Klassieke ketogeen dieet

Wil je graag dat hardnekkige vet verbranden en je energieniveaus verhogen? Het klassieke ketogeen dieet biedt een haalbare en effectieve strategie om deze doelen te bereiken. Door je lichaam in een staat van ketose te brengen, waarbij het vet als energiebron wordt gebruikt in plaats van glucose, kun je niet alleen gewicht verliezen, maar ook mentale helderheid ervaren en je algehele gezondheid verbeteren. In dit uitgebreide overzicht ontdek je alles wat je moet weten over het klassieke ketogeen dieet, van hoe het werkt en wat je kunt verwachten tot praktische tips en heerlijke receptideeën. Lees verder en ontdek hoe je jouw gezondheid naar een hoger niveau kunt tillen met het klassieke ketogeen dieet.

Wat is het klassieke ketogeen dieet?

Het klassieke ketogeen dieet is een specifiek type dieet dat zich richt op het bereiken van een staat van ketose in je lichaam. Ketose is een metabolische toestand waarbij je lichaam overgaat op het verbranden van vetten in plaats van koolhydraten als primaire energiebron. Dit wordt bereikt door het consumeren van een zeer laag aantal koolhydraten, een gemiddelde hoeveelheid eiwitten en een hoog percentage vetten.

Het ketogeen dieet is een zeer koolhydraatarm, vetrijk dieet dat tot doel heeft je lichaam in staat van ketose te brengen. Door de inname van koolhydraten te beperken tot minder dan 50 gram per dag, dwing je je lichaam om zijn energievoorziening over te schakelen naar vetverbranding. Dit gebeurt doordat je lever ketonen produceert uit vetten, die vervolgens als brandstof worden gebruikt. In ketose zijn betekent dat je lichaam efficiënt vet verbrandt en ketonen als energiebron gebruikt.

Hoewel het ketogeen dieet voornamelijk bekend staat om zijn gewichtsverlies voordelen, heeft het ook andere potentiële voordelen zoals verhoogde mentale helderheid, meer energie en verbeterde bloedsuikerregulatie.

Oorsprong en geschiedenis

Hoewel het ketogeen dieet populair is geworden in recente jaren, heeft het eigenlijk een lange geschiedenis die teruggaat tot de jaren 1920. Het dieet werd oorspronkelijk ontwikkeld als een behandeling voor epilepsie bij kinderen, voordat anti-epileptische medicatie beschikbaar was. Artsen ontdekten dat het beperken van koolhydraten en het verhogen van vetten de frequentie en ernst van epileptische aanvallen kon verminderen.

Sindsdien is het ketogeen dieet verder onderzocht en aangepast als een therapeutisch dieet voor verschillende aandoeningen, waaronder type 2 diabetes, metabool syndroom en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. In de afgelopen jaren heeft het ketogeen dieet ook aandacht gekregen als een effectieve strategie voor gewichtsverlies en algemene gezondheid.

 • Het klassieke ketogene dieet is ontstaan als een behandeling voor epilepsie bij kinderen.
 • Artsen ontdekten dat het beperken van koolhydraten en het verhogen van vetten de frequentie en ernst van epileptische aanvallen kon verminderen.
 • Het dieet heeft sindsdien aan populariteit gewonnen als een therapeutische en gezondheidsbevorderende strategie.

De basisprincipes van keto

Hier gaan we je alles uitleggen wat je moet weten om te beginnen met keto en succesvol te zijn op je reis naar een gezonde levensstijl.

Macronutriënten verhouding

De macronutriënten verhouding is een van de belangrijkste aspecten van het ketogeen dieet. Bij keto draait het allemaal om de consumptie van macronutriënten in de juiste verhoudingen. Wat bedoelen we hiermee? Nou, in feite moet je je focus leggen op het consumeren van voornamelijk vetten, een gematigde hoeveelheid eiwitten en een beperkte inname van koolhydraten.

Door de inname van koolhydraten te beperken en voornamelijk vetten te consumeren, dwing je je lichaam om over te schakelen naar een metabolische toestand die bekend staat als ketose. In deze toestand begint je lichaam vet te verbranden voor energie, in plaats van koolhydraten. Dit is de sleutel tot het succes van keto.

Voedingsstoffen die centraal staan

Wanneer je aan het ketogeen dieet begint, zijn er bepaalde voedingsstoffen die centraal staan ​​en waar je extra aandacht aan moet besteden. Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsstoffen waar je op moet letten:

 • Vetten: Het is essentieel om voldoende gezonde vetten binnen te krijgen tijdens het ketogeen dieet. Vetten zijn je belangrijkste energiebron en dragen bij aan het gevoel van verzadiging en het behoud van je gezondheid.
 • Eiwitten: Hoewel je de consumptie van eiwitten moet matigen op keto, zijn ze nog steeds belangrijk. Eiwitten helpen bij het opbouwen en herstellen van spieren, wat cruciaal is tijdens gewichtsverlies.
 • Koolhydraten: Je zult merken dat het ketogeen dieet vraagt ​​om een ​​beperkte inname van koolhydraten. Het is belangrijk om koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals suiker, granen en zetmeel, zoveel mogelijk te vermijden.

Uitsluiten van koolhydraten

Een essentieel onderdeel van het ketogeen dieet is het uitsluiten van koolhydraten. Waarom? Omdat koolhydraten een significante invloed hebben op je bloedsuikerspiegel en insulinespiegel. Door koolhydraten te beperken, kun je deze schommelingen in bloedsuikerspiegel verminderen en je insulinegevoeligheid verbeteren.

Hoe kun je koolhydraten uitsluiten?

Om koolhydraten uit te sluiten, moet je voedingsmiddelen vermijden die rijk zijn aan koolhydraten. Dit omvat voedingsmiddelen zoals brood, pasta, rijst, aardappelen, suikerhoudende dranken en snoep. In plaats daarvan moet je je richten op het consumeren van voedingsmiddelen die laag zijn in koolhydraten, zoals groene bladgroenten, noten, zaden en gezonde vetten.

Het opzetten van een ketogeen dieetplan

Hoe zet je nu een effectief ketogeen dieetplan op? Dit zijn enkele handige tips om je op weg te helpen.

Stap voor stap: beginnen met keto

Het opzetten van een ketogeen dieetplan begint met een goede voorbereiding. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de basisprincipes van het dieet en hoe het werkt voordat je van start gaat. Neem de tijd om je te informeren over macronutriënten, voedingstoffen die centraal staan en het uitsluiten van koolhydraten. Door deze informatie te begrijpen, kun je beter begrijpen hoe het ketogeen dieet werkt en hoe je het in je dagelijks leven kunt toepassen.

Daarnaast is het belangrijk om jezelf mentaal voor te bereiden. Het ketogeen dieet vereist een aanpassing van je eetgewoonten en kan in het begin wat lastig zijn. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om aan de veranderingen te wennen. Het kan handig zijn om een motiverend doel voor ogen te hebben, zoals gewichtsverlies, betere energieniveaus of verbeterde mentale helderheid. Dit zal je helpen gemotiveerd te blijven, zelfs wanneer het even moeilijk is.

Doe de keto-test

Wil je overheerlijke ketorecepten ontvangen die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn? Doe dan de keto-test. Met deze test vul je een aantal vragen in en ontvang je de recepten gratis - op maat gemaakte keto-gerechten.

Doe de Keto-test

Boodschappenlijst voor keto

Om een succesvol ketogeen dieetplan op te zetten, is het essentieel om een goede boodschappenlijst te hebben. Richt je op voedingsmiddelen die laag zijn in koolhydraten en rijk aan gezonde vetten en eiwitten. Denk aan voedingsmiddelen zoals vlees, vis, eieren, noten, zaden, groene bladgroenten, avocado’s en volvette zuivelproducten. Zorg er ook voor dat je gezonde oliën en vetten in huis hebt, zoals olijfolie, kokosolie en boter. Met deze boodschappen in huis kun je maaltijden samenstellen die passen binnen het ketogeen dieet.

Het kan handig zijn om een boodschappenlijstje te maken en deze regelmatig bij te werken. Op die manier heb je altijd de juiste ingrediënten in huis en voorkom je dat je uit gewoonte naar koolhydraatrijke voedingsmiddelen grijpt.

Meal prep en recept ideeën

Een belangrijk onderdeel van een succesvol ketogeen dieetplan is meal prep. Door vooraf je maaltijden te plannen en voor te bereiden, kun je ervoor zorgen dat je altijd gezonde, ketogeen vriendelijke opties bij de hand hebt. Dit bespaart niet alleen tijd, maar voorkomt ook dat je in verleiding komt om naar ongezonde snacks te grijpen.

Zorg ervoor dat je een paar basisrecepten hebt waar je op kunt terugvallen. Denk aan eenvoudige gerechten zoals gebakken kip met groenten, een salade met tonijn en avocado of een omelet met kaas en spinazie. Deze gerechten zijn snel en gemakkelijk te maken, maar nog belangrijker, ze passen perfect binnen het ketogeen dieet!

Naast de basisrecepten is het ook leuk om te experimenteren met nieuwe gerechten. Er zijn talloze ketogene recepten beschikbaar, variërend van sappige biefstukjes tot heerlijke desserts zonder suiker. Wees niet bang om creatief te zijn in de keuken en nieuwe smaken uit te proberen.

Wetenschappelijke onderbouwing

Het ketogeen dieet is niet zomaar een trend of hype. Het heeft een solide wetenschappelijke basis en de metabolische mechanismen achter ketose zijn goed onderzocht. Dit zijn de belangrijkste aspecten van ketose en de wetenschappelijke onderzoeksresultaten rondom de gezondheidseffecten ervan bespreken.

Metabolische mechanismen van ketose

Om de metabolische mechanismen van ketose te begrijpen, moeten we kijken naar hoe ons lichaam normaal gesproken energie produceert. Over het algemeen gebruikt ons lichaam koolhydraten als de belangrijkste bron van energie. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose, dat vervolgens in onze cellen wordt opgenomen en wordt gebruikt om ATP (adenosinetrifosfaat) te produceren, de “energievaluta” van ons lichaam.

Wanneer we echter koolhydraten beperken, bijvoorbeeld door een strikt ketogeen dieet te volgen, dwingen we ons lichaam om alternatieve energiebronnen te gebruiken. Een van die alternatieven is het metaboliseren van vetten. Door het gebrek aan koolhydraten in de voeding begint het lichaam vetten te verbranden, wat resulteert in de productie van ketonen.

Ketonen zijn moleculen die worden geproduceerd door de lever tijdens het proces van vetverbranding. Deze ketonen worden vervolgens gebruikt als brandstof voor verschillende organen en weefsels in ons lichaam, waaronder de hersenen. Wanneer ons lichaam in een staat van ketose verkeert, draait het dus grotendeels op vet als brandstof, in plaats van op glucose. etose biedt tal van voordelen, zoals:

 • Verbeterde vetverbranding: Het ketogeen dieet zorgt ervoor dat ons lichaam efficiënter vetten verbrandt, wat kan leiden tot gewichtsverlies en een verlaagd vetpercentage.
 • Stabiele bloedsuikerspiegel: Aangezien het eten van koolhydraten de bloedsuikerspiegel verhoogt, kan het beperken van koolhydraten in de voeding helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit is vooral gunstig voor mensen met diabetes of insulineresistentie.
 • Verbeterde hersenfunctie: Onze hersenen kunnen ketonen gebruiken als alternatieve energiebron, dus ketose kan leiden tot mentale helderheid en verbeterde cognitieve prestaties.
 • Ontstekingsremmende effecten: Ketose kan ontstekingen in het lichaam verminderen, wat kan bijdragen aan een betere algehele gezondheid en het risico op chronische ziekten kan verminderen.

Onderzoeksresultaten rondom gezondheidseffecten

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het ketogeen dieet en de mogelijke gezondheidseffecten ervan. Uit deze onderzoeken zijn verschillende positieve resultaten naar voren gekomen.

Gewichtsverlies en metabole gezondheid

Veel studies hebben aangetoond dat het ketogeen dieet effectief kan zijn bij gewichtsverlies en het verbeteren van de metabole gezondheid. Onderzoek heeft aangetoond dat het ketogeen dieet het lichaam in staat stelt om efficiënter vet te verbranden, wat kan leiden tot een verlies van lichaamsvet en een verbeterde lichaamssamenstelling. Bovendien kan het ketogeen dieet ook helpen om de triglyceriden- en cholesterolwaarden te verlagen, wat gunstig is voor de hartgezondheid.

Hersengezondheid en neurologische aandoeningen

Er is ook veel interesse in de relatie tussen het ketogeen dieet en de hersengezondheid. Het ketogeen dieet wordt al tientallen jaren gebruikt als een therapeutisch dieet voor epilepsie, vooral bij kinderen. Recenter onderzoek heeft ook gesuggereerd dat het ketogeen dieet mogelijk gunstig kan zijn bij andere neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en cognitieve achteruitgang.

Diabetes en insulineresistentie

Het ketogeen dieet kan ook gunstig zijn voor mensen met diabetes of insulineresistentie. Door het beperken van koolhydraten in de voeding, helpt het ketogeen dieet om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en de insulineresistentie te verminderen 5. Dit kan leiden tot een betere glycemic control en een verlaagd risico op complicaties van diabetes.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: raadpleeg altijd een arts of een gespecialiseerde diëtist voordat je begint met een nieuw dieet, vooral als je een medische aandoening hebt of medicijnen gebruikt.

Voordelen en potentiële risico’s

Als je begint met het klassieke ketogeen dieet, zijn er verschillende voordelen op zowel korte als lange termijn die je kunt ervaren. Tegelijkertijd zijn er ook mogelijke bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Daarnaast zijn er speciale overwegingen voor bepaalde groepen mensen.

Voordelen op korte en lange termijn

Op korte termijn kan het ketogeen dieet je helpen om snel gewicht te verliezen. Doordat je lichaam overschakelt naar het verbranden van vet als brandstof, zal het vetweefsel afnemen. Dit kan leiden tot een duidelijke vermindering van lichaamsgewicht en een afname van lichaamsvet.

Een ander belangrijk voordeel van het ketogeen dieet is dat het je kan helpen om je hongergevoel onder controle te houden. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten en eiwitten kan je helpen om langer verzadigd te blijven, wat resulteert in een verminderde behoefte aan tussendoortjes en minder eetbuien.

Op de lange termijn kan het ketogeen dieet ook positieve effecten hebben op je gezondheid. Er zijn verschillende wetenschappelijke studies die hebben aangetoond dat het ketogeen dieet kan helpen bij het verbeteren van metabole aandoeningen zoals type 2 diabetes en het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten.

Mogelijke bijwerkingen

Hoewel het ketogeen dieet veel voordelen kan bieden, zijn er ook mogelijke bijwerkingen waar je rekening mee moet houden. Een veel voorkomende bijwerking is de zogenaamde “keto griep”. Dit is een tijdelijk gevoel van vermoeidheid, duizeligheid en prikkelbaarheid dat kan optreden wanneer je begint met het ketogeen dieet. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze symptomen te verlichten, zoals het verhogen van je vochtinname, het consumeren van voldoende elektrolyten en het nemen van voldoende rust.

Een andere bijwerking van het ketogeen dieet kan obstipatie zijn. Doordat je minder vezels en koolhydraten consumeert, kan het moeilijker zijn om naar het toilet te gaan. Een simpele oplossing hiervoor is het verhogen van je inname van vezelrijk voedsel, zoals groene bladgroenten en noten.

Speciale overwegingen voor bepaalde groepen

Het ketogeen dieet kan voor sommige groepen mensen speciale overwegingen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld voor mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals pancreatitis, leverziekte of galblaasaandoeningen, is het belangrijk om vooraf contact op te nemen met een zorgverlener voordat je begint met het ketogeen dieet. Zij kunnen je adviseren over eventuele aanpassingen die je moet maken om veilig en effectief te kunnen starten.

Ook voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is het belangrijk om extra voorzichtig te zijn met het ketogeen dieet. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de veiligheid van het ketogeen dieet tijdens de zwangerschap en borstvoeding, dus het is verstandig om eerst een zorgverlener te raadplegen voordat je besluit om het te proberen.

Tot slot, kinderen met epilepsie kunnen baat hebben bij het ketogeen dieet als behandelingsoptie. Het kan echter zijn dat zij een aangepaste versie van het dieet nodig hebben, onder begeleiding van een diëtist of zorgverlener.

Praktische tips en tricks

Hoe maak je dit alles haalbaar in je dagelijks leven? Dit zijn een aantal praktische tips en tricks die je kunt gebruiken om je op weg te helpen.

Keto-vriendelijke vervangers en hacks

Als je eenmaal begint met het ketogeen dieet, zul je merken dat sommige voedingsmiddelen, zoals brood, pasta en suiker, van je menu worden geschrapt. Gelukkig zijn er genoeg keto-vriendelijke vervangers en hacks die je kunt gebruiken om je favoriete gerechten te blijven genieten.

 • Vervang tarwemeel door amandelmeel of kokosmeel voor het bakken van keto-vriendelijk brood of gebak.
 • Gebruik bloemkoolrijst als een koolhydraatarme vervanging voor gewone rijst of als basis voor keto-fried rice.
 • Vervang suiker door zoetstoffen zoals erythritol of stevia voor een zoete smaak zonder de koolhydraten.
 • Maak je eigen keto-vriendelijke pizza met een bloemkoolkorst in plaats van gewoon deeg.
 • Verwen jezelf met keto-vriendelijk ijs gemaakt van slagroom en bevroren bessen.

Omgaan met sociale gelegenheden

Een van de uitdagingen van het ketogeen dieet is om het vol te houden tijdens sociale gelegenheden zoals feestjes, diners en uit eten gaan. Maar met de juiste strategieën kun je nog steeds van deze gelegenheden genieten zonder je dieet te saboteren.

Een tip is om vooraf te informeren naar het menu. Op die manier kun je alvast beslissen wat je kunt eten en kun je mogelijk vragen om aanpassingen te maken, zoals het vervangen van aardappelen door groenten.

Daarnaast kun je ook voorbereid zijn door vooraf een keto-vriendelijke snack te eten. Op die manier ben je minder geneigd om naar ongezonde opties te grijpen.

Veelvoorkomende valkuilen en hoe deze te vermijden

Het is heel normaal om af en toe in een valkuil te trappen wanneer je het ketogeen dieet volgt. Maar door bewust te zijn van deze valkuilen en te weten hoe je ze kunt vermijden, kun je jezelf op het goede spoor houden.

Te veel koolhydraten

De meest voorkomende valkuil bij het ketogeen dieet is het per ongeluk consumeren van te veel koolhydraten. Dit kan gebeuren wanneer je niet goed let op de koolhydraatinhoud van voedingsmiddelen of wanneer je te veel koolhydraatarme voedingsmiddelen combineert.

 1. Zorg ervoor dat je altijd de etiketten van voedingsmiddelen controleert om het aantal netto koolhydraten te achterhalen.
 2. Houd een voedingsdagboek bij om je koolhydraatinname bij te houden en bewust te blijven van wat je eet.
 3. Focus op het consumeren van voedingsmiddelen met een lage glycemische index, zoals groenten, noten en zaden.

Te weinig vet

Een andere valkuil is het consumeren van te weinig vet. Het ketogeen dieet is gebaseerd op het verbranden van vet als energiebron, dus het is belangrijk om voldoende vet te consumeren om in ketose te blijven.

 1. Voeg gezonde vetten toe aan je maaltijden, zoals avocado, olijfolie, kokosolie en noten.
 2. Wees niet bang om volle zuivelproducten te consumeren, aangezien deze een goede bron van vet kunnen zijn.
 3. Maak gebruik van keto-vriendelijke sauzen en dressings om je maaltijden smaakvol te houden.

Volhouden en aanpassingen op de lange termijn

Je hebt de eerste stappen gezet naar een gezonde levensstijl met het ketogeen dieet. Nu is het tijd om te leren hoe je dit vol kunt houden op de lange termijn en wanneer en hoe je aanpassingen kunt maken.

Wanneer en hoe aanpassingen te maken

Je bent goed op weg met het ketogeen dieet en je voelt je geweldig. Maar na verloop van tijd merk je misschien dat je vooruitgang vertraagt of dat je je doelen hebt bereikt en nu wilt overschakelen naar een onderhoudsfase. In dergelijke gevallen is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je aanpassingen kunt maken.

 • Als je vooruitgang vertraagt: Het kan zijn dat je lichaam zich heeft aangepast aan het ketogeen dieet en nu minder reageert op de voeding. In dit geval kun je overwegen om je macroverhoudingen aan te passen. Bijvoorbeeld door de koolhydraatinname te verlagen of het eiwit- of vetgehalte te verhogen. Het is belangrijk om deze aanpassingen geleidelijk te maken en de reactie van je lichaam goed in de gaten te houden.
 • Als je je doelen hebt bereikt: Gefeliciteerd. Je hebt bereikt wat je wilde bereiken met het ketogeen dieet. Nu kun je ervoor kiezen om over te schakelen naar een onderhoudsfase. Dit betekent dat je de striktheid van het dieet wat kunt verminderen en iets meer flexibiliteit kunt hebben met je voedingskeuzes. Houd er rekening mee dat je nog steeds gezonde keuzes moet maken en niet terug moet vallen in oude gewoonten.

Keto als leefstijl versus tijdelijk dieet

Veel mensen kiezen ervoor om het ketogeen dieet slechts tijdelijk te volgen, bijvoorbeeld om gewicht te verliezen voor een speciale gelegenheid. Maar het ketogeen dieet kan ook worden beschouwd als een levenslange levensstijlkeuze. Het is een manier van eten die je gezond en energiek houdt op de lange termijn.

Als je het ketogeen dieet beschouwt als een tijdelijk dieet, is het belangrijk om na het bereiken van je doelen een plan te hebben om terugval te voorkomen. Dit kan betekenen dat je geleidelijk aan iets meer koolhydraten toevoegt, maar nog steeds gezonde voedingskeuzes maakt. Het is belangrijk om realistische doelen te stellen en een plan te hebben om op gewicht te blijven.

Aan de andere kant, als je ervoor kiest om het ketogeen dieet als levensstijl te omarmen, moet je rekening houden met de lange termijn. Dit betekent dat je een balans moet vinden tussen vasthouden aan het dieet en genieten van flexibiliteit. Je kunt bijvoorbeeld af en toe een “cheat meal” hebben, maar in het algemeen gezonde voedingskeuzes maken die passen binnen het ketogeen principe.

Het ketogeen dieet kan een positieve invloed hebben op je gezondheid en welzijn op de lange termijn. Of je het nu ziet als een tijdelijk dieet of als een levensstijl, het is belangrijk om flexibel te blijven en elke verandering aan te passen aan jouw behoeften en doelen.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

Comments 6

 1. KLaas Homan says:

  Meeste groeten zijn prima geschikt voor dit dieet
  Biologische groeten beschikken over meer mineralen dan niet biologische groenten
  Extra vezels innemen is prima tot op zekere hoogte Vlozaad kan prima
  G I laag blijft beneden de 50 is er echt veel keuze
  Energie voorziening van de hersens voor 50 + verloopt beter
  Wat goed is voor de hersens is goed voor het hart
  Read
  The Ketogenis diet

 2. wim says:

  Hierboven in dit artikel lees ik dat:
  “”Als er 900 gram aan koolhydraten worden gegeten dan staat dit gelijk aan 225 gram koolhydraten.””
  een grotere tegenstrijdigheid bestaat niet.

  • Redactie says:

   Bedankt, dit heb ik gemist tijdens het schrijven. Het moest natuurlijk calorieën zijn ipv gram. Het is nu aangepast.

 3. Sarah says:

  Tegenwoordig lees je veel over de voordelen van bananenmeel. Nu weet ik dat bananen een no-no zijn in dit dieet. Maar aangezien het meel gemaakt wordt van groene bananen vroeg ik mij af of de samenstelling anders is. Er wordt van gezegd: Resistent zetmeel is een type koolhydraat die door het lichaam voor vezels wordt aangezien. Je krijgt dus precies de koolhydraten die je nodig hebt en waar je lichaam en brein het wél goed op doen. Je bloedsuikerspiegel blijft in balans, je blijft langer verzadigd en je spijsvertering verbetert. Resistent zetmeel kan niet voldoende opgenomen worden.
  Ik gebruik het voor ‘brood’ of pannenkoekjes. Kan ik het blijven gebruiken (met mate) of moet ik het helemaal laten?

  • Redactie says:

   Hoewel bananenmeel misschien geen hoge pieken in de bloedsuikerspiegel geeft zitten er nog steeds veel koolhydraten in, die voor energie gebruikt kunnen worden. De voedingswaarde bestaat voor 77 procent uit koolhydraten, voor het ketogeen dieet is dit teveel. Lukt het je of met dit bananenmeel om in ketose te blijven?

 4. arne says:

  ik moet een keto-dieet volgen voor mijn epilepsie voor het ogenblik gaat allles nog , moet zowel ‘smorgens als ‘savonds een shake drinken en als lunch eet ik dan een aantal schelletjes kaas, hesp en soms ook wat vette vis. er zijn dagen waarop ik wel eens een zoete wafel mis maar dat valt mee of als mijn man frietjes eet dan heb ik ook wel zin om er eentje te eten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *