Ketostix

Ketostix

Ketose, ketonen en keto; voor veel mensen zijn het nog vrij onbekende begrippen. Er wordt gesproken van ketose als er ketonen in het lichaam aanwezig zijn. Ketonen zijn een bijproduct van de vetverbranding. Met andere woorden; als er sprake is van ketonen in je lichaam dan ben je in ketose. Als dit gebeurt dan verlaten er ook ketonen je lichaam via de adem en urine. De ketonen in je urine kun je meten. Zo kun je er snel achter komen of je in ketose bent of niet.

Ketonen in urine meten

Het ketonengehalte in de urine wordt gemeten met ketostix (ook wel ketosticks of ketostrips genoemd). Dit zijn dunne plastic strips die in de urine gehouden worden. Dit kan door de strip kort in een urinemonster te houden of door over de strip te urineren. De kleur van de strip verandert vervolgens als er sprake is van ketonen in de urine. Geen kleurverandering? Dan is er geen sprake van ketonen in de urine en ben je niet in ketose.

Waarom worden ketosticks gebruikt?

Ketosticks zijn een makkelijk hulpmiddel om te bepalen of je in ketose bent of niet. De mensen die een koolhydraatarm dieet volgen om in ketose te raken willen dit graag weten. Je krijgt hierdoor de bevestiging dat het goed verloopt. Het geeft veel mensen meer motivatie om door te gaan maar ook duidelijkheid of het eetpatroon voldoende is aangepast. Met de ketstrips kun je ook de grens opzoeken om erachter te komen hoeveel koolhydraten je per dag kunt eten voor je uit ketose raakt. Door te spelen met het aantal koolhydraten kun je met de teststrips steeds controleren of het lichaam nog in ketose is of niet.

Waar zijn ketose teststrips te koop?

De keto strips zijn bij veel verkooppunten te koop. De strips zijn bij veel apothekers verkrijgbaar en sommige drogisterijen hoewel het voor sommigen moeilijk te vinden is. Het is ook mogelijk om de ketostix op het internet te kopen. Er zijn verschillende websites die ketostrips verkopen. De goedkoopste ketostrips zijn op dit moment via deze link te verkrijgen.

Bekijk de strips

Diabetici en zwangerschap

De ketosticks worden ook gebruikt voor andere doeleinden. Hoewel dit verder gaat dan het onderwerp van deze website worden de strips ook gebruikt door diabetici en zwangere vrouwen. Bij diabetici kan het namelijk ook voorkomen dat het ketonengehalte te hoog wordt. Bij deze personen is het mogelijk dat er onvoldoende insuline is om de glucose te gebruiken. Het gevolg is dat vetten voor energie gebruikt worden waardoor ketonen aangemaakt worden en in de urine terechtkomen.

Bij zwangere vrouwen die vaak misselijk zijn en braken is het mogelijk dat er te weinig gegeten wordt. Dit lijkt veel op vasten wat ook kan leiden tot het gebruiken van vetten voor energie. In beide gevallen is het verstandig om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken als er sprake is van ketonen in de urine.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

39 reacties op “Ketostix

 1. Ben diabetis patiënt en mag. Weinig kolidraten eten. Maar mijn adem is net een open riool waar ik mij voor schaam.
  Nu zegt mijn Chiropractor dat ik ketosen in mijn adem en mijn bloed heb.
  Wat kan ik hier aandoen? Mondwater helpt maar gedeeltelijk.

  Mvgr Gonny

 2. Ik doe een low carb dieet, bevalt prima maar verdom het om een weegschaal te gaan kopen en geen zin met de cm te gaan modderen. Na een maand kan ik al een maatje kleinere broek aan (zit strak maar een maand geleden kreeg ik het kreng niet eens over mijn heupen!) maar werd een week geleden opeens onzeker en heb de ketosestrips besteld. Net binnengekregen en meteen getest. Ik ben hartstikke in ketose!! Supertrots op mezelf en ontzettend blij. Ik ben goed bezig en ga gewoon met nieuwe motivatie weer door. Vanavond trakteer ik mezelf met op knapperig speklapje voor de tv én een grote beker chocolademelk (van room met water, gezoet met sucralose!). Lang leve de strips. Maakt het eigenlijk uit wanneer je een meting doet met een stripje?

 3. Het maakt niet uit wanneer je het meet, alleen de ochtendurine wordt meestal niet aanbevolen. Als je wilt weten of je ketose bent dan kun je het meten wanneer jij dat wilt. Iedere verkleuring is goed.

 4. Na hoeveel tijd kan je weten/meten dat wat je eet, effect heeft op je lichaam? Als ik vb een light drank drink, of een witte wijn, na hoeveel kan ik een ketostick gebruiken om te zien welk effect dit op mijn keto staat heeft

  1. Het wordt meestal aangeraden om niet te snel na een maaltijd (of drinken) te meten. Wacht eerst een uur of twee voordat je de test doet.

 5. Hebben light en/of zero frisdranken een negatief effect op de staat van ketose? In beiden zitten 0 koolhydraten als het goed is. Daarnaast vroeg ik het me hetzelfde af over alcohol en dan de koolhydraatarme varianten zoals rum en vodka. Als je in ketose bent en je drinkt wat alcohol, dan gaat je lichaam eerst aan de gang met het verwerken van de alcohol je maak je geen ketonen aan. Wanneer je lichaam klaar is met het verwerken van de alcohol, raak je dan “vanzelf” weer in ketose?

  1. Producten zonder calorieën, bijvoorbeeld lightproducten zoals Coca Cola Zero, hebben inderdaad geen effect op ketose. Bier, wijn en zoete dranken kun je beter vermijden. Eigenlijk is het beter om al het alcohol te vermijden, in ieder geval in het begin. Mocht je het testen of je nog in ketose blijft met rum of vodka dan horen we graag de resultaten.

   1. Bedankt voor het antwoord. Ik heb het inderdaad getest. Na het avondje doorzakken (rum cola light/zero) was ik ’s ochtends niet meer in ketose. In de middag (toen mijn lichaam klaar was met het verwerken van alcohol vermoed ik) verkleurde de teststrip wel weer. Het afvallen is ook gewoon doorgegaan en het lijkt alsof het avondje drinken er geen negatief effect op heeft gehad.

  1. Hi, ik heb gisteren een paar gin tonic light gedronken maar blijf keurig in ketose! Ik meet ook met de ketosticks, vanavond es een malibu choco (amandel) melk en slagroom proberen

 6. In dit dieet mis ik de gezelligheid van het drinken van en wijntje in gezelschap, heb gisteravond 1 flink glas droge witte wijn gehad om te kijken of dit effect had op de ketose, zowel voor de wijn als na de wijn getest (met voldoende tussenuren) en strip verkleurde na het glas wijn nog even mooi als daarvoor! Nu kan ik af en toe genieten van een lekker wijntje in gezelschap!

 7. Ik gebruik nauwelijks koolhydraten.. zo rond de 10 gr per dag. Klopt het dan dat ik, na 2 weken, nóg steeds geen verkleuring te zien krijg?

  1. Het kan zijn dat je te veel eiwitten eet. Een teveel aan eiwitten wordt door je lever omgezet in glucose (gluconeogensis). Dit kan ervoor zorgen dat je niet in ketose komt.

 8. ik ben nu zes weken bezig en ben erg strikt in ‘no carbs’. De 5% die toegestaan is, gebruik ik voor de ‘verborgen koolhydraten’ die vaak in voedingsmiddelen zitten. Toch kleuren mijn ketostix nooit echt donker. Er is wel altijd verkleuring maar slechts ’traces’ of ‘faible’, dus de minste verkleuring uit de legende. Betekent dit dat mijn lichaam de ketonen goed gebruikt en er dus weinig ‘residu’ in de urine zit, of betekent dit dat ik steeds flirt met wel ketose – niet ketose toestand?

  1. Het kan zijn dat je te veel eiwitten eet. Een teveel aan eiwitten wordt door je lever omgezet in glucose (gluconeogensis). Dit kan ervoor zorgen dat je niet in ketose komt. Een digitale meter kan uitkomst bieden als je het exact wil weten.

 9. Als je al langer in ketose zit kan het zijn dat je de ketonen niet meer in de urine treft en is de meting met dr strips dus niet meer goed genoeg. Een bloedglucose/ketonenmeter is dan een echte aanrader, deze is altijd precies.
  Succes

 10. Precies wat zooey zegt, de ketose teststrips zijn zeker geschikt voor beginners. En dan maakt het niet eens zoveel uit hoe donker de strip verkleurt: als er maar een verkleuring is. Je bent in ketose, of je bent niet in ketose. Traces of small als verkleuring is beiden goed, of een andere kleur die daarbij in de buurt komt. Voor de meeste mensen is dat het enige dat ze hoeven te weten als ze meten. Als je het keto dieet veeel langer volgt, zeg maar gerust richting een half jaar, dan is een ketonenmeter waarschijnlijk de betere keuze.

 11. Iedereen die aan het afvallen is maakt toch ketonen aan, daar hoeft toch geen ketodieet voor gevolgd te worden? Hoe worden de vetten dan anders verbrand bij mensen die geen keto dieet volgen maar een ander dieet? Daar komen toch ook ketonen aan te pas?

  1. Dat klopt Erik, alleen is het zo dat koolhydraten altijd voorrang krijgen op vetten als energiebron. Een ketodieet probeert die stand van je lichaam te veranderen door de ketose langer aan te houden. Hierdoor worden uiteindelijk vetten als standaard verbrand. Als je dan minder calorieën tot je neemt (wat met keto makkelijker vol te houden is ivm verzadiging) dan je nodig hebt, wordt dat tekort aangevuld vanuit jouw vetreserves. Bij niet-keto diëten blijft de afhankelijkheid van koolhydraten, waardoor je elke dag weer die drempel van vetverbranding op moet zoeken om vet kwijt te raken. Kortom ben je in ketose = vet uit voeding eerst, vet uit je reserves daarna. Niet-keto = suikers eerst, suikers uit jouw reserves (spieren), vet uit je voeding, vet uit jouw reserves. Eiwitten hebben ook een rol, maar dat maakt het verhaal alleen maar langer 🙂

 12. Ik ben al veel te slank maar mijn energieniveau is zo laag dat ik toch wil proberen van de suikerverbranding naar de vetverbranding te gaan. Heeft iemand ervaring met niet afvalen en toch in ketose te gaan?

  1. Als je al slank bent zou ik gewoon gevarieerd eten, weinig energie heeft veelal te maken met een vitamine gebrek of gebrek aan magnesium , zou mijn bloed daar eens op gaan prikken.

  1. Mijn ketostix gingen ongeveer twee maanden mee toen ik ze had geopend. Je kunt wel zien dat ze niet meer goed zijn. Andere kleur krijgen ze dan.

 13. Ik heb net strips binnen gekregen alles gecheckt, ik ben in ketose volgens de strips, maar mijn vriend die hey dieet niet volgt en wel van een wijntje of 3 houd….is ook in ketose volgens de strips…euh?

 14. Ik heb net een test gedaan, maar hij verkleurt slechts naar het eerste hokje. Dit terwijl ik alvorens dagen niks dan water thee en koffie tot me heb genomen. Iemand een idee?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *