MCT-olie

MCT olie: waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord. Het is een onmisbaar onderdeel van Bulletproof koffie en voor afvallen werkt het bewezen beter dan olijfolie. Als je een snelle manier zoekt om meer vetten toe te voegen aan je eetpatroon, dan is MCT olie waarschijnlijk één van de makkelijkste manieren.

Wil je je energieniveau verhogen, je vetverbranding stimuleren en je mentale focus verbeteren? Dan is MCT-olie het geheime wapen. Deze unieke olie, gemaakt van middellange ketenvetzuren, is een must-have voor iedereen die het ketogeen dieet volgt of gewoon op zoek is naar een gezonde bron van vet. Met zijn krachtige eigenschappen helpt MCT-olie je om je doelen te bereiken en je op je best te voelen. In dit uitgebreide overzicht ontdek je alles wat je moet weten over MCT-olie en hoe je het optimaal kunt gebruiken in je dagelijkse leven.

Wat is MCT olie?

MCT-olie staat voor Medium Chain Triglyceride olie, en het is een van de trendy producten die momenteel in de schijnwerpers staan in de wereld van gezonde voeding. Maar wat maakt deze olie zo bijzonder? Waar komt het vandaan en hoe wordt het geproduceerd? Tijd om wat dieper in de wereld van MCT-olie te duiken.

Oorsprong en productie

De oorsprong van MCT-olie ligt eigenlijk in de keuken van onze voorouders. Denk eens terug aan die tijd toen er nog geen drukke supermarkten en kant-en-klare maaltijden waren. Onze jager-verzamelaar voorouders haalden hun energie voornamelijk uit vetten en eiwitten, en minder uit koolhydraten zoals wij dat vandaag de dag doen. In hun dieet zaten van nature voorkomende vetten, zoals die in kokosolie en palmolie, die rijk zijn aan middellange keten triglyceriden.

Maar wat zijn middellange keten triglyceriden eigenlijk? Triglyceriden zijn de vetmoleculen die in ons lichaam worden opgeslagen en als energiebron worden gebruikt. Ze bestaan uit glycerol en drie vetzuren. Bij middellange keten triglyceriden zijn de vetzuren middellang van lengte, waardoor ze unieke eigenschappen hebben. Ze worden gemakkelijk afgebroken en opgenomen door het lichaam, en worden snel omgezet in energie.

Om MCT-olie te produceren, worden middellange keten triglyceriden geëxtraheerd uit bronnen zoals kokosolie en palmolie, die van nature grote hoeveelheden MCT’s bevatten. Deze bronnen worden verwerkt en gezuiverd om een pure vorm van MCT-olie te verkrijgen. Het resultaat is een olie die makkelijk te gebruiken en te consumeren is, en alle voordelen van MCT’s biedt zonder de extra calorieën uit andere vetten.

Verschillende soorten middellange keten triglyceriden

Nu je weet waar MCT-olie vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd, wil je natuurlijk ook begrijpen welke verschillende soorten middellange keten triglyceriden er zijn. Er zijn vier hoofdsoorten MCT’s, die worden aangeduid met cijfers op basis van het aantal koolstofatomen in hun vetzuren. Deze cijfers zijn C6, C8, C10 en C12. Het getal geeft de lengte van de vetzuren aan, waarbij C6 het kortst is en C12 het langst. Elk type MCT heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen.

 • MCT C6 (Caproïnezuur): Dit is het kortste type MCT en heeft een sterke smaak en geur. Het kan maagklachten veroorzaken bij sommige mensen en wordt daarom meestal vermeden in MCT-olieproducten.
 • MCT C8 (Caprylzuur): Dit is het meest gewilde type MCT vanwege zijn vele voordelen. Het wordt snel geabsorbeerd en omgezet in ketonen, wat het lichaam directe en langdurige energie geeft. Daarnaast heeft het antimicrobiële eigenschappen en kan het de vetverbranding stimuleren.
 • MCT C10 (Caprinezuur): Dit type MCT wordt iets langzamer geabsorbeerd dan C8, maar het heeft vergelijkbare voordelen. Het wordt beschouwd als een goede bron van duurzame energie en kan helpen bij het verbeteren van de fysieke prestaties.
 • MCT C12 (Laurinezuur): Dit is het langste type MCT en wordt soms ook wel laurinezuur genoemd. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als MCT C10, maar wordt trager in het lichaam omgezet in energie.
10
VetzuurAantal CCodering
Caproïnezuur66:00
Caprylzuur88:00
Caprinezuur10:00
Laurinezuur1212:00

MCT olie kan uit een mix van deze vetzuren bestaan. De olie is een extract van kokos- of palmolie welke beiden veel van deze vetzuren bevatten. Zo heeft kokosolie als natuurlijke bron een percentage MCT-vetten van 62 tot 65 procent. MCT vetzuren zijn in mindere mate ook te vinden in zuivelproducten zoals kaas, boter, melk en yoghurt. De vetzuren waar het bij de meeste kopers om gaat zijn caprylzuur (C8) en caprinezuur (C10).

Waar te koop?

Hoewel kokosolie in vrijwel iedere supermarkt te koop is, geldt dat niet voor MCT-olie. MCT is gelukkig op het internet vrij verkrijgbaar bij verschillende webshops. Dit zijn de verkopers van MCT-olie als supplement:

VerkoperInhoudPrijs
Ketostrips.nl500ml€ 12,95Bekijken
Farmaline500ml€ 16,71Bekijken
Bol.com500ml€ 19,95Bekijken

MCT Olie Olimp

Gezondheidsvoordelen van MCT-olie

Als het gaat om MCT-olie, zijn de voordelen voor je gezondheid zowel divers als indrukwekkend. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen die MCT-olie kan bieden.

Energielevering en metabolisme

Stel je voor dat je een batterij hebt die je lichaam voorziet van een constante stroom energie. Dat is precies wat MCT-olie doet. Het bevat middellange keten triglyceriden die snel worden afgebroken en gemakkelijk door je lichaam worden opgenomen. Dit betekent dat MCT-olie een directe bron van energie is waar je lichaam snel gebruik van kan maken.

MCT-olie kan ook je metabolisme een boost geven. Het verhoogt namelijk de thermogenese, wat simpelweg betekent dat je meer calorieën verbrandt gedurende de dag. Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je energieniveau te verhogen en je metabolisme te stimuleren, dan is MCT-olie de perfecte keuze.

 • MCT-olie geeft je een directe bron van energie
 • Het verhoogt de thermogenese en stimuleert zo je metabolisme

Ondersteuning van gewichtsverlies

Wil je graag die overtollige kilo’s kwijtraken? MCT-olie kan je hierbij helpen. Ten eerste kan het je een verzadigd gevoel geven, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt. Bovendien verhoogt MCT-olie het aantal calorieën dat je verbrandt, waardoor gewichtsverlies gemakkelijker wordt.

Een ander interessant aspect van MCT-olie is het vermogen om vet te mobiliseren. Dit betekent dat het je lichaam kan helpen om opgeslagen vetten te gebruiken als energiebron. Het is als het ware een vetverbrandende superheld die je helpt om van die vervelende vetrolletjes af te komen.

Doe de keto-test

Wil je overheerlijke ketorecepten ontvangen die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn? Doe dan de keto-test. Met deze test vul je een aantal vragen in en ontvang je de recepten gratis - op maat gemaakte keto-gerechten.

Doe de Keto-test
 • MCT-olie geeft een verzadigd gevoel en helpt bij het verminderen van snacken
 • Het verhoogt het aantal calorieën dat je verbrandt
 • MCT-olie mobiliseert vetten, wat kan leiden tot gewichtsverlies

Cognitieve functies en hersengezondheid

Je hersenen hebben een constante toevoer van brandstof nodig om goed te kunnen functioneren. En raad eens? MCT-olie kan je hersenen die broodnodige brandstof geven. Het wordt namelijk gemakkelijk opgenomen en omgezet in ketonlichamen, die een alternatieve energiebron vormen voor je hersenen.

Deze ketonlichamen kunnen verschillende positieve effecten hebben op je cognitieve functies en hersengezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld de mentale helderheid verbeteren, je concentratievermogen verhogen en zelfs bescherming bieden tegen leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang.

 • MCT-olie voorziet je hersenen van een constante toevoer van energie
 • Het verbetert je mentale helderheid en concentratievermogen
 • Ketonlichamen in MCT-olie kunnen bescherming bieden tegen cognitieve achteruitgang

Hoe MCT-olie te gebruiken in de dagelijkse voeding

Om optimaal te profiteren van de vele gezondheidsvoordelen van MCT-olie, is het belangrijk om te weten hoe je het effectief kunt integreren in je dagelijkse voeding. Er zijn verschillende creatieve manieren om MCT-olie toe te voegen aan je maaltijden en drankjes, waardoor je jezelf kunt verwennen terwijl je ook je lichaam voedt.

Integratie in maaltijden en drankjes

MCT-olie heeft een lichte, neutrale smaak en kan daarom gemakkelijk worden toegevoegd aan verschillende gerechten en drankjes. Dit zijn een paar ideeën om je op weg te helpen:

 • Voeg een eetlepel MCT-olie toe aan je ochtendkoffie of thee. Het zal niet alleen je drankje romiger maken, maar ook zorgen voor een langdurige energieboost en mentale alertheid.
 • Maak een gezonde smoothie met MCT-olie als extra ingrediënt. Mix wat spinazie, bessen, amandelmelk en een eetlepel MCT-olie voor een voedzaam en energierijk drankje.
 • Gebruik MCT-olie als dressing voor je salades. Meng het met wat citroensap, olijfolie en kruiden voor een verfrissende en gezonde dressing.
 • Bak je groenten, vlees of vis met MCT-olie in plaats van traditionele oliën. Het zal je gerechten een extra smaakdimensie geven en je voorzien van een gezonde dosis middellange keten triglyceriden.

Tips voor beginners

Als je nieuw bent met het gebruik van MCT-olie, zijn dit een paar tips om je op weg te helpen:

Begin met een kleine dosis

Als je nog nooit MCT-olie hebt gebruikt, is het raadzaam om te beginnen met een kleine dosis en langzaam op te bouwen. Dit helpt je lichaam om te wennen aan het verwerken van de vetten en kan eventuele bijwerkingen minimaliseren.

Combineer met andere gezonde vetten

Hoewel MCT-olie een geweldige aanvulling kan zijn op je dieet, is het altijd belangrijk om een gebalanceerde voeding te behouden. Combineer MCT-olie met andere gezonde vetten zoals olijfolie, avocado’s en noten voor een optimale vetinname.

Vermijd verhitting boven het rookpunt

MCT-olie heeft een relatief laag rookpunt, wat betekent dat het bij hoge temperaturen kan gaan roken en zijn voedingswaarde kan verliezen. Gebruik MCT-olie daarom bij voorkeur voor koude gerechten en lage tot gemiddelde verhitting.

Potentiële bijwerkingen en aandachtspunten

Voordat je helemaal enthousiast raakt, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de potentiële bijwerkingen en aandachtspunten die gepaard kunnen gaan met het gebruik van MCT-olie. We willen immers dat je optimaal van de voordelen kunt genieten zonder ongewenste bijwerkingen tegen te komen. Laten we eens kijken naar twee belangrijke aspecten: de juiste hoeveelheid en dosering, en mogelijke interacties met andere supplementen en medicijnen.

Hoeveelheid en dosering

Net als bij elk voedingssupplement is het belangrijk om de aanbevolen hoeveelheid en dosering van MCT-olie te volgen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als je gewoon een hele fles MCT-olie op een dag kon leegdrinken en direct resultaat zou zien, maar zo werkt het helaas niet. Te veel MCT-olie kan leiden tot maagklachten, diarree en andere ongemakken.

Bij het bepalen van de juiste hoeveelheid en dosering van MCT-olie moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals je lichaamsgewicht, je dieetdoelen en je activiteitenniveau. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met kleine hoeveelheden, zoals een theelepel of eetlepel, en dit langzaam op te bouwen tot maximaal 1-2 eetlepels per dag. Luister altijd naar je lichaam en pas de dosering indien nodig aan.

 • Start met kleine hoeveelheden (theelepel of eetlepel).
 • Bouw het langzaam op tot maximaal 1-2 eetlepels per dag.
 • Luister naar je lichaam en pas de dosering indien nodig aan.

Mogelijke interacties met andere supplementen en medicijnen

Voordat je enthousiast begint met het combineren van MCT-olie met andere supplementen of medicijnen, is het belangrijk om te weten dat er mogelijke interacties kunnen optreden. MCT-olie kan de opname of werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden, vooral als het gaat om medicijnen die via de lever worden gemetaboliseerd.

We benadrukken het nogmaals: als je medicatie gebruikt, raadpleeg dan altijd je arts voordat je MCT-olie aan je dieet toevoegt. Ze kunnen je adviseren over eventuele interacties en de juiste hoeveelheden en doseringen aanbevelen.

Belangrijke punten om te onthouden

Om te voorkomen dat je vervelende bijwerkingen ervaart en negatieve interacties met medicijnen hebt, zijn dit enkele belangrijke aandachtspunten:

 1. Start met kleine hoeveelheden MCT-olie en bouw langzaam op.
 2. Luister naar je lichaam en pas de dosering indien nodig aan.
 3. Overleg altijd met je arts als je medicatie gebruikt.

Wetenschappelijke inzichten en onderzoeken

Als je geïnteresseerd bent in MCT-olie, wil je waarschijnlijk ook weten wat het onderzoek zegt over de gezondheidsclaims en eventuele bijwerkingen. In deze sectie zullen we deze onderwerpen verkennen en de wetenschappelijke inzichten delen.

Onderbouwing van gezondheidsclaims

MCT-olie heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege de beweerde gezondheidsvoordelen. Er zijn verschillende studies die hebben gekeken naar de effecten van MCT-olie op het energiemetabolisme, gewichtsverlies en cognitieve functies.

Uit onderzoek is gebleken dat MCT-olie kan bijdragen aan een verhoogde vetverbranding en energieproductie. Door het gebruik van MCT-olie kunnen ketonen worden geproduceerd, die een alternatieve energiebron zijn voor het lichaam. Dit kan voordelen bieden voor mensen die proberen af te vallen of die een dieet volgen dat laag is in koolhydraten.

Daarnaast suggereren sommige studies dat MCT-olie kan helpen bij het verminderen van eetlust en het gevoel van verzadiging kan vergroten. Dit zou kunnen leiden tot een verminderde calorie-inname en gewichtsverlies. Hoewel de resultaten niet altijd consistent zijn en verder onderzoek nodig is, zijn de bevindingen veelbelovend.

 • MCT-olie kan bijdragen aan verhoogde vetverbranding en energieproductie.
 • Het kan helpen bij het verminderen van de eetlust en het vergroten van het gevoel van verzadiging.

Kritische kijk op recente studies

Hoewel er positieve resultaten zijn en er veelbelovende bevindingen zijn over de gezondheidsvoordelen van MCT-olie, is het belangrijk om een kritische kijk te nemen op recente studies. Een van de uitdagingen bij het interpreteren van onderzoeksresultaten is dat veel studies kleine steekproeven hebben en vaak worden uitgevoerd bij specifieke groepen mensen, zoals mensen met obesitas of diabetes. Dit kan de generaliseerbaarheid van de resultaten beïnvloeden.

Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat MCT-olie geen wondermiddel is. Het is geen vervanging voor een gezond dieet en lichaamsbeweging. Het kan echter wel een waardevolle toevoeging zijn aan een gezonde levensstijl.

Belangrijke punten om te onthouden

 1. Veel studies hebben kleine steekproeven en zijn mogelijk niet generaliseerbaar.
 2. MCT-olie is geen vervanging voor een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet