Wat is het ketogeen dieet?

Wil je afvallen zonder jezelf uit te hongeren en toch genieten van heerlijke maaltijden? Dan is het ketogeen dieet iets voor jou. Dit revolutionaire dieet is niet alleen effectief om gewicht te verliezen, maar het kan ook de energie verhogen, de mentale helderheid verbeteren en zelfs helpen bij bepaalde medische aandoeningen. Maar wat houdt het ketogeen dieet nu precies in? In dit uitgebreide overzicht zullen we je alles vertellen wat je moet weten om succesvol van start te gaan met het ketogeen dieet. Van de basisprincipes en voedingsmiddelen die je wel en niet mag eten, tot handige tips en tricks om de keto-lifestyle naadloos te integreren in jouw dagelijkse routine – bereid je voor om jezelf onder te dompelen in de wereld van ketose.

Wat is het ketogeen dieet?

Het ketogeen dieet, ook wel bekend als het keto-dieet, is een voedingspatroon dat zich richt op het verhogen van je inname van gezonde vetten en het beperken van koolhydraten. Het dieet is gebaseerd op het principe van ketose, een metabolische toestand waarin je lichaam vetten als primaire brandstof gebruikt in plaats van koolhydraten. Bij ketose produceert je lever ketonen, die je hersenen en lichaamscellen als energiebron gebruiken.

Definitie en basisprincipes

Het ketogeen dieet is een zeer koolhydraatarm, gematigd eiwitrijk en vetrijk dieet. De verhoudingen van macronutriënten in dit dieet zijn meestal 70-75% vet, 20-25% eiwit en 5-10% koolhydraten. Door de lage inname van koolhydraten dwingt het dieet je lichaam om over te schakelen naar vetverbranding en ketose te bereiken.

 • Verhoogde inname van gezonde vetten
 • Beperking van koolhydraten
 • Gemiddelde eiwitinname

Calorieën tellen? Niet nodig

Het dieet was ooit ontwikkeld voor epilepsiepatiënten, met name kinderen, om de aanvallen te verminderen. Na verloop van tijd kwam men erachter dat het dieet ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden, waaronder afvallen. Het ketogeen dieet heeft unieke kenmerken die het één van de meest effectieve methodes om af te vallen maken. Calorieën tellen en minderen is bij dit dieet niet vereist, zoals onderzoeken hebben aangetoond, doordat je eetlust minder wordt en je simpelweg minder eet. Calorieën tellen is niet vereist, maar als je het ketodieet voor een langere periode volgt, of een plateau raakt, dan kun je er nog altijd voor kiezen om het wel te doen.

Het ketogeen dieet is dé manier om gewicht te verliezen. Dit type dieet heeft zich in tientallen onderzoeken bewezen als effectief hulpmiddel om overgewicht te bestrijden1. Niet alleen op de korte termijn maar ook op de middellange termijn.

Verschillen met andere diëten

Het ketogeen dieet verschilt op verschillende manieren van andere diëten. Ten eerste focust het dieet zich op het verhogen van je vetinname in plaats van het beperken ervan. In tegenstelling tot veel diëten waarin vet als de vijand wordt gezien, is vet de belangrijkste bron van energie in het ketogeen dieet.

Daarnaast verschillen de macronutriëntenverhoudingen van het ketogeen dieet aanzienlijk van andere populaire diëten. Met een restrictie van 5-10% koolhydraten is het ketodieet veel koolhydraatarm dan traditionele diëten. Daarnaast is de eiwitinname gemiddeld, wat het onderscheidt van bijvoorbeeld proteïnediëten waar de nadruk ligt op hoge eiwitinname.

Verder speelt het bereiken van ketose een belangrijke rol in het ketogeen dieet. Dit is een metabole toestand waarin je lichaam overgaat op het verbranden van vet in plaats van koolhydraten. Andere diëten richten zich over het algemeen niet op het bereiken van deze specifieke toestand.

Voordelen van een ketogeen dieet

Het ketogeen dieet heeft verschillende voordelen voor je gezondheid en welzijn. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste voordelen.

Effecten op lichaamsgewicht

Een van de meest opvallende voordelen van het ketogeen dieet is dat het kan leiden tot gewichtsverlies. Door het beperken van de inname van koolhydraten en het stimuleren van de consumptie van gezonde vetten, komt je lichaam in een staat van ketose. In deze staat verbrandt je lichaam vet als energiebron, waardoor het vetweefsel afneemt.

Bovendien kan het ketogeen dieet helpen om het hongergevoel te verminderen, omdat vetten en eiwitten langer een verzadigd gevoel geven dan koolhydraten. Dit kan je helpen om minder te eten en daardoor gewicht te verliezen.

Invloed op bloedsuikerspiegel en diabetes

Het ketogeen dieet kan ook positieve effecten hebben op de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid. Door weinig koolhydraten te eten en in plaats daarvan gezonde vetten te consumeren, houd je de bloedsuikerspiegel stabiel. Dit kan voordelig zijn voor mensen met diabetes type 2, omdat het helpt om de bloedsuikerwaarden onder controle te houden en de behoefte aan insuline kan verminderen.

Echter, als je diabetes hebt, is het belangrijk om een arts te raadplegen voordat je aan het ketogeen dieet begint, omdat aanpassingen aan je medicatie wellicht nodig zijn.

Relatie met hart- en vaatziekten

Hoewel het ketogeen dieet een hoog vetgehalte heeft, is het merendeel van de vetten die je consumeert gezond en onverzadigd. Deze vetten, zoals olijfolie, noten en zaden, hebben aangetoond positieve effecten te hebben op de hartgezondheid. Door het verlagen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedlipidenprofielen kan het ketogeen dieet het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Wel is het belangrijk om te weten dat het ketogeen dieet niet voor iedereen geschikt is, met name voor mensen die al een hoog risico hebben op hart- en vaatziekten. Het is altijd raadzaam om met een gezondheidsprofessional te praten voordat je aan elke nieuwe dieetverandering begint.

Doe de keto-test

Wil je overheerlijke ketorecepten ontvangen die niet alleen weinig koolhydraten en veel vetten bevatten, maar ook nog eens superlekker zijn? Doe dan de keto-test. Met deze test vul je een aantal vragen in en ontvang je de recepten gratis - op maat gemaakte keto-gerechten.

Doe de Keto-test

Potentieel voor epilepsiebehandeling

Een van de oorspronkelijke toepassingen van het ketogeen dieet is bij de behandeling van epilepsie, met name bij kinderen. Het dieet kan helpen om de frequentie en ernst van epileptische aanvallen te verminderen. Hoewel de precieze mechanismen nog niet volledig begrepen worden, lijkt het erop dat het ketogeen dieet helpt om de balans van neurotransmitters en energie in de hersenen te herstellen.

Als je of iemand in je omgeving epilepsie heeft, is het raadzaam om een arts of diëtist te raadplegen voor meer informatie over het toepassen van het ketogeen dieet als behandelingsoptie.

Mogelijke voordelen voor de hersenfunctie

Naast de behandeling van epilepsie, zijn er aanwijzingen dat het ketogeen dieet ook andere potentiële voordelen heeft voor de hersenfunctie. Onderzoek heeft gesuggereerd dat het ketogeen dieet de cognitieve prestaties en het geheugen kan verbeteren, evenals de stemming en het energieniveau kan stabiliseren.

Hoewel aanvullend onderzoek nodig is om deze bevindingen te bevestigen, zijn er veel mensen die positieve ervaringen hebben gemeld met betrekking tot hun mentale helderheid en focus op het ketogeen dieet.

Nadelen en aandachtspunten

Natuurlijk, net als elk dieet, heeft het ketogeen dieet enkele nadelen en aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze mogelijke tekorten, bijwerkingen en de impact op lange termijn gezondheid. Gelukkig zijn er ook manieren om deze nadelen te minimaliseren. Hieronder bespreken we deze punten in detail.

Mogelijke tekorten en bijwerkingen

Het ketogene dieet is zeer restrictief en dit kan leiden tot bepaalde tekorten aan voedingsstoffen. Omdat je bij dit dieet koolhydraatarm eet, loop je het risico op tekorten aan vezels, vitamines en mineralen die voornamelijk in koolhydraatrijke voedingsmiddelen aanwezig zijn. Denk hierbij aan fruit, zetmeelrijke groenten en volle granen.

Een andere mogelijke bijwerking van het ketogeen dieet is de zogenaamde “keto griep”. Dit is een tijdelijke fase waarin je je vermoeid of lusteloos kunt voelen, hoofdpijn kunt hebben en een algemeen gevoel van malaise kunt ervaren. Dit wordt meestal veroorzaakt door de overgang van het lichaam van het gebruik van glucose als brandstof naar het gebruik van ketonen.

 • Om tekorten aan voedingsstoffen te minimaliseren, is het belangrijk om gevarieerd te eten binnen het ketogeen dieet. Kies voor voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan voedingsstoffen, zoals groene bladgroenten, noten, zaden en vette vis. Daarnaast kan het nemen van voedingssupplementen, zoals een multivitamine, helpen om eventuele tekorten aan te vullen.
 • Om de symptomen van de keto griep te verminderen, is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven en voldoende elektrolyten binnen te krijgen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld meer water te drinken, bouillon te gebruiken of elektrolytensupplementen te nemen. Ook kan het geleidelijk verminderen van koolhydraten in plaats van abrupt stoppen, helpen om de overgangsperiode te verzachten.

Impact op lange termijn gezondheid

Hoewel het ketogeen dieet veel voordelen heeft op korte termijn, is er nog steeds discussie over de impact ervan op de lange termijn gezondheid. Het dieet is nog relatief nieuw en er is nog niet genoeg onderzoek gedaan om conclusies te kunnen trekken over de langetermijneffecten.

Er zijn speculaties dat het dieet negatieve effecten kan hebben op de gezondheid van de lever, de nieren en het hart. Bovendien kan het constant consumeren van grote hoeveelheden vet op lange termijn leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Tips voor het minimaliseren van nadelen

Hoewel er nog veel onderzoek moet worden gedaan naar de langetermijneffecten van het ketogeen dieet, zijn er wel een aantal tips die je kunt volgen om mogelijke nadelen te minimaliseren.

 1. Zorg voor een goede kwaliteit bronnen van vetten binnen je dieet. Kies voor gezonde vetten, zoals avocado’s, olijfolie, noten en zaden. Vermijd overmatige inname van verzadigde en transvetten.
 2. Zorg voor voldoende inname van vezels door het eten van niet-zetmeelrijke groenten, zoals broccoli, bloemkool en bladgroenten.
 3. Maintain een gezonde levensstijl en breng voldoende variatie in je voeding. Een compleet dieet omvat niet alleen vetten, maar ook eiwitten en goede koolhydraten. Vergeet niet te genieten van voedsel en laat je dieet niet te eenzijdig worden.
 4. Als je specifieke gezondheidsproblemen hebt of bepaalde medicatie gebruikt, is het raadzaam om advies te vragen aan je arts of een diëtist voordat je begint met het ketogeen dieet.

Hoe start je met het ketogeen dieet?

Als je klaar bent om te beginnen met het ketogeen dieet, zijn hier enkele belangrijke stappen en strategieën om je op weg te helpen naar succes. Of je nu nieuw bent met het dieet of al ervaring hebt, deze gids zal je helpen bij het maken van een vliegende start.

Basisingrediënten en voedingsmiddelen

Om het ketogeen dieet te volgen, moet je je focussen op voedingsmiddelen die weinig koolhydraten bevatten en een hoog vetgehalte hebben. Dit betekent dat je de volgende basisingrediënten in je keukenkastje moet hebben:

 • Mager vlees zoals kip, kalkoen, varkensvlees en rundvlees.
 • Vette vis zoals zalm, makreel, tonijn en sardines.
 • Gezonde oliën zoals olijfolie, kokosolie en avocado-olie.
 • Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en rucola.
 • Volkorenproducten zoals amandelmeel en kokosmeel.
 • Noten en zaden zoals amandelen, walnoten, chiazaad en lijnzaad.
 • Avocado’s en bessen zoals bosbessen en frambozen.

Maaltijdplanning en receptenideeën

Maaltijdplanning is cruciaal bij het volgen van een ketogeen dieet. Het zorgt ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en voorkomt dat je in de verleiding komt om ongezonde snacks te eten. Hier zijn enkele tips voor het plannen van je maaltijden:

 1. Stel een wekelijks menu op met gebalanceerde maaltijden en snacks.
 2. Kies recepten die passen binnen je macrodoelen voor koolhydraten, vetten en eiwitten.
 3. Zorg ervoor dat je voldoende variatie hebt in groenten, eiwitten en gezonde vetten.
 4. Bereid je maaltijden vooruit om jezelf tijd en stress te besparen tijdens drukke dagen.

Als je op zoek bent naar inspiratie voor recepten, zijn er tal van online bronnen en kookboeken die specifiek gericht zijn op het ketogeen dieet. Hier vind je recepten voor heerlijke maaltijden, snacks en desserts die binnen het keto-framework passen.

Overgangsfase en ketose bereiken

Als je begint met het ketogeen dieet, zul je waarschijnlijk een overgangsfase doorgaan voordat je lichaam volledig in ketose is. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van je lichaam en eerdere eetgewoonten. Dit zijn enkele tips om je te helpen deze overgangsfase door te komen:

Beperk je koolhydraatinname

Het is belangrijk om je koolhydraatinname te minimaliseren om je lichaam te helpen overschakelen naar het verbranden van vetten voor energie. Beperk je dagelijkse koolhydraatinname tot ongeveer 20-50 gram.

Verhoog je vetinname

Om in ketose te komen, moet je voldoende vetten consumeren. Voeg gezonde vetten toe aan je maaltijden zoals olijfolie, avocado en notenboters.

Vermijd suiker en bewerkte voedingsmiddelen

Suiker en bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak verborgen koolhydraten en kunnen je ketose in gevaar brengen. Vermijd deze voedingsmiddelen tijdens de overgangsfase.

Hydrateer jezelf goed

Drink voldoende water tijdens de overgangsfase om eventuele bijwerkingen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en constipatie te verminderen.

Het kan even duren voordat je lichaam volledig is aangepast aan het ketogeen dieet. Wees geduldig en geef jezelf de tijd om de voordelen van ketose te ervaren.

Of je in ketose bent kun je meten met ketose teststrips.

Werkt het echt?

Na jarenlang onderzoek is er niemand meer die twijfelt of het ketogeen dieet werkt. Voor gewichtsverlies is bewezen dat het dieet effectief is 2. Hoe het precies werkt zijn de kenners het nog niet helemaal over eens. Volgens een van de eerste hypotheses van dr. Atkins, bekend van het Atkins dieet, is het gewichtsverlies het gevolg van de ketonen die uitgeplast worden. Andere theorieën gaan uit van een groter calorieverbruik doordat de energie uit eiwitten gehaald worden of doordat je minder honger hebt door de eiwitten en het effect op de hongercontrolerende hormonen 3,4. Hiernaast zijn er onderzoekers die denken dat het te maken heeft met de ketonen die er direct voor zorgen dat de eetlust minder wordt

Het effect van het ketogeen dieet op gewichtsverlies

 • Afname van de eetlust door het verzadigende effect van eiwitten5, effect op de eetlustremmende hormonen6 en het direct effect van ketonen op de eetlust 7
 • Afname in lipogenese en toename van lipolyse8
 • Verbeterde efficiëntie in het gebruik van vetten voor energie9
 • Groter verbruik door gluconeogenese en verhoging van lichaamstemperatuur door eiwitten10

Volhouden en variëren binnen het dieet

Het ketogeen dieet kan in het begin uitdagend zijn, vooral als je gewend bent aan een koolhydraatrijk dieet. Maar met de juiste strategieën kun je het dieet volhouden en zelfs variëren om het interessant te houden. Hier zijn een paar tips om je te helpen omgaan met uitdagingen en verleidingen.

Omgaan met uitdagingen en verleidingen

Uitdagingen en verleidingen kunnen overal op de loer liggen, of het nu tijdens een feestje is, bij een familiediner of gewoon op een drukke dag waarin je geen tijd hebt gehad om een keto-vriendelijke maaltijd te bereiden. Het is belangrijk om voorbereid te zijn en jezelf te wapenen tegen deze uitdagingen.

 • Plan vooruit: Zorg ervoor dat je altijd een keto-vriendelijke snack bij je hebt, zoals noten, kaas of een zakje groenteborstel. Dit kan je redden in tijden van honger of verleiding.
 • Leer ‘nee’ zeggen: Soms moet je gewoon ‘nee’ zeggen tegen voedingsmiddelen die niet binnen je keto-plan passen. Het kan moeilijk zijn, vooral als de mensen om je heen niet begrijpen waarom je bepaalde voedingsmiddelen vermijdt, maar onthoud dat jouw gezondheid voorop staat.
 • Verken alternatieven: Als je eenmaal een tijdje op het keto-dieet zit, zul je merken dat er veel keto-vriendelijke alternatieven zijn voor je favoriete maaltijden en snacks. Zo kun je bijvoorbeeld koolhydraatarme wraps of bloemkoolrijst gebruiken in plaats van traditionele tarweproducten.

Keto-vriendelijke snacks en alternatieven

Keto-vriendelijke snacks zijn onmisbaar als je je energieniveau wilt behouden en de verleiding van ongezonde snacks wilt weerstaan. Gelukkig zijn er tal van heerlijke opties waar je uit kunt kiezen.

Kaas en noten

Kaas en noten zijn uitstekende keto-vriendelijke snacks. Ze zijn eenvoudig te bereiden en bevatten veel gezonde vetten en eiwitten. Kies voor noten zoals amandelen, macadamia’s en pecannoten, omdat ze minder koolhydraten bevatten dan andere soorten.

 1. Avocado’s:
 2. Avocado’s zijn niet alleen heerlijk, maar ook ontzettend gezond. Ze zijn rijk aan gezonde vetten en vezels, waardoor ze perfect passen in een keto-dieet. Je kunt ze op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld door ze in blokjes te snijden en te mengen met olijfolie, citroensap en kruiden.

 3. Hardgekookte eieren:
 4. Hardgekookte eieren zijn snel en gemakkelijk te maken en ze zitten boordevol voedingsstoffen. Je kunt ze onderweg meenemen als snack, of ze toevoegen aan een salade voor extra proteïne.

Speciale gelegenheden en uit eten gaan

Het ketogeen dieet kan ook worden volgehouden tijdens speciale gelegenheden en wanneer je uit eten gaat. Het is misschien even wennen, maar met een beetje creativiteit kun je nog steeds genieten van heerlijke maaltijden tijdens deze gelegenheden.

Wanneer je uit eten gaat, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een salade met gegrilde kip of vis, dressing aan de zijkant, en extra groenten in plaats van aardappelen of rijst. Je kunt ook vragen of ze je gerecht kunnen bereiden met olijfolie in plaats van boter, en als je geen zetmeelrijke sauzen wilt, kun je vragen om deze aan de kant te laten.

Tijdens speciale gelegenheden zoals feestjes kun je een bijdrage leveren door een keto-vriendelijk gerecht mee te nemen, zodat je zeker weet dat je iets hebt om van te genieten. Er zijn ook veel keto-recepten beschikbaar voor desserts en snacks die je kunt maken en delen met anderen.

Ketogeen dieet in verschillende levensfasen

Het ketogeen dieet is een flexibel en aanpasbaar eetpatroon dat geschikt is voor mensen in verschillende levensfasen. Of je nu een sporter bent, een kind of tiener, een senior bent of zwanger bent, het ketogeen dieet kan voor jou werken. Hieronder lees je hoe het dieet kan worden aangepast aan specifieke behoeften in verschillende levensfasen.

Keto voor sporters en actieve mensen

Ben je een sportliefhebber en op zoek naar een manier om je prestaties te verbeteren? Het ketogeen dieet kan een interessante optie zijn. Door je lichaam te laten overschakelen op het verbranden van vetten in plaats van koolhydraten, kun je een stabiele energievoorziening creëren die geschikt is voor duursporten zoals hardlopen, fietsen en zwemmen.

Door de vetverbranding te stimuleren, kan het ketogeen dieet helpen om langer door te kunnen gaan zonder een hongergevoel of energiedip. Bovendien kan het dieet bijdragen aan het verminderen van ontstekingen en het versnellen van het herstel na intensieve training. Het kan echter wel even wennen zijn voor je lichaam om over te schakelen op dit nieuwe brandstofmechanisme, dus geef jezelf de tijd om te wennen aan de veranderingen.

 • Zorg voor voldoende inname van gezonde vetten zoals avocado, olijfolie en kokosolie.
 • Verhoog je eiwitinname om spierherstel en -opbouw te ondersteunen.
 • Experimenteer met de timing van je koolhydrateninname, bijvoorbeeld voor of na je trainingssessie.

Ketogeen dieet voor kinderen en jongeren

Het ketogeen dieet kan ook voor kinderen en jongeren geschikt zijn, maar het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn en begeleiding te zoeken van een diëtist of arts die bekend is met het dieet. Het ketogeen dieet wordt vaak ingezet bij kinderen met epilepsie om de frequentie en ernst van aanvallen te verminderen, maar het kan ook worden aangepast voor kinderen en jongeren zonder medische aandoeningen.

Voor kinderen kan het echter uitdagender zijn om het dieet vol te houden, omdat ze vaak een voorkeur hebben voor koolhydraatrijk voedsel. Daarom is het belangrijk om creatieve en smakelijke keto-recepten te vinden die aantrekkelijk zijn voor kinderen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals calcium en vitamines, omdat sommige voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze voedingsstoffen beperkt zijn in een ketogeen dieet. Enkele tips voor kinderen en jongeren op een ketogeen dieet

 1. Betrek je kinderen bij het koken en maak het bereiden van keto-maaltijden een leuke activiteit.
 2. Zorg voor voldoende variatie in het dieet om verveling te voorkomen.
 3. Vraag regelmatig feedback van je kinderen om ervoor te zorgen dat ze tevreden zijn met het dieet.

Senioren en ketogeen eten

Het ketogeen dieet kan ook voordelen bieden voor senioren. Naarmate we ouder worden, kan ons lichaam moeite hebben met het efficiënt verbranden van glucose. Het ketogeen dieet kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en kan ook helpen bij het behouden van spiermassa, wat vooral belangrijk is naarmate we ouder worden.

Op oudere leeftijd kan het echter iets lastiger zijn om voldoende calorieën binnen te krijgen op een ketogeen dieet, omdat de eetlust vaak afneemt. Het is daarom belangrijk om meer calorierijke voedingsmiddelen toe te voegen aan je maaltijden, zoals noten, zaden, oliën en vette vis. Enkele tips voor senioren op een ketogeen dieet

 1. Overweeg om calorieën toe te voegen aan je maaltijden door bijvoorbeeld extra olijfolie of avocado toe te voegen.
 2. Probeer regelmatig te bewegen om je spierkracht en -flexibiliteit te behouden.
 3. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, vooral als je last hebt van een verminderde dorst.

Zwangerschap, borstvoeding en keto

Het ketogeen dieet kan controversieel zijn tijdens de zwangerschap en borstvoeding, omdat het dieet beperkt is in koolhydraten en enkele voedingsstoffen, zoals foliumzuur, die essentieel zijn voor de gezonde ontwikkeling van de baby. Het is belangrijk om hierover te overleggen met een medische professional voordat je besluit om het ketogeen dieet te volgen tijdens deze periodes.

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft en toch geïnteresseerd bent in een koolhydraatarm eetpatroon, overweeg dan om een aangepaste versie van het ketogeen dieet te volgen, waarbij je meer koolhydraatrijke groenten en gezonde koolhydraten toevoegt. Zorg er ook voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals ijzer, foliumzuur en vitamines, door middel van supplementen en zorgvuldig geplande maaltijden.

Het is altijd het beste om advies te vragen aan een arts of diëtist die ervaring heeft met zwangerschap en ketogeen eten om ervoor te zorgen dat je een veilig en voedzaam dieet volgt.

Onthoud: het ketogeen dieet kan aangepast worden aan verschillende behoeften en levensfasen. Of je nu een actieve sporter bent, een kind, een senior of zwanger bent, er zijn opties en aanpassingen mogelijk om het dieet voor jou geschikt te maken. Raadpleeg altijd een professional voordat je grote veranderingen aanbrengt in je dieet, vooral tijdens speciale levensfasen.

Feiten en mythes rondom het ketogeen dieet

Als het gaat om het ketogeen dieet, is er veel informatie en misinformatie die rondgaat. In deze sectie zullen we de wetenschappelijke onderbouwing van het dieet verkennen, evenals enkele controverses die ermee samenhangen. We zullen ook enkele populaire misvattingen over het dieet ontkrachten. Laten we beginnen!

Wetenschappelijke onderbouwing en controverses

Er is steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat de effectiviteit van het ketogeen dieet ondersteunt. Het dieet is aangetoond dat het gunstig kan zijn voor gewichtsverlies, het verbeteren van de bloedsuikerspiegel en het verlagen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals triglycerideniveaus en bloeddruk.

Echter, er zijn ook enkele controverses rondom het dieet. Sommige experts zijn van mening dat het beperken van koolhydraten tot slechts 20-50 gram per dag te restrictief kan zijn en dat het moeilijk kan zijn om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Bovendien is er discussie over de lange termijn effecten van het dieet op de gezondheid, vooral als het gaat om het risico op het ontwikkelen van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.

 • Hoewel de wetenschappelijke onderbouwing voor het ketogeen dieet stevig is, moet je altijd met je arts overleggen voordat je begint met een nieuw dieet.
 • Het is ook een goed idee om samen te werken met een diëtist of voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

Populaire misvattingen ontkracht

Er heersen veel misvattingen over het ketogeen dieet. Laten we er een paar bespreken en ze ontkrachten:

Misvatting 1: Je moet alle koolhydraten vermijden

Dit is een veel voorkomende misvatting. Hoewel het waar is dat het verminderen van koolhydraten de sleutel is tot het induceren van ketose, hoef je ze niet volledig te vermijden. Groenten zoals bladgroenten en koolhydratenarme groenten zijn nog steeds toegestaan en kunnen belangrijke voedingsstoffen leveren.

Misvatting 2: Het ketogeen dieet is alleen voor gewichtsverlies

Hoewel het ketogeen dieet vaak wordt gebruikt voor gewichtsverlies, heeft het ook andere potentiële voordelen. Het kan de bloedsuikerspiegel reguleren, de gezondheid van het hart verbeteren en zelfs helpen bij de behandeling van bepaalde medische aandoeningen, zoals epilepsie.

Misvatting 3: Je kunt jezelf volstoppen met vetrijke voedingsmiddelen

Hoewel het waar is dat het ketogeen dieet vaak een hogere inname van gezonde vetten omvat, betekent dit niet dat je onbeperkt vetrijke voedingsmiddelen kunt eten. Het is nog steeds belangrijk om gevarieerde voedingsmiddelen te eten, waaronder eiwitten en groenten, om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

 1. Onthoud dat het ketogeen dieet meer is dan alleen koolhydraten vermijden – het gaat ook om het eten van voedzame voedingsmiddelen en het behouden van een gezond evenwicht.
 2. Luister altijd naar je lichaam en pas je inname van vetten en andere macro’s aan op basis van je individuele behoeften en doelen.

Extra tips voor succes op lange termijn

Om ervoor te zorgen dat je succesvol bent op lange termijn met het ketogeen dieet, zijn er enkele extra tips die je kunt volgen. Deze tips helpen je niet alleen bij het behalen van je doelen, maar ook bij het handhaven van een gezonde levensstijl.

Het bijhouden van voortgang en aanpassingen

Het bijhouden van je voortgang is van onschatbare waarde als het gaat om het bepalen van de effectiviteit van je ketogeen dieet. Door regelmatig je gewicht, lichaamsmetingen en bloedwaarden bij te houden, kun je zien hoe je lichaam reageert op het dieet en of je eventuele aanpassingen moet maken.

Daarnaast is het belangrijk om bewust te zijn van hoe je je voelt zowel fysiek als mentaal. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden waarin je je energieniveau, stemming en eventuele klachten noteert. Dit kan je helpen om patronen te herkennen en te begrijpen hoe bepaalde voedingsmiddelen of situaties invloed hebben op je welzijn.

 • Weeg jezelf regelmatig, bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks, om je gewichtsverlies bij te houden.
 • Neem lichaamsmetingen, zoals je tailleomvang, eens in de zoveel tijd om veranderingen in je lichaamssamenstelling te volgen.
 • Laat regelmatig je bloedwaarden controleren, vooral als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt of medicatie gebruikt.

Community en steun vinden

Het volgen van een ketogeen dieet kan soms uitdagend zijn, vooral als je je omringd voelt door mensen die anders eten. Daarom is het belangrijk om een gemeenschap te vinden waarin je je gesteund en gemotiveerd voelt. Er zijn verschillende manieren waarop je community en steun kunt vinden:

Online groepen en forums

Er zijn veel online groepen en forums waar je andere mensen kunt ontmoeten die ook het ketogeen dieet volgen. Hier kun je ervaringen delen, tips uitwisselen en vragen stellen. Het kan een geweldige bron van motivatie en ondersteuning zijn.

 1. Zoek op social media naar groepen die gerelateerd zijn aan het ketogeen dieet
 2. Sluit je aan bij een online forum of discussiegroep over keto

Lokale meet-ups en evenementen

Als je het fijn vindt om mensen persoonlijk te ontmoeten, kun je op zoek gaan naar lokale meet-ups en evenementen die gerelateerd zijn aan het ketogeen dieet. Dit kan variëren van informele koffie-ochtenden tot workshops en kooklessen. Het is een geweldige manier om anderen te ontmoeten die dezelfde interesse delen.

 1. Check online of er lokale ketogeen dieet-evenementen plaatsvinden bij jou in de buurt
 2. Word lid van een hobby- of sportclub waar je anderen kunt ontmoeten die ook geïnteresseerd zijn in keto

Tools en apps ter ondersteuning

Er zijn talloze tools en apps die je kunnen helpen bij het volgen en handhaven van het ketogeen dieet. Deze tools bieden je de mogelijkheid om je dagelijkse voedselinname bij te houden, recepten te vinden en zelfs aan te geven welke voedingsmiddelen keto-vriendelijk zijn. Enkele populaire tools en apps zijn:

 • KetoDiet App: Deze app heeft een uitgebreide voedseldatabase en biedt je de mogelijkheid om je macronutriënten bij te houden en maaltijdplannen te maken.
 • MyFitnessPal: Deze app is handig voor het bijhouden van je dagelijkse voedselinname en biedt ook de mogelijkheid om je macronutriënten in de gaten te houden.
 • Carb Manager: Deze app is specifiek gericht op het bijhouden van koolhydraten en biedt ook informatie over voedingsmiddelen en recepten.

Door gebruik te maken van deze tools en apps kun je effectief je voortgang monitoren en ervoor zorgen dat je binnen je gewenste koolhydraatlimieten blijft.

Heb je ervaring met het ketogeen dieet? Deel het met anderen en laat een reactie achter.

Hulp nodig?

Als je niet weet waar je moet beginnen, bekijk dan het enige échte Keto-Dieet waarin het dieet stap-voor-stap wordt uitgelegd inclusief receptenboek, maaltijdplanners en 150+ recepten. Ontvang meer dan 150 low-carb recepten voor een maximaal gewichtsverlies en een betere gezondheid.

Bekijk Het Keto-Dieet

Comments 64

 1. Walter van der Hoeven says:

  Ik zit nu in de 2e week van het ketose dieet en ben bijna 8 kg afgevallen, voel me energieker dan ooit. Ik ben nooit een dieet mens geweest maar dit is prima vol te houden. Even wennen aan de nieuwe manier van eten (brood mis ik wel een beetje…) Erg goed en makkelijk vol te houden…

  • Margit says:

   Mag ik vragen hoe jullie aan de recepten komen. Heb een app op mijn telefoon maar dit allemaal in het Engels. Geeft verder niet maar is dit ook in het Nederlands. Heb ook een ketogeendieet boek aangeschaft maar vind deze recepten eigenlijk niet zo varierent. Heeft iemand hier een tip! Alvast vriendelijke bedankt.

  • Eelkjen says:

   KetoBrood kan je zelf bakken. Hetu recept staat op dietdoctor Het zijn eigenlijk broodjes. Ik vind ze heerlijk en het gemis van brood gaat met deze broodjes weg. Prima alternatief.

  • Yvon says:

   Ha Walter, ik lees je reactie en het is alweer ruim 2 jaar geleden. Ik ben wel benieuwd hoe je die 8 kg in zo’n korte periode bent afgevallen en vraag mij af wat je hebt gegeten. Wil je dit alsnog delen na zo’n periode van sint en kerstman:)

  • Marieke says:

   Wauw, dat betekent dat je in 2 weken 64.000 kilocalorieeen extra hebt verbrand. Dat is 4571 kcal per dag extra, naast je gewone energie verbruik. Dat is ongeveer een 2 marathons per dag..Tenminste…als die 8 kilo alleen uit vet bestaat. Wat denk je..als je weet dat koolhydraten vocht bindt, zal het dan toch niet gewoon vooral 6 kilo vocht zijn en misschien hooguit 2 kilo vet?

  • Dilan says:

   Wat een top prestatie! Kun je mjj vertellen wat je precies doet en hoe

 2. Rudy maes says:

  Ik ben 10 jaar bijna aanval vrij geweest. Veel werken en weinig slapen.verkeerde dingen eten. Nu van werk verandert .gezond beginnen eten en ik krijg de 1 na de andere zware aanval .zie het echt niet meer zitten. Kan zelf geen hevige sport meer doen of ik lig er en duurt een week eer ik terug mezelf herken. Ga dit dieet eens proberen. Lukt dit kun je niet geloven hoe dankbaar ik ga zijn

  • Leona says:

   Hoi
   Ik weet niet of je bekend bent met epilepsie en magnesium tekort, magnesium haal je net genoeg uit voeding en bij stress raak je meer kwijt dan je aan kan vullen.
   Hoop dat je er wat aan hebt

  • Karel habib says:

   Beste Rudy,

   Heb je nog deze dieet geprobeerd? En heeft het geholpen. Of krijg je nog steed aanvallen?

   Mvg

 3. Loes says:

  De eerste keer dat ik het probeerde voelde ik me zwak en ellendig. Normaal heb ik altijd veel honger tijdens een dieet en dat is voor mij vaak een reden om te stoppen. Nu ben ik weer drie weken bezig en gaat veel beter. Ik heb geen honger, soms wel een leeg gevoel in mijn buik, maar heel goed vol te houden.

 4. Maya says:

  Hoeveel gram vet mag ik eten bij een ketose dieet? Ik weeg 73 kilo en neem 1500 calorieën per dag. De percentage zeggen me niet zo veel. Ik begrijp niet hoe ik het aantal vetten moet uitrekenen. Dank u!

  • Redactie says:

   Bij 1500 calorieën per dag mag je 1200 calorieën aan vetten eten (80%). Dit komt neer op 133 gram vetten per dag. Eiwitten op 75 gram per dag en verder bijna geen koolhydraten (voornamelijk groenten). Dit is als je in ketose wilt raken. Als je eenmaal in ketose bent kun je meer koolhydraten eten en wat minder vetten. Let op; dit is slechts een indicatie. Probeer het uit en kijk hoe het voor je werkt.

 5. Vircy70 says:

  Ik ben nu bijna 1,5 jaar bezig met ketogeen eten en ik wil nooit meer anders! Ik ben bijna 30 kilo kwijt (nog 10 te gaan), mijn migraines zijn weg, ik had beginnende reumatisch-achtige verschijnselen die weg zijn, ik had een piep in mijn longen dat is weg, ik had al tien jaar lang wondjes op mijn arm die maar niet wilden genezen en na twee weken ketogeen eten was dat geheeld, ik had angststoornissen en extreem emotionele buien die zijn verdwenen, mijn geheugen is verbeterd en ik voel me scherper in mijn hoofd en ik veeeeeel meer energie! Dus ik kan dit iedereen aanbevelen. Er zullen vast mensen zijn die er niet goed op reageren maar als je bijvoorbeeld de facebookgroepen die hierover gaan volgt lees je dat bijna iedereen ermee geholpen is.

  • Sophia kahtane says:

   Kan iemand mij helpen met het begin. Ik lees veel over de resultaten maar niet hoe een beginner snel en efficiënt kan starten..

  • Diana says:

   Hoiii! Super om je succes verhaal te lezen! Ik ben nu op de 5e dag vh keto-dieet en voel me idd heel slap en moe. Maar ik lees dat dat gelukkig snel over gaat. Mijn vraag aan jou: wanneer ben jij fruit en evt. gezonde koolhydraten gaan toevoegen aan je maatijden?

  • Anita says:

   Hoi,
   En hoe is het met snoeplust?
   Dat is mijn probleem

  • Minneman says:

   Ik volg het dieet nu bijna 2 jaar en ook bij mij zijn klachten verdwenen, zoals migraine, depressieve buien, angsten, malen. En ik ben 18 kg afgevallen en op mijn ideale gewicht. Mijn geheugen is ook verbeterd; kan bijvoorbeeld nu namen onthouden, waar ik voordien de grootste moeite mee had. Maar het dieet is niet gemakkelijk. De gedachte dat ik al die klachten terugkrijg als ik er vanaf stap, zorgt ervoor dat ik het vol blijf houden. Want ondanks dat ik nu niet alles meer kan (wil) eten, heb ik een veel leuker leven nu.

 6. zakko says:

  voelde mij niet goed in mijn vel ben huisdokter geweest en ja lap we praten over het ketosedieet.
  Heeft bloed genomen voor bepaalde zaken ook lijd ik aan reuma en nog andere kwalen maar ben nu 2dagen bezig met het dieet nu wel wat hoofdpijn moe omdat ik heel veel koolhydraten nam vb: koekjes chocola fruit enz.. Nu mag ik maar 20g koolhydraten hebben en ja hoor de eerste kg eraf. Nu moet mijn wilskracht het blijven doen wil er voor gaan, tussen de 20 en 30kg zou er afmoeten. Maar dat zien we verder wel hoe het verloopt. Welke facebook groep is dit had graag gecomuniceerd het de groep om uitwisseling te doen.

  • Redactie says:

   Succes met het dieet! Niet elke huisarts is overtuigd van de voordelen van het ketose dieet. Het begin is het moeilijkst, daarna wordt het makkelijker. Op Facebook zijn er diverse groepen die het ketogeen dieet als onderwerp hebben. Als je in het zoekvenster op Facebook zoekt op ketogeen dan kom je er een aantal tegen waar je je kunt aanmelden waaronder Ketogeen Nederland.

  • Henk says:

   Een huisarts die niet één fatsoenlijk Nederlandse zin geformuleerd krijgt en kennelijk nog nooit van leestekens heeft gehoord? Dat ‘lap’ wijst op de Belgische nationaliteit, maar de Belgen doen het meestal beter dan de ollanders bij het Nationaal Dictee. Ik zou subiet van huisarts veranderen als zijn brieven zó werden geschreven.

 7. Charles says:

  Ik ben suiker patient type 2 met 1xdgs 6mg glimeperide.
  Dag 1: na ketogeen dieet met zo min mogelijk koolhydraten, Hypo gekregen, waarde 3,5. Meteen glimeperide gehalveerd naar 3 mg.
  Dag 2: volgende dag nog steeds Hypo, waarde 2,9. Snel 2 energie repen gegeten.
  Dag 3: gestopt met medicatie van 3 mg naar 0 mg glemeperide.
  ketonen in urine gemeten met ketostix, een na de donkerste 8 mmol/L.
  Dus werkt als een tierelier bij mij.
  Afvallen gaat wat minder snel.

 8. Linda says:

  Is het ook mogelijk een ketogeen dieet te volgen zonder vlees, kaas en zuivelprodukten.

  • Redactie says:

   Dat is mogelijk. Het is dan vooral vis dat overblijft als voedingsmiddel om aan je vetten te komen, evenals eieren. De keuze is wel wat beperkter als je geen vlees en zuivelproducten eet.

 9. Stijn Walsh says:

  Hallo,
  Ik doe samen met een vriend van mij ons profielwerkstuk over het keto-dieet. Hiervoor willen wij dit dieet onder andere zelf ongeveer een week gaan volgen? Hebben we hier iets aan of zitten we dan nog volledig in de overgangs fase naar ketose? Verder zouden we graag wat mensen die een keto dieet volgen (of gevolgd hebben) een aantal vragen stellen over hun ervaringen hiermee. Als je hiervoor beschikbaar bent, graag een mailtje sturen naar Stijn.walsh2000@gmail.com .

 10. Jack says:

  Ik wil graag beginnen met dit dieet, maar net als bij Paleo kom ik altijd in de problemen met mijn heftige allergie voor eieren en noten/pinda’s. Wat moet ik nu voor ontbijtjes maken? Kom ik zonder eieren wel aan genoeg vetten/eiwitten?

 11. Rob says:

  Hallo,

  Ik heb begrepen dat wanneer je het ketogeen dieet volgt je minimaal elke dag 3000mg kalium nodig hebt.

  De Amerikanen schijnen een product te gebruiken dat heet Nu-Salt waar veel kalium in zit en verder niets, maar iets dergelijks kan ik hier in nederland nergens vinden.

  Gezien de calorie-restrictie in het voedsel en de hoge prijs voor supplementen, kan iemand mij misschien vertellen welke andere opties er zijn om dit doel te bereiken?

  Groeten rob.

  • Callan & Freya says:

   Verse kurkuma bevat gigantisch veel kalium. Vandaar dat we dat gebruiken bij de productie van onze choQola.be (die oa gebruikt mag worden binnen een ketogeen dieet)

 12. fred says:

  ik was op 2 maanden 20 kg afgevallen, zonder te sporten, ik at enkel eieren, spek en ricola(groenvoer) en dronk tegen de 4 liter water per dag, moet je wel voor je niertjes. Spijtig genoeg moeten stopzetten door operatie aan men been en moest nadien weer gewone voeding heropstarten, wat niet zo denderend was.
  Dus starten we deze maand jan 2018 compleet opnieuw. Eerst me mentaal voorbereiden, want zo effe met alles stoppen, is degelijk hardcore in de eerste week. Je moet enkel de eerste week doorstaan, nadien gaat alles heel vlot. Je hebt amper honger, maar eten moet je wel doen, ook al is het tegen je zin, zoals bij mij toen.
  De eerste maand at ik enkel 4 a 5 hard gekookte eieren per dag en ricola groenvoer.
  In de 2de maand nam ik er spek bij.
  Het is een keihard dieet, je moet het gewoon enkel de eerste week doorstaan, de rest gaat vanzelf en dat heb je bij al die andere diëten niet. Daar zie je elke dag vanaf en je buikje knort elke dag opnieuw.

  Groetjes

  Fred

 13. Flor says:

  Gmiddag, ben erg benwd wie er achter de oprichting van deze site zitten en adviezen geven. Ik zou erg geholpen zijn met een link, dan wel namen/adressen van dietisten, die zich professioneel bezig houden met het Ketogeen dieet en de begeleiding daarbij. Soms is een bevestiging, dan wel een steuntje van iemand die met je meedenkt, geen luxe bij dit dieet. Want wat als je tijdelijk moeite krijgt met je vetvertering vw ziekte? Wij doen het dieet niet om af te vallen, maar om medische redenen, afvallen is eigenlijk niet goed voor ons. We zijn nml al best aan de smalle kant en hebben dan ook flink wat vet in de maaltijden verwerkt om op gewicht te blijven. Helaas is mijn zoon van 18 op het moment ziek en binnen een week 6 kilo afgevallen. Hoe stop je dit en help ik hem weer meer olie te kunnen verwerken? Hij is al eens eerder ‘op slot gegaan’ waardoor hij met z’n 1,78 op een bep moment nog maar 49 kilo woog. Liever gaan we niet naar die periode terug, maar hoe? Graag zie ik uw advies, dan wel verwijzing naar een dietiste tegemoet! Mvrgr

 14. Monique. K says:

  In sommige recepten wordt advocado genoemd. En dat lust ik echt niet. Is er een vervanger voor advocado die binnen het dieet valt?

 15. Rebecca says:

  Hallo ik weeg 92 kg en wil echt supergraag afvallen kunnen jullie mij vertellen hoeveel vet ik mag ….. Alvast bedankt

 16. bos says:

  Zijn er restaurants in Amsterdam die ketogene gerechten op de kaart hebben?

 17. Tim says:

  Volg je dit dieet via een.boek of door internet?

 18. Priscilla says:

  Ik heb beide boeken van Martina Slajerova; het keto dieet en keto dieet snelle recepten. Ik vind het alleen nog moeilijk om een concreet plan te maken. Ik ben nu bezig met het samenstellen van een weekmenu voor de komende 2 weken. Alleen hoe weet ik wat ikzelf binnen moet krijgen aan vetten? Daarnaast doe ik het samen met mijn vriend die natuurlijk meer calorieën nodigt heeft als mij. Hoe bereken ik en weet ik hoeveel van wat wij moeten eten?
  Ook vind ik het vinden van alle gekke supplementen, zoetstoffen ook best lastig. Hoe doet de rest dat? Het is echt een puzzel van jewelste om het van de grond te krijgen hier. Help?!

 19. Peter says:

  Hallo,
  Zelf ook sinds kort een trouwe aanhanger van het Keto dieet! wat voel ik mij goed zeg!
  Ik miste soms wel wat handige producten voor tussendoor, vooral tijdens een werkdag. Ik gebruik nu koolhydraatarme en eiwitrijke producten van SanaSlank. Ze hebben bijvoorbeeld koekjes, crackers of reepjes Dit werkt super goed!
  Wilde dit graag even delen.

 20. Letitia says:

  Is er iemand die eventueel wil helpen met vetrijke dingen op te noemen, wat eten jullie zoal en wat is vetrijk en koolhydraatarm ? Ik neem aan dat je niet alleen maar noten en vlees of vis eet ? Zie dit wel zitten om te proberen maar wil graag toch wat hulp bij het starten.

  • john says:

   leverworst, brie, kaas, shoarma met knof zonder pita, doner zonder turkse pizza, alpro mild & creamy……

 21. Lisa says:

  Marieke stop met calorieën tellen.
  Dat maakt je niet slanker.
  2 kilo vet in 2 weken bestaat niet.

 22. Iris says:

  Hallo, ik ben momenteel 16 jaar en ik heb al 4 jaar lang epilepsie. Ik ben hiervoor onder behandeling en ik probeer de ene medicijnen naar de andere maar geen enkele medicatie lijkt vat op mij te kunnen krijgen. Ik voel me hierdoor net een onderzoeksproject; ze stoppen er gewoon maar wat in. Als dit niet werkt dan doen we dat wel, we zien wel of het werkt. Ik wil dit niet langer en daarom wil ik iets anders proberen, iets anders dan medicijnen. Ik vroeg me af of iemand het ketodieet kon af- of aanraden voor een meisje van mijn leeftijd (dat toch ook wel best onzeker is over haar lichaam en meer hoe het er uit ziet op school wat ik eet, ik vind het er bijvoorbeeld raar uitzien om een frikandel b.w.v. mee naar school te nemen dus dat doe ik liever niet hahaha). Mocht ik het gaan doen, dan doe ik dit wel onder begeleiding.

 23. Andrea says:

  Zorg dat je goed geïnformeerd bent en zoek professionele begeleiding. Een diëtist kan dit soort berekeningen maken en de juiste voedingsmiddelen adviseren en een schema maken. Er zijn diëtisten die begeleiden bij een ketogeen dieet (zoals ik). Als je iemand wilt zoeken, kijk dan eens bij de netwerken van DvS – Diëtisten voor Spierziekten of KDOO – Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas. Succes!

 24. Kat says:

  Bij mij verdwijnt het vanzelf als ik een week of twee nauwelijks koolhydraten eet. Ik ben een enorme snoeper, maar na een paar weken is die ‘drang’ een stuk minder. Wel is het zo dat als ik toch iets met veel suiker eet (zo van ‘ach, het is maar ’n klein koekje’) dat ik dan de rest van de dag wel weer moet vechten…

 25. Femke says:

  Ik heb 3 jaar lang koolhydraatarm gegeten en in totaal ruim 20 of afgevallen, nu stabiel en zeer tevreden. Heel goed vol te houden.Ik heb epilepsie na een hersentumor overgehouden, diverse medicijnen geprobeerd, nog geen resultaten, moet ik nog strenger koolhydraatarm gaan eten en hoe zit het met de cholesterol?

 26. De Gucht Ingrid says:

  Hallo,
  Ik ben nu 17 dagen bezig met het dieet en 1 kg afgevallen…..Misschien eet ik iets te veel yoghurt …. deze week probeer ik het zonder. Mijn dag ziet er als volgt uit,
  S’morgens spek met eieren( of gewoon vet vlees )
  S’middags at ik 250 gr volle yoghurt
  S’avonds groene groenten met mayonaise en vet vlees of vis
  In de vroege avond at ik nog een klein potje yoghurt.
  Weet er iemand wat ik verkeerd doe daar ik bijna niet afval? Ik eet niks van suiker; drink ook alleen water en neem geen tussendoortjes ( heel soms een paar noten)
  Groetjes Ingrid

  • Randy says:

   de meeste soorten yoghurt bevatten naast eiwitten ook behoorlijk veel koolhydraten. dit zou het wel eens kunnen zijn

 27. Joyce v R says:

  Heb geen schildklier meer, slik Thirax, werkt een ketogene levensstijl wel bij mij om gewicht te verliezen?

 28. Thea says:

  Ingrid, ik denk dat je te weinig groenten/rauwkost neemt.

 29. mo says:

  Beste,
  Ik ben nu 3 weken bezig met het Keto-dieet en ik heb de ketose-waarde gemeten van mijn bloed dmv een elektronische bloedmeter. Deze gaf 1,8mm/ol aan. Volgens de tabbellen verkeer ik in ketose. Mijn vraag is, wanneer ben ik in adaptatie?

 30. Arno says:

  Goeiemorgen
  Ik ben nu 3 weken aan het ketogeendieet
  Ben nu 10 kilo kwijt en voel me super.
  Ik ben vrachtwagenchauffeur en met 1.73m niet de grootste.
  Toen de 110 kilo in zicht kwam vond mijn vrouw dat ik er maar eens iets aan moest gaan doen. (is zelf al 20 kilo afgevallen)
  Sporten is voor mij geen optie.
  Wat ik eet goed in de gaten houden gaat me heel goed af.
  Eet meer in de auto ipv in het restaurant.
  Ik ben er ook erg fanatiek in geworden omdat het echt resultaat geeft en ik er voor mijn gevoel weinig voor moet laten.
  Ik raad het iedereen aan

 31. Floor says:

  Ik lees overal dat je juist weinig koolhydraten maar genoeg vetten en eiwitten moet eten. In het artikel staat ‘weinig koolhydraten en weinig eiwitten’ Waar moet ik dan aan denken qua wat ik kan eten buiten groeten?

 32. Anne says:

  Bedankt voor het delen van al deze inzichten. Heb veel aan jullie tips en recepten. Ga zo door allemaal!

 33. hans says:

  1. Wat effect van een paar glazen wijn in het weekend en rest van de week keurig keto-dieet volgen?
  2. Gelezen alleen te eten “bovengrondse groenten” , dus wortels ( rauwe ) en asperges niet ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *