Vetten

Vetten

Vetten zijn een bron van energie voor het lichaam. De vetten leveren ook vitamine A, D en E en hiernaast ook essentiële vetzuren. Een gezond eetpatroon bestaat voor circa 20 tot 40% uit vet. Voor het verlagen van de kans op hart- en vaatziekten is het belangrijk om zo min mogelijk verzadigd vet binnen te krijgen en geen of weinig transvetten.

Vetten worden verdeeld in verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigd vet verhoogt het slechte LDL cholesterol in het bloed. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten groter. Onverzadigd vet verlaagt het slechte LDL cholesterol in het bloed. Onverzadigde vetten bestaan uit enkel- en meervoudig onverzadigde vetten. Transvetten zijn een onverzadigd vet dat een negatief effect heeft op het slechte LDL cholesterol. Dit effect is nog slechter dan verzadigd vet.

Verzadigd vet

Verzadigde vetten zijn minder goed dan onverzadigde vetten maar het is bijna onmogelijk om een ketodieet te volgen zonder verzadigde vetten. Het komt voor in dierlijke en in plantaardige producten. Er zijn producten met verzadigde vetten die niet slecht zijn maar er zijn ook producten die je beter niet kunt eten. Als het op vetten aankomt dan zijn de transvetten het slechtst. Het verhoogt de kans op gezondheidsproblemen als er teveel van gegeten wordt. Als er voor een langere periode teveel van gegeten wordt dan kan het leiden tot hart- en vaatziekten en mogelijk zelfs hartaanvallen en beroertes. Hiernaast zijn er nog meer ziektes het gevolg van het eten van te veel vet. Verzadigd vet verhoogt ook het slechte LDL cholesterol.

De meeste verzadigde vetten kunnen gevonden worden in vlees, de huid van gevogelte, zuivel en in producten die in de fabriek verwerkt zijn zoals:

 • Cake
 • Gebak
 • Bak- en braadvet
 • Margarine
 • Koek
 • Chocolade

Onverzadigd vet

Onverzadigde vetten bestaan uit enkel- en meervoudig onverzadigde vetten.

Enkelvoudig onverzadigde vetten

De enkelvoudig onverzadigde vetten hebben een neutraal effect op de gezondheid. Deze vetten niet goed voor je maar ook niet slecht. Toch zijn er doctoren die beweren dat deze enkelvoudig onverzadigde vetten de kans op hart- en vaatziekten verhogen. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn te vinden in avocado’s en olijven.

Meervoudig onverzadigde vetten

De meervoudig onverzadigde vetten zijn goed voor de gezondheid. De vetten die in vis zitten zijn bekend als omega 3 vetzuren. Deze voorkomen juist de kans op hart- en vaatziekten omdat ze het cholesterol laag houden. Hiernaast hebben de omega 3 vetzuren meerdere andere positieve effecten op de gezondheid zoals het verbeteren van de klachten van gewrichtsproblemen en artritis. De meervoudig onverzadigde vetten zijn te vinden in vette vis zoals makreel, zalm en haring. Hiernaast is het ook te vinden in meerdere oliën.

Wat zijn de transvetten?

Transvetten komen bijna niet voor in natuurlijke producten en zijn het gevaarlijkst voor de gezondheid. Deze vetten worden met name toegevoegd in de fabriek tijdens het productieproces. Transvetten zijn altijd onverzadigd en ze kunnen voorkomen als enkelvoudig en meervoudig. Transvetten zijn niet essentieel voor mensen. Integendeel, transvetten kunnen het beste vermeden worden. Ze zijn slecht voor de gezondheid. Door transvetten te eten wordt het slecht LDL cholesterol verhoogd. Aan de andere kant wordt het goede HDL cholesterol verlaagd. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten en beroertes vergroot.

Transvetten zijn slechter voor het lichaam dan de natuurlijke vetten. Toch worden de transvetten veel gebruikt door bedrijven omdat ze goedkoop zijn en makkelijk te produceren. Hiernaast geven transvetten het eten een goede smaak. Transvetten zijn te vinden in:

 • Frituurvet
 • Margarine
 • Koek
 • Gebak
 • Snacks

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *