstijl aan indien nodig. Iedereen is uniek en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere.

Doe de keto-test

Wil je overheerlijke ketorecepten ontvangen die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn? Doe dan de keto-test. Met deze test vul je een aantal vragen in en ontvang je de recepten gratis - op maat gemaakte keto-gerechten.

Doe de Keto-test

Momenten voor het gebruik van Ketostix

Als je net begonnen bent met het ketogeen dieet, vraag je je misschien af wanneer je het beste de ketostrips kunt gebruiken. Moet je ze dagelijks gebruiken? Of alleen op bepaalde momenten? We geven je meer informatie over het tijdstip en de frequentie van het testen met de strips, evenals het gebruik ervan tijdens een keto-dieet.

Tijdstip en frequentie van testen

Om een ​​goed beeld te krijgen van je ketonenwaarden, is het belangrijk om op consistente tijdstippen te testen. Idealiter test je op dezelfde tijdstippen gedurende de dag, bijvoorbeeld ’s ochtends voor het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan. Door dit te doen, krijg je een beter inzicht in hoe je lichaam reageert op je dieet en kun je eventuele schommelingen in ketosewaarden detecteren.

Wat betreft de frequentie van het testen, is het afhankelijk van je persoonlijke doelen en behoeften. Sommige mensen vinden het prettig om dagelijks te testen om hun ketonenwaarden bij te houden, terwijl anderen zich richten op wekelijkse of maandelijkse metingen. Het belangrijkste is dat je consistent bent in je testroutine om waardevolle en betrouwbare gegevens te verzamelen.

Gebruik van Ketostix tijdens een keto-dieet

Tijdens je keto-dieet zijn er verschillende momenten waarop het handig kan zijn om ketostix te gebruiken. Dit zijn enkele situaties waarin je baat kunt hebben bij het gebruik van teststrips.

Voor het starten van een keto-dieet

Voordat je begint met het ketogeen dieet, kan het waardevol zijn om je ketonenwaarden te meten. Dit geeft je een startpunt en helpt je om te zien hoe je lichaam reageert op de veranderingen in je dieet. Het kan ook motiverend zijn om te zien dat je in ketose bent voordat je echt aan de slag gaat.

Tijdens een plateau of stagnatie

Het kan voorkomen dat je gewichtsverlies of andere voordelen van het keto-dieet lijken te stagneren. Op zo’n moment kan het meten van je ketonenwaarden met ketostix nuttig zijn. Het kan je laten zien of je nog steeds in ketose bent of dat je misschien iets moet aanpassen in je dieet of levensstijl.

Het kan erg spannend zijn om je ketonenwaarden te meten en te zien dat je in ketose bent. Maar onthoud dat het meten van ketonen slechts één aspect is van het ketogeen dieet. Het is niet het enige dat telt. Concentreer je op het volgen van een uitgebalanceerd en voedzaam dieet, luister naar je lichaam en geniet van de voordelen van een gezonde levensstijl.

Mogelijke beperkingen en alternatieven

Hoewel Ketostix een handige tool zijn om ketose te meten, zijn er enkele beperkingen verbonden aan hun langdurig gebruik.

Beperkingen van Ketostix bij langdurig gebruik

Na verloop van tijd kunnen de resultaten van ketosemetingen met Ketostix minder betrouwbaar worden. Dit komt doordat je lichaam na enige tijd efficiënter wordt in het gebruik van ketonen als brandstof. Hierdoor kunnen er minder ketonen in je urine terechtkomen, wat resulteert in een lagere concentratie ketonen en mogelijk zelfs een negatief resultaat op de Ketostix.

Een andere beperking is dat ketosemetingen met Ketostix alleen de aanwezigheid van aceton in je urine meten. Aceton is slechts één van de drie soorten ketonen die bij ketose vrijkomen. Dit betekent dat je geen volledig beeld krijgt van je ketosestatus en dat je andere ketonen, zoals acetoacetaat en beta-hydroxybutyraat, niet meet.

 • Hoewel de resultaten van Ketostix enige indicatie kunnen geven van ketose, is het belangrijk om te onthouden dat de kleurveranderingen slechts een ruwe schatting zijn van je ketosestatus. Het is raadzaam om ook andere symptomen en tekenen van ketose in overweging te nemen, zoals een verminderde eetlust, verbeterde focus en meer energie.
 • Als je merkt dat de resultaten van Ketostix niet langer betrouwbaar zijn, zijn er alternatieve methoden die je kunt overwegen om je ketosestatus te controleren.

Alternatieve methoden voor het meten van ketose

Er zijn verschillende andere methoden die je kunt gebruiken om je ketosestatus te meten, zoals bloedketonmeters en ademtesters.

Bloedketonenmeters

Een bloedketonenmetersmeet de exacte concentratie van beta-hydroxybutyraat, de meest voorkomende keton in je bloed. Dit geeft je een nauwkeuriger en betrouwbaarder resultaat dan Ketostix. Het enige nadeel is dat het meten van ketose met bloedtesten duurder is, omdat je apart teststrips moet aanschaffen.

 1. Bloedketonmeters zijn verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten.
 2. Om je ketosestatus te meten, prik je een klein gaatje in je vinger en breng je een kleine hoeveelheid bloed aan op de teststrip van de meter. Binnen enkele seconden geeft de meter je ketoseniveau weer.

Ademtesters

Ademtesters meten de aanwezigheid van aceton in je adem. Dit is een andere manier om te controleren of je in ketose bent. Ademtesters zijn draagbaar en kunnen gemakkelijk worden gebruikt om je ketosestatus te controleren. Het enige nadeel is dat de resultaten van ademtesters mogelijk minder nauwkeurig zijn dan die van bloedketonmeters.

 • Ademtesters, zoals Ketonix, detecteren aceton in je adem en geven je een indicatie van je ketosestatus.
 • Om een ademtest uit te voeren, adem je gewoon in de tester en wacht je op het resultaat. Binnen enkele seconden krijg je de informatie die je nodig hebt.

Waar zijn ketose teststrips te koop?

De keto strips zijn bij veel verkooppunten te koop. De strips zijn bij veel apothekers verkrijgbaar en sommige drogisterijen hoewel het voor sommigen moeilijk te vinden is. Het is ook mogelijk om de ketostix op het internet te kopen. Er zijn verschillende websites die ketostrips verkopen. De goedkoopste ketostrips zijn op dit moment via deze link te verkrijgen.

Bekijk de strips

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

Comments 39

 1. Gonny says:

  Ben diabetis patiënt en mag. Weinig kolidraten eten. Maar mijn adem is net een open riool waar ik mij voor schaam.
  Nu zegt mijn Chiropractor dat ik ketosen in mijn adem en mijn bloed heb.
  Wat kan ik hier aandoen? Mondwater helpt maar gedeeltelijk.

  Mvgr Gonny

 2. Diana van Sloten says:

  Ik doe een low carb dieet, bevalt prima maar verdom het om een weegschaal te gaan kopen en geen zin met de cm te gaan modderen. Na een maand kan ik al een maatje kleinere broek aan (zit strak maar een maand geleden kreeg ik het kreng niet eens over mijn heupen!) maar werd een week geleden opeens onzeker en heb de ketosestrips besteld. Net binnengekregen en meteen getest. Ik ben hartstikke in ketose!! Supertrots op mezelf en ontzettend blij. Ik ben goed bezig en ga gewoon met nieuwe motivatie weer door. Vanavond trakteer ik mezelf met op knapperig speklapje voor de tv én een grote beker chocolademelk (van room met water, gezoet met sucralose!). Lang leve de strips. Maakt het eigenlijk uit wanneer je een meting doet met een stripje?

 3. Redactie says:

  Het maakt niet uit wanneer je het meet, alleen de ochtendurine wordt meestal niet aanbevolen. Als je wilt weten of je ketose bent dan kun je het meten wanneer jij dat wilt. Iedere verkleuring is goed.

 4. Griet Van Dingenen says:

  Na hoeveel tijd kan je weten/meten dat wat je eet, effect heeft op je lichaam? Als ik vb een light drank drink, of een witte wijn, na hoeveel kan ik een ketostick gebruiken om te zien welk effect dit op mijn keto staat heeft

  • Redactie says:

   Het wordt meestal aangeraden om niet te snel na een maaltijd (of drinken) te meten. Wacht eerst een uur of twee voordat je de test doet.

 5. anita says:

  maakt het uit in welke kleur je zit?

 6. Mark says:

  Hebben light en/of zero frisdranken een negatief effect op de staat van ketose? In beiden zitten 0 koolhydraten als het goed is. Daarnaast vroeg ik het me hetzelfde af over alcohol en dan de koolhydraatarme varianten zoals rum en vodka. Als je in ketose bent en je drinkt wat alcohol, dan gaat je lichaam eerst aan de gang met het verwerken van de alcohol je maak je geen ketonen aan. Wanneer je lichaam klaar is met het verwerken van de alcohol, raak je dan “vanzelf” weer in ketose?

  • Redactie says:

   Producten zonder calorieën, bijvoorbeeld lightproducten zoals Coca Cola Zero, hebben inderdaad geen effect op ketose. Bier, wijn en zoete dranken kun je beter vermijden. Eigenlijk is het beter om al het alcohol te vermijden, in ieder geval in het begin. Mocht je het testen of je nog in ketose blijft met rum of vodka dan horen we graag de resultaten.

   • Mark says:

    Bedankt voor het antwoord. Ik heb het inderdaad getest. Na het avondje doorzakken (rum cola light/zero) was ik ’s ochtends niet meer in ketose. In de middag (toen mijn lichaam klaar was met het verwerken van alcohol vermoed ik) verkleurde de teststrip wel weer. Het afvallen is ook gewoon doorgegaan en het lijkt alsof het avondje drinken er geen negatief effect op heeft gehad.

   • ik says:

    Ik heb gisteravond vodka gedronken en de strip geeft aan in ketose

 7. Yilmaz says:

  Frisk muntjes (suikervrije!)

  • Desiree says:

   Hi, ik heb gisteren een paar gin tonic light gedronken maar blijf keurig in ketose! Ik meet ook met de ketosticks, vanavond es een malibu choco (amandel) melk en slagroom proberen

 8. Sandrina says:

  In dit dieet mis ik de gezelligheid van het drinken van en wijntje in gezelschap, heb gisteravond 1 flink glas droge witte wijn gehad om te kijken of dit effect had op de ketose, zowel voor de wijn als na de wijn getest (met voldoende tussenuren) en strip verkleurde na het glas wijn nog even mooi als daarvoor! Nu kan ik af en toe genieten van een lekker wijntje in gezelschap!

 9. Monique says:

  Mijn Ketostick sloeg zwart uit bij mijn eerste meting op dag drie van mijn ketodiet. Wie weet wat dat betekend?

 10. Aziza says:

  Mag je gewoon melk blijven drinken? of is dan. iet toegestaan?

 11. Ellebel says:

  Ik gebruik nauwelijks koolhydraten.. zo rond de 10 gr per dag. Klopt het dan dat ik, na 2 weken, nóg steeds geen verkleuring te zien krijg?

  • Robert says:

   Het kan zijn dat je te veel eiwitten eet. Een teveel aan eiwitten wordt door je lever omgezet in glucose (gluconeogensis). Dit kan ervoor zorgen dat je niet in ketose komt.

 12. Koen says:

  ik ben nu zes weken bezig en ben erg strikt in ‘no carbs’. De 5% die toegestaan is, gebruik ik voor de ‘verborgen koolhydraten’ die vaak in voedingsmiddelen zitten. Toch kleuren mijn ketostix nooit echt donker. Er is wel altijd verkleuring maar slechts ’traces’ of ‘faible’, dus de minste verkleuring uit de legende. Betekent dit dat mijn lichaam de ketonen goed gebruikt en er dus weinig ‘residu’ in de urine zit, of betekent dit dat ik steeds flirt met wel ketose – niet ketose toestand?

  • Jo says:

   Hallo Koen, voor mij het zelfde. Hoop dat iemand je vraag beantwoordt. Ben wel benieuwd! Gr Jo

  • Robert says:

   Het kan zijn dat je te veel eiwitten eet. Een teveel aan eiwitten wordt door je lever omgezet in glucose (gluconeogensis). Dit kan ervoor zorgen dat je niet in ketose komt. Een digitale meter kan uitkomst bieden als je het exact wil weten.

  • Margreet says:

   Elke verkleuring is goed en geeft aan dat je in ketose bent. Bij mij komt het ook niet verder.

 13. zooey says:

  Als je al langer in ketose zit kan het zijn dat je de ketonen niet meer in de urine treft en is de meting met dr strips dus niet meer goed genoeg. Een bloedglucose/ketonenmeter is dan een echte aanrader, deze is altijd precies.
  Succes

 14. Peter says:

  Precies wat zooey zegt, de ketose teststrips zijn zeker geschikt voor beginners. En dan maakt het niet eens zoveel uit hoe donker de strip verkleurt: als er maar een verkleuring is. Je bent in ketose, of je bent niet in ketose. Traces of small als verkleuring is beiden goed, of een andere kleur die daarbij in de buurt komt. Voor de meeste mensen is dat het enige dat ze hoeven te weten als ze meten. Als je het keto dieet veeel langer volgt, zeg maar gerust richting een half jaar, dan is een ketonenmeter waarschijnlijk de betere keuze.

 15. Erik says:

  Iedereen die aan het afvallen is maakt toch ketonen aan, daar hoeft toch geen ketodieet voor gevolgd te worden? Hoe worden de vetten dan anders verbrand bij mensen die geen keto dieet volgen maar een ander dieet? Daar komen toch ook ketonen aan te pas?

  • Rick says:

   Dat klopt Erik, alleen is het zo dat koolhydraten altijd voorrang krijgen op vetten als energiebron. Een ketodieet probeert die stand van je lichaam te veranderen door de ketose langer aan te houden. Hierdoor worden uiteindelijk vetten als standaard verbrand. Als je dan minder calorieën tot je neemt (wat met keto makkelijker vol te houden is ivm verzadiging) dan je nodig hebt, wordt dat tekort aangevuld vanuit jouw vetreserves. Bij niet-keto diëten blijft de afhankelijkheid van koolhydraten, waardoor je elke dag weer die drempel van vetverbranding op moet zoeken om vet kwijt te raken. Kortom ben je in ketose = vet uit voeding eerst, vet uit je reserves daarna. Niet-keto = suikers eerst, suikers uit jouw reserves (spieren), vet uit je voeding, vet uit jouw reserves. Eiwitten hebben ook een rol, maar dat maakt het verhaal alleen maar langer 🙂

 16. Roos says:

  Ik ben al veel te slank maar mijn energieniveau is zo laag dat ik toch wil proberen van de suikerverbranding naar de vetverbranding te gaan. Heeft iemand ervaring met niet afvalen en toch in ketose te gaan?

  • Diana says:

   Hoi Roos,
   Ook ik ben erg benieuwd naar het antwoord op jouw vraag.

  • Tina says:

   Als je al slank bent zou ik gewoon gevarieerd eten, weinig energie heeft veelal te maken met een vitamine gebrek of gebrek aan magnesium , zou mijn bloed daar eens op gaan prikken.

 17. Kat says:

  Mijn ketostick geeft een hele lichte verkleuring aan, ben ik dan minimaal in Ketose?

 18. Tina says:

  Hoe lang kun je die ketostix bewaren, eenmaal geopend?

  • Joyce says:

   Mijn ketostix gingen ongeveer twee maanden mee toen ik ze had geopend. Je kunt wel zien dat ze niet meer goed zijn. Andere kleur krijgen ze dan.

 19. Tim says:

  Ik heb net strips binnen gekregen alles gecheckt, ik ben in ketose volgens de strips, maar mijn vriend die hey dieet niet volgt en wel van een wijntje of 3 houd….is ook in ketose volgens de strips…euh?

 20. Paula says:

  Ik heb net een test gedaan, maar hij verkleurt slechts naar het eerste hokje. Dit terwijl ik alvorens dagen niks dan water thee en koffie tot me heb genomen. Iemand een idee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *