Klassieke ketogeen dieet

Klassieke ketogeen dieet

Een klassiek ketogeen dieet heeft een verhouding van 80/20. Dit houdt in dat 80% van de dagelijkse calorieën uit vetten bestaat en 20% van de calorieën uit eiwitten en koolhydraten. Een verdeling van 75/25 wordt ook wel aangehouden bij kinderen met obesitas, kinderen ouder dan 12 jaar of jonger dan 18 maanden. Een ketogeen dieet wordt door een diëtist opgesteld. De diëtist houdt rekening met veel verschillende factoren bij het samenstellen van het dieet. Dit zijn bijvoorbeeld de leeftijd van het kind, het activiteitsniveau en wat het kind wel en niet lust. Bij het samenstellen van het dieet wordt uitgegaan van circa 10 procent minder dan de caloriebehoefte van het kind. Dit komt doordat er niet zoveel energie nodig is voor de spijsvertering bij het ketogeen dieet. Bij een dieet met veel koolhydraten is meer energie nodig voor de spijsvertering.

Voeding bij het ketogeen dieet

Er worden bij het ketogeen dieet maar weinig koolhydraten gegeten. Dit betekent dat groenten en fruit gegeten kunnen worden maar alleen als ze weinig koolhydraten bevatten. Fruitsoorten met veel koolhydraten zoals bananen mogen niet gegeten worden. Hetzelfde geldt voor maïs en erwten. Doordat er bij het ketogeen dieet niet mogelijk is om veel fruit en groenten te eten is het verstandig om een supplement te nemen zodat er geen tekorten ontstaan aan voedingsstoffen. Er wordt bij het ketogeen dieet veel vlees en vis gegeten, room, kaas, eieren en producten met veel vetten zoals olie of mayonaise. Bij het ketogeen dieet is het nodig om de voeding af te wegen zodat er voldoende maar niet teveel gegeten wordt.

Minder eten bij het ketogeen dieet

Bij het klassieke ketogeen dieet wordt er minder gegeten dan bij een normaal dieet. Dit komt doordat vetten veel calorieën bevatten per gram. Een gram vet levert 9 calorieën aan energie. Een gram koolhydraten of eiwitten leveren minder dan de helft aan calorieën. Deze leveren beiden slechts 4 calorieën per gram. Dit leidt ertoe dat er bij een ketogeen dieet minder wordt gegeten terwijl het aantal calorieën gelijk blijft. Ter vergelijking; als er 900 calorieën aan vetten wordt gegeten dan staat dit gelijk aan 100 gram vet. Als er 900 calorieën aan koolhydraten worden gegeten dan staat dit gelijk aan 225 gram koolhydraten. Dit betekent dat er 125 gram meer koolhydraten gegeten kunnen worden voor hetzelfde aantal calorieën.

Bepalen van het aantal calorieën

Het klassieke ketogeen dieet bestaat voor 80% uit vetten. Als er wordt uitgegaan van een caloriebehoefte van 1800 calorieën dan bestaan 1440 van de calorieën uit vetten. Dit is 160 gram aan vetten. De 360 calorieën die overblijven worden verdeeld over eiwitten en koolhydraten. Er wordt meestal uitgegaan van 1 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht. Als de persoon 60 kilo weegt dan worden 240 calorieën uit eiwitten gehaald. Dit staat gelijk aan 60 gram eiwitten. De overige 120 calorieën worden uit koolhydraten gehaald. Dit staat gelijk aan 30 gram koolhydraten. De verdeling is vervolgens 160 gram vetten, 60 gram eiwitten en 30 gram koolhydraten.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

6 reacties op “Klassieke ketogeen dieet

 1. Meeste groeten zijn prima geschikt voor dit dieet
  Biologische groeten beschikken over meer mineralen dan niet biologische groenten
  Extra vezels innemen is prima tot op zekere hoogte Vlozaad kan prima
  G I laag blijft beneden de 50 is er echt veel keuze
  Energie voorziening van de hersens voor 50 + verloopt beter
  Wat goed is voor de hersens is goed voor het hart
  Read
  The Ketogenis diet

 2. Hierboven in dit artikel lees ik dat:
  “”Als er 900 gram aan koolhydraten worden gegeten dan staat dit gelijk aan 225 gram koolhydraten.””
  een grotere tegenstrijdigheid bestaat niet.

  1. Bedankt, dit heb ik gemist tijdens het schrijven. Het moest natuurlijk calorieën zijn ipv gram. Het is nu aangepast.

 3. Tegenwoordig lees je veel over de voordelen van bananenmeel. Nu weet ik dat bananen een no-no zijn in dit dieet. Maar aangezien het meel gemaakt wordt van groene bananen vroeg ik mij af of de samenstelling anders is. Er wordt van gezegd: Resistent zetmeel is een type koolhydraat die door het lichaam voor vezels wordt aangezien. Je krijgt dus precies de koolhydraten die je nodig hebt en waar je lichaam en brein het wél goed op doen. Je bloedsuikerspiegel blijft in balans, je blijft langer verzadigd en je spijsvertering verbetert. Resistent zetmeel kan niet voldoende opgenomen worden.
  Ik gebruik het voor ‘brood’ of pannenkoekjes. Kan ik het blijven gebruiken (met mate) of moet ik het helemaal laten?

  1. Hoewel bananenmeel misschien geen hoge pieken in de bloedsuikerspiegel geeft zitten er nog steeds veel koolhydraten in, die voor energie gebruikt kunnen worden. De voedingswaarde bestaat voor 77 procent uit koolhydraten, voor het ketogeen dieet is dit teveel. Lukt het je of met dit bananenmeel om in ketose te blijven?

 4. ik moet een keto-dieet volgen voor mijn epilepsie voor het ogenblik gaat allles nog , moet zowel ‘smorgens als ‘savonds een shake drinken en als lunch eet ik dan een aantal schelletjes kaas, hesp en soms ook wat vette vis. er zijn dagen waarop ik wel eens een zoete wafel mis maar dat valt mee of als mijn man frietjes eet dan heb ik ook wel zin om er eentje te eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *