MCT olie

MCT olie

MCT olie: waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. Het is een onmisbaar onderdeel van Bulletproof koffie en voor afvallen werkt het bewezen beter dan olijfolie1. Als je een snelle manier zoekt om meer vetten toe te voegen aan je eetpatroon dan is MCT olie waarschijnlijk één van de makkelijkste manieren. De olie is bij kamertemperatuur vloeibaar en heeft een neutrale smaak waardoor je het aan veel soorten drinken kunt toevoegen zonder dat je het merkt.

Wat is MCT olie?

MCT is de afkorting voor Medium Chain Triglycerides (of middellange ketenvetzuren). Het is een oliesoort dat uit kokos- of palmpitolie gehaald wordt. De olie wordt veel vergeleken met kokosolie maar in de werkelijkheid is MCT olie beter in verschillende opzichten. Dit komt doordat MCT olie een hogere concentratie mct vetzuren bevat. Dit zijn vetzuren met een bepaalde lengte, zoals de naam middellange keten aangeeft. Het lichaam gaat anders om met dit soort vetten. In tegenstelling tot vetzuren met lange ketens worden de mct’s direct na inname in de lever gebruikt voor energie en niet eerst door de spijsvertering verwerkt.

Korte, middellange en lange ketens vetzuren

Vetten bestaan uit carbonzuren en koolstofatomen. Bij het bepalen van de categorie wordt er uitgegaan van het aantal koolstofatomen. De korte ketens hebben een lengte van maximaal 5 atomen, middellange ketens van 6 tot 12 en lange ketens meer dan 12 atomen. Als het aantal atomen toeneemt dan wordt de verbranding moeilijker. De middellange ketens wordt gezien als makkelijk verteerbaar door ze in de lever gebruikt worden en slaan zo min of meer de vertering over.

Dit zijn de mct vetzuren:

VetzuurAantal CCodering
Capronzuur66:00
Caprylzuur88:00
Caprinezuur1010:00
Laurinezuur1212:00

MCT olie kan uit een mix van deze vetzuren bestaan. De olie is een extract van kokos- of palmolie welke beiden veel van deze vetzuren bevatten. Zo heeft kokosolie als natuurlijke bron een percentage mct vetten van 62 tot 65 procent. MCT vetzuren zijn in mindere mate ook te vinden in zuivelproducten zoals kaas, boter, melk en yoghurt. De vetzuren waar het bij de meeste kopers om gaat zijn caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10).

Waar te koop?

Hoewel kokosolie in vrijwel iedere supermarkt te koop is, geldt dat niet voor mct olie. MCT is gelukkig op het internet vrij verkrijgbaar bij verschillende webshops. Dit zijn de verkopers van mct olie als supplement:

VerkoperInhoudPrijs
Ketostrips.nl500ml€ 12,95Bekijken
Farmaline500ml€ 16,71Bekijken
Bol.com500ml€ 19,95Bekijken

MCT Olie Olimp

Hoe mct olie gebruiken?

Anders dan kokosolie is mct olie vloeibaar bij kamertemperatuur. Het wordt dan ook in een fles geleverd met een kleurloze vloeistof erin. De olie heeft een neutrale smaak waardoor het eenvoudig aan een drank toegevoegd kan worden. Zo wordt het vaak toegevoegd aan koffie voor de zogenoemde Bulletproof koffie maar ook door sporters aan de eiwitshake na het trainen. Als je zelf mayonaise maakt voor het ketogeen dieet dan kun je mct olie hiervoor gebruiken en je kunt het toevoegen aan salades als dressing.

Voordelen

De structuur van de mct vetzuren maken de olie geschikt voor verschillende doeleinden. Dit zijn de voordelen van MCT olie:

Makkelijk te verteren

Anders dan olie met lange keten vetzuren zoals olijfolie gaan mct vetzuren direct naar de bloedbaan omdat ze snel verteerd worden. De vetten hoeven niet eerst de normale spijsvertering te ondergaan. Hierdoor is mct olie een goede keuze voor personen die spijsverteringsproblemen hebben of problemen met de opname van vetten.

Betere absorptie andere voeding

Doordat mct vetzuren anders verteerd worden zorgt het ervoor dat andere voedingsstoffen ook makkelijker opgenomen worden. Dit zijn bijvoorbeeld vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten.

Volwaardige energiebron

Doordat mct vetzuren in de lever verwerkt worden kunnen de vetten voor een snelle en langdurige energie zorgen. Het voordeel is dat de vetten maar in mindere mate voor vetopslag gebruikt worden. Voor sporters is het voordelig dat de mct vetzuren gebruikt kunnen worden voor energie als de glucose in het lichaam na een bepaalde tijd verbruikt is.

Ondersteuning van hormonen

De mct vetzuren kunnen een voordeel leveren voor personen met een onbalans van de hormoonhuishouding. Er zijn ook onderzoeken die suggereren dat mct vetzuren de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren. MCT’s zijn hierdoor ook te gebruiken bij bloedsuikerproblemen zodat de insuline efficiënter werkt2.

Sneller afvallen

Hoewel “snel” afvallen nooit goed is kunnen mct vetzuren helpen bij het versnellen van het gewichtsverlies3. Dit is het resultaat van de manier waarop het lichaam de vetzuren verwerkt en dat het niet snel opgeslagen wordt als lichaamsvet. Hoe mooi dit ook klinkt, afvallen met alleen de olie terwijl je nog veel blijft eten is waarschijnlijk niet de beste keuze. MCT olie is een hulpmiddel dat kan helpen bij het afvallen als onderdeel van een aangepast dieet zoals het geval is het bij het ketogeen dieet.

Geschikt voor ketogeen dieet

Uiteraard is één van de belangrijke kenmerken van mct olie dat het geschikt is voor het ketogeen dieet. Het bestaat voor bijna 100 procent uit vet waardoor het een handig hulpmiddel is om snel en effectief meer vet toe te voegen aan je voeding.

Verschil met kokolie

KokosolieAls je ergens leest dat kokosolie voor 62% uit mct bestaat dan is dat niet gelogen. Het gaat dan echter om een combinatie van de mct vetzuren (C6 t/m C12). Het grootste deel van kokosolie bestaat uit laurinezuur (C12) wat door velen niet gezien wordt als één van de “echte” mct vetzuren. Dit komt doordat laurinezuur anders door het lichaam verwerkt wordt. Het heeft ook voordelen maar niet dezelfde als de middellange keten vetzuren met een lengte van 8 t/m 10.

Bij MCT olie gaat het bij de meeste kopers om caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10). Olie dat de naam “MCT Olie” draagt bestaat bevat geconcentreerd caprylzuur of een combinatie van caprylzuur en caprinezuur. Een toevoeging van laurinezuur (C12), zoals bij kokosolie, zorgt ervoor dat de olie minder snel verteerd wordt en ook minder snel voor energie gebruikt kan worden.

MCT’s in kokosolie

Kokosolie bestaat voor ongeveer 65 procent uit mct vetzuren maar niet alleen uit de “goede” vetzuren. Het grootste deel van de vetzuren bestaat uit laurinezuur (C12) wat een aandeel heeft van ongeveer 50 procent van het totale vetgehalte. Capronzuur (C6) is in een kleine hoeveelheid aanwezig, caprylzuur (C8) heeft een aandeel van 6 procent en caprinezuur (C10) ongeveer 9 procent. Nu lijkt het er misschien op dat kokosolie niet de “goede” vetzuren bevat maar laurinezuur is op zichzelf ook niet slecht. Het is goed voor de huid en daarom zijn er onderzoeken uitgevoerd voor het mogelijke toepassing op ernstige acne4.

Kokosolie en MCT olie lijken misschien veel op elkaar maar als je snelle energie wil dat een tijdje meegaat dan is MCT olie de duidelijke winnaar. Als je de voordelen van laurinezuur wilt benutten dan is kokosolie de beste keuze. Of je nu kokosolie kiest of mct olie, beiden leveren voordelen ten opzichte van andere oliën. Van de twee soorten olie is de kokos versie over het algemeen het goedkoopst. Je kunt het vinden in vrijwel iedere supermarkt en vaak ook van verschillende merken. MCT olie is bijna in geen enkele supermarkt te koop en is duurder dan kokosolie. Dat komt doordat het geconcentreerd is en alleen een selectie van de beste mct vetzuren bevat.

Let op

Als je begint met MCT olie dan is het verstandig om met kleine hoeveelheden te beginnen. Doordat het snel verwerkt wordt door het lichaam is het mogelijk dat je te maken krijgt met verteringsproblemen mocht je te snel van start gaan. In de regel wordt aanbevolen om te beginnen met een halve eetlepel of theelepel en dit gaandeweg te verhogen zodra je eraan gewend bent geraakt. Een voedingssupplement is bovendien geen vervanging van gevarieerde voeding.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet