Symptomen

Symptomen

Ketose is een metabool proces in je lichaam. Wanneer dit proces optreedt, dan wil graag weten hoe je het herkent. Ook wil je waarschijnlijk graag weten of de symptomen die je nu hebt passen bij een ketogene toestand. Dit zijn de symptomen die je kunt verwachten tijdens ketose.

Meer energie

Als je nog maar net begonnen bent met een ketose dieet dan kun je je waarschijnlijk niet voorstellen dat je in ketose meer energie hebt. In het begin ervaar je vermoeidheid, ben je futloos en kun je niet helder nadenken. Dit komt alleen in het begin voor, in de periode dat je lichaam moet wennen aan de nieuwe situatie. Als je echter wat langer in ketose bent dan ervaren veel mensen dat er opeens meer energie is om dingen te doen.

Betere concentratie

Niet alleen heb je meer energie maar ook de concentratie neemt toe. Mensen die overgestapt zijn naar het ketogeen dieet, zeggen vaak op langere termijn meer concentratie te krijgen en zich beter te kunnen focussen tijdens de dagelijkse activiteiten. De verbeterde concentratie heeft waarschijnlijk te maken met ketonen. Als je in ketose bent dan voorzien deze ketonen je hersenen van energie. Ketonen die de hersenen van energie voorzien zijn al vaak onderzocht als onderdeel van de behandeling van hersenziekten en aandoeningen zoals hersenschuddingen en geheugenverlies.

Minder eetlust

Minder honger is één van de belangrijkste kenmerken van ketose. Doordat je geen koolhydraten binnenkrijgt zijn er geen schommelingen in het bloedsuikergehalte. Hierdoor zijn er niet de sterke verlangens naar suiker en eten. Deze verlangens naar zoetigheden doen zich alleen in het begin voor, wanneer je nog maar net overgestapt bent. Als je echter langer in ketose bent dan neemt het verlangen naar suiker en koolhydraten af en kun je het makkelijk volhouden. De verminderde eetlust heeft ook te maken met het feit dat je meer eiwitten eet. Deze zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Hiernaast eet je waarschijnlijk meer groenten die je langer vol laten voelen en ook zijn er veranderingen in de honger hormonen die een rol spelen in het verminderen van de honger.

Afvallen

Het zal je niet verbazen dat je door ketose zomaar een aantal kilo kunt kwijtraken. Door ketose spreek je je vetverbranding aan. Door vet te verbranden daalt je lichaamsgewicht. Wanneer je net bent begonnen met een dieet, dan zal de eerste tijd het gewichtsverlies ook het grootst zijn. Wanneer ketose echt een doel is om af te vallen, dan is het belangrijk dat je niet gelijk na het afvallen weer alles gaat eten. Anders krijg je een jojo-effect en kom je weer net zo snel aan in gewicht.

Keerzijde van ketose

Hoewel ketose veel voordelen lijkt te hebben zijn er ook zeker nadelen. Wanneer je een keer in een ketogene toestand terecht komt, of je aan het begin zit van een dieet, dan vindt je lichaam het eigenlijk niet zo leuk. Je kunt duizelig worden, je zwak voelen, licht in het hoofd, hoofdpijn krijgen en het koud hebben. Je kunt daarnaast juist de behoefte krijgen om alles bij te willen eten.

Op langere termijn ketose

Of je dit vol kunt houden is natuurlijk maar de vraag. Maar als je toch zover komt, dat je je lichaam al maanden in een ketogene toestand houdt, dan kunnen er ook nog steeds symptomen optreden. Zo kun je door een eenzijdig eetpatroon een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen krijgen. Bepaalde b-vitamines zitten bijvoorbeeld veel in brood en in aardappelen. Nu kun je deze bij het ketodieet niet eten waardoor er tekorten kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen is het verstandig om te beginnen met een multivitamine supplement.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet