Mate van ketose

Mate van ketose

De hoeveelheid ketonen die aangemaakt worden verschilt per persoon. Het hangt van veel factoren af hoeveel ketonen aangemaakt worden. Het wordt bepaald door factoren zoals het dieet, de fysieke activiteit en de genen. Ketose wordt bij volwassenen het snelst bereikt door minder dan 30 tot 50 gram koolhydraten per dag te eten. Het kost doorgaans drie dagen voordat ketose wordt bereikt.

Meten van ketonen

Ketonen kunnen gemeten worden door een urinetest. Dit is echter niet hetzelfde als het ketonengehalte in het bloed. De concentratie van ketonen in de urine kan bijvoorbeeld lager zijn als er veel is gedronken. De concentratie ketonen in de urine neemt ook af naarmate een persoon langer in ketose verkeert. Een andere opmerking is dan urinestrips acetoacetaat meten. β-hydroxybutyraat is echter het meest aanwezig als iemand in ketose verkeert. De concentratie ketonen staan hieronder in de tabel vermeld.

Ketonen meten

De concentratie ketonen kan op verschillende manieren getest worden. De meest accurate wijze is door middel van een bloedtest. Aangezien veel mensen dit niet in huis hebben, en de aanschafprijs van een meter relatief hoog is, kiest men er liever voor om ketose teststrips te gebruiken. Dit zijn teststrips die de concentratie ketonen in de urine meten. Deze test geeft een redelijke goede indicatie van de aanwezigheid van ketonen in de urine.

Bekijk de strips
Bloedconcentratie (millimolaire)Conditie
< 0.2geen ketose
0.2 – 0.5lichte ketose
0.5 – 3.0ketose van voeding
2.5 – 3.5ketose na training
3.0 – 6.0vasten ketose
15 – 25ketoacidose

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

3 reacties op “Mate van ketose

 1. Ben nu zes weken bezig met ketogene leefwijze. Ik test via bloed. Had na drie dagen 0.7 en daarna constant 0.5. Dus bijna zes weken hetzelfde. Schrijf iedere dag op wat ik eet.
  Verhouding koolhydraten/ vet/ eiwit is 5% / 70% / 25%
  Waarom is mijn ketose zo laag? Of is dit niet zo?

 2. ‘in ketose zijn’ is wat vreemd. Wordt gezegd dat je na 3 dagen in ketose bent, maar… is het lichaam bij weinig calorien niet altijd in een vorm van ketose?
  Wat ik niet snap… men heeft het vaak over dat het lichaam alleen vet kan verbranden, als lichaam in ketose is, ofwel ketonen produceert.
  Maar… dit is toch geen ‘make or break’ moment, ofwel, je moet eerst 3 dagen wachten voordat het lichaam omschakelt?? Hoe vallen al die mensen dan af die domweg minder eten, maar wel evt hoog in koolhydraten zitten?

  PS mijn ketonen waarden vliegen alle kanten op, van 0,6 tot 2.2. Ik kan er nog niet echt patroon in vinden. En dit terwijl ik erg laag in koolhydraten zit (enige bron is misschien noten, en de grieks yoghurt, rest is van alleen groentes).

  PS maakt het nog uit ‘waar’ je prikt? Klinkt misschien wat raar, maar… tuurlijk bloed komt overal, maar aangezien ketonen in de lever geproduceerd worden, kan ik me voorstellen dat er op sommige plekken een hogere concentratie is dan alleen in je vingers . (vergelijk met kleurstoffen in waterslang, is ook niet overal gelijk… daarbij, worden ketonen ook onderweg nog ‘gebruikt’ ..)

 3. Hallo ik heb sinds kort ook ketose bloed waarde en vandaag geeft hij 1.2 is dat goed kan nerg NS tabellen zien van wat het zou mogen moeten zijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *