Verschil ketogeen dieet en koolhydraatarm dieet

Verschil ketogeen dieet en koolhydraatarm dieet

Het ketogeen dieet is een vorm van een koolhydraatarm dieet, alleen is het ketogeen dieet een stuk strenger. Bij een ketogeen dieet is het namelijk de bedoeling dat je in ketose komt en blijft, gedurende een periode. Wanneer je in ketose bent, gaat je lichaam namelijk vet gebruiken als brandstof, hierdoor val je af. Om in ketose te raken moet je zo min mogelijk koolhydraten eten, maximaal 40 gram koolhydraten per dag.

Bij een koolhydraatarm dieet kun je iets meer koolhydraten eten, je bent dan niet in ketose, maar dat is het grote verschil. Bij een koolhydraatarm dieet of ketogeen dieet worden vetten je nieuwe brandstof dus 60 – 80% van je dagelijks energie-inname bestaat uit vetten. Het dieet wordt niet alleen gebruikt om af te vallen, maar ook voor mensen met diabetes type 2 of mensen met epilepsie.

Vet eten en afvallen?

Veel mensen hebben angst om vetten te eten en denken dat ze door vetten dik worden. Het tegendeel is waar. Ook al klinkt het erg vreemd, vet voedsel eten terwijl de kilo’s eraf vliegen. Het is zeker mogelijk met een ketogeen dieet, al zitten er natuurlijk wel bepaalde voorwaarden aan. Je kunt niet onbeperkt vet voedsel naar binnen schuiven. Ook bij een ketogeen dieet is het belangrijk om minder calorieën binnen te krijgen, dan dat je dagelijks verbruikt.

Het voordeel is dat voedingsmiddelen die veel vetten bevatten goed vullen. Ze werken verzadigend, net als eiwitten, hierdoor zul je weinig honger hebben tijdens het volgen van het ketogeen dieet. Mocht je diabetes hebben en dit dieet willen volgen, raadpleeg dan altijd een arts. Je kunt namelijk meer of juist minder medicijnen nodig hebben en dat kan natuurlijk gevaarlijk zijn.

Het ketogeen dieet is ook niet voor iedereen geschikt. Als je bijvoorbeeld plantaardig eet, kan het lastig zijn om voldoende vetten en eiwitten binnen te krijgen. er worden namelijk veel dierlijke producten gegeten binnen het ketogeen dieet.

Gelukkig zijn er ook veel alternatieven en steeds meer mensen die plantaardig eten in combinatie met het ketogeen dieet. Het is op het begin even puzzelen, maar je zult het snel over de knie hebben en resultaten boeken!

Wat is ketose?

Wanneer je lichaam in ketose is, zijn er allerlei lichamelijke processen gaande, dit noemen ze ketogenese. Doordat je extra weinig koolhydraten eet, gaat je lichaam vet omzetten in glucose. Normaal gesproken worden de koolhydraten omgezet tot glucose, dit is bruikbare brandstof voor je spieren en je hersenen.

Wanneer je weinig koolhydraten binnen krijgt, zal je lichaam toch glucose moeten aanmaken om je hersenen te laten draaien en je spieren van brandstof te voorzien. Je lichaam gaat dan dus vet omzetten in glucose. Dit is een te ingewikkeld proces om snel uit te leggen, maar het komt er op neer dat je lichaam extra veel moeite moet doen om de energie uit lichaamsvet te halen. Hierdoor kun je je de eerste dagen of weken wat slap en energieloos voelen.

Het is natuurlijk flink omschakelen voor je lichaam. Je lichaam kan namelijk niet direct vet omzetten in energie. Je lever gaat de vetten afbreken en komen als ketonen in je bloedbaan terecht. Deze ketonen kunnen dan worden gebruikt als energiebron. Zo kun je dus ook meten of je in ketose bent. Maar vaak ruik je dit ook al aan je adem. Je gaat namelijk ook ketonen uitscheiden via je adem, dit ruikt naar aceton.

De macronutriënten van een ketogeen dieet vergeleken met andere diëten

Koolhydraatarm dieet
40% eiwitten
50% vet
10%-20% koolhydraten

Ketogeen dieet
20% eiwitten
75% vet
5% koolhydraten

Paleo dieet
40% eiwitten
40% vet
20% koolhydraten

Wanneer je wilt afvallen is het sowieso een goed idee om op je voeding te letten en een dieet te volgen. Overgewicht is namelijk erg slecht voor je gezondheid, zeker op de lange termijn. Om te weten of je overgewicht hebt is het slim om je BMI te berekenen. Dit kun je gratis hier doen. De BMI formule bekijkt of je een gezond gewicht hebt of dat je misschien overgewicht of ondergewicht hebt.

Voor iedereen is het goed om gezond te eten en te leven, ook als je en gezond gewicht hebt. Het ketogeen dieet is voor veel mensen een uitkomst omdat ze op een hele andere manier gaan eten. Hierdoor ontstaan er nieuwe gewoontes en dit is aantoonbaar goed voor lange termijn resultaten.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *